Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Τέλος για χαρτονομίσματα και κέρματα – Πλαστικό χρήμα παντού επιβάλλει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη.

 

 Οι φόβοι της κυβέρνησης για το κύμα παραοικονομίας που θα γεννήσει μοιραία η δική της πολιτική με τα lockdown, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη στην επιβολή των POS και των ταμειακών μηχανών παντού. Τα μετρητά θα περάσουν σταδιακά στην ιστορία και τη θέση τους θα πάρουν το πλαστικό χρήμα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης που προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Ιουλίου και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.


Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι. Μάλιστα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.


Το αναπάντητο ερώτημα βέβαια, στην περίπτωση που περιοριστεί ή και εξαλειφθεί εντελώς το πλαστικό χρήμα είναι ποιος θα ελέγχει τότε τις τράπεζες, οι οποίες απαλλασσόμενες από την υποχρέωση να προμηθεύουν τους πελάτες τους με το φυσικό χρήμα, θα μπορούν να λειτουργούν εντελώς εν κρυπτώ, υπό το μανδύα της τεχνολογικής προόδου, αλλά και του «πολέμου κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος».


Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι, παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα. Παρέλειψε βέβαια το στέλεχος αυτό, ότι η επιβολή του πλαστικού χρήματος στη ζωή μας ήρθε με το προηγούμενο δρόμα, στο οποίο υπέβαλε ελληνική κυβέρνηση τους άμοιρους Έλληνες, τα Capital Controls.


Επί της ουσίας, με την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.


Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:


Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και παράλληλη έκδοση αποδείξεων.

Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα. (σ.σ. Αναμένουμε με αγωνία ποιος θα είναι ο τυχερός)

Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Η κυβέρνηση έχει μάλιστα καταρτίσει λίστα με τους κατά τις εκτιμήσεις της πρωταθλητές της φοροδιαφυγής – δεν έχει κάνει βέβαια το ίδιο με τους πρωταθλητές της φτωχοποίησης που επέβαλε. Αυτοί ανήκουν κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:


Εκπαίδευση

Ψυχαγωγία

Υπηρεσίες υγείας

Συνεργεία αυτοκινήτων

Επισκευές ακινήτων

Κομμωτήρια

Ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Μικρά καταστήματα τροφίμων

Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνονται από τις παραπάνω υπηρεσίες ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ποσοστιαία έκπτωση στον φόρο που θα προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.


Ήδη το μέτρο έχει ενταχθεί στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, θα θεσμοθετηθούν και επιπλέον κίνητρα που συνδέονται με κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών.

ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου