Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η «μπλόφα» των δύο κρατών και οι πραγματικοί στόχοι του Ερντογάν.

 Σε συνομοσπονδία οδηγούν τη συζήτηση οι Τούρκοι – Δεν θέλουν ούτε δύο κράτη, ούτε οριστικό ναυάγιο – Θέλουν την πίτα ολόκληρη, για το σκύλο δεν τους νοιάζει.

Την επόμενη φάση του πλάνου της ενεργοποίησε ήδη η τουρκική πλευρά, οι μεθοδεύσεις και οι στόχοι της οποίας έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε τα δύο κράτη, ούτε ένα οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό που ξεκάθαρα επιθυμεί είναι μια λύση που θα της δίνει λόγο και ρόλο σε όλη την επικράτεια ενός ευρωπαϊκού νησιού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Γενεύη κατέδειξαν πως η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε την πρόταση της για δύο κράτη γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα περνούσε το δικό τους. Το βράδυ πριν από την πρώτη ολομέλεια της πενταμερούς, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε στον Ερσίν Τατάρ πως κάτι τέτοιο είναι εκτός των όρων εντολής του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Παρόλα αυτά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προχώρησε στην υποβολή της πρότασης, μέσω της οποίας ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα για αλλαγή της μορφής λύσης. Την ίδια μέρα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν το περιεχόμενο της πρότασης.

Στην ουσία πρόκειται για μια προγραμματισμένη και καλά σχεδιασμένη διαπραγματευτική «μπλόφα», αφού καταθέτοντας την ακραία και μαξιμαλιστική θέση οι Τούρκοι θεώρησαν πως θα άρχιζε μια συζήτηση που θα φέρει στο τραπέζι μια δήθεν μέση λύση. Για αυτούς (και μόνο) μέση λύση θεωρείται μια δομή που θα τους επιτρέπει από τη μια να έχουν «χέρι» στον πλούτο του νησιού και από την άλλη να… ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άγκυρα θεωρεί πως αυτοί οι δύο στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια συμφωνία για συνομοσπονδία. Σ’ αυτή την περίπτωση σκοπεύουν να ελέγχουν -μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς- ολόκληρη την Κύπρο και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το πλάνο που έχει στο μυαλό του Ερντογάν, προτάσσοντας βεβαίως προσχηματικά την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Εκεί αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις την αμέσως επόμενη περίοδο, παράλληλα με την διεύρυνση της έντασης. Οι προθέσεις φάνηκαν ήδη από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιδράσεις που μαρτυρούν τη στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα μέχρι τη νέα πενταμερή.

Τουρκία και κατεχόμενα ένιωσαν προσβεβλημένοι για το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης αποκάλεσε «συμπατριώτες» τους Τουρκοκύπριους! Τώρα το θυμήθηκαν… Όπως τώρα θυμήθηκαν να ενοχληθούν από μια ακόμη φράση που ακούγεται εδώ και δεκαετίες και δεν είναι άλλη από την «υπεροψία όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία».

Όλα δείχνουν πως μπαίνουμε σε μια περίοδο προώθησης της θέσης πέρι δήθεν θυματοποίησης και εκμετάλλευσης των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους. Μια περίοδο προπαγάνδας, παραποίησης δεδομένων και έντασης. Κάπως έτσι θεωρούν πως θα έχει μεγαλύτερη αξία η δήθεν υποχώρηση (ο ψευδοελιγμός δηλαδή) που πιθανότατα θα κάνουν για… αποδοχή μιας συνομοσπονδιακής λύσης!

Όμως το έξυπνο πουλί, πιάνεται από τη μύτη. Κι αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες (αφού έγινε… λιανό πια πως το θέμα δεν αφορά μόνο την Κύπρο) όταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα κληθούν να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Τουρκίας.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου