Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ερσίν Τατάρ. Ένας… μικρός Ερντογάν./«Εμφανίζονται» σιγά-σιγά οι ανυπότακτοι έφεδροι. Πάνω από πεντέμισι χιλιάδες πήραν ΦΑΠ.

Στα βήματα του Ερντογάν ο Ερσίν Τατάρ – Ο «yes man» των κατεχόμενων, με πρότυπο τον Τούρκο Πρόεδρο – Ίδια στάση, ίδιες αντιδράσεις, ίδια επικοινωνιακή πολιτική.


 
Το ότι ο Ερσίν Τατάρ πρέπει να παίρνει άδεια από τον Ερντογάν για να αναπνέει είναι γνωστό. Μόνο τους τελευταίους μήνες υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που καταδεικνύουν πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν κάνει βήμα χωρίς να ρωτήσει πρώτα την Άγκυρα. Και δεν το κάνει μόνο από υποχρέωση.

Εάν δεν ήταν επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης, ο Τατάρ δεν θα φανταζόταν καν τον εαυτό του στο λεγόμενο «προεδρικό». Για αυτό και έδωσε τα κλειδιά του γραφείου του στον Τούρκο Πρόεδρο, νεοσουλτάνο και χορηγό του ψευδοκράτους.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αποτελεί πρότυπο για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η οποίος μέρα με τη μέρα δείχνει να βαδίζει ανελλιπώς στα χνάρια του «ήρωα» του.

Ένα από τα βασικά κοινά τους είναι το γεγονός ότι δεν ανέχονται να διαφωνεί κάποιος μαζί τους. Μόνο τις τελευταίες μέρες ο Τατάρ βγήκε εκτός εαυτού δύο φορές, βάζοντας τα με τους Τουρκοκύπριους που τόλμησαν να διαφωνήσουν μαζί του.

Η πρώτη ήταν στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε ένα πανεπιστήμιο για το Κυπριακό. Ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων εξεμάνη όταν κλήθηκε να μιλήσει για όσους διαφωνούν με την πρόταση του για δύο κράτη και πάνω στο… πάθος του άρχισε να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και να ρωτάει «πείτε μου τι θέλετε να κάνω;».

https://m.haberturk.com/video/haber/izle/cumhurbaskani-tatardan-anastasiadisin-yuzune-cenevrede-tokat-gibi-cevap/721682

Η δεύτερη ήταν όταν βρέθηκε στη ψευδοβουλή για να ενημερώσει το «Σώμα» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ως γνωστόν τα περισσότερα κόμματα των κατεχόμενων δεν συμφωνούν με την αλλαγή της μορφής λύσης, κι αυτό από μόνο του τον κάνει να χάνει τη ψυχραιμία του. Όμως αυτή η συνεδρίαση επιβεβαίωσε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του, αυτό της παραποτιάς. Αρκούν δύο παραδείγματα. Κατά τη συζήτηση ακούστηκε πως πολιτικοί αρχηγοί που συνόδευαν τον Τατάρ στην Ελβετία έμαθαν από τον Τύπο για την πρόθεση του να καταθέσει την πρόταση των έξι σημείων στο τραπέζι του διαλόγου και όταν τον ρώτησαν εκείνος απάντησε πως είναι fakenews. Και όταν εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του πριν τη μετάβαση στην Γενεύη, εκείνος απάντησε πως «φταίει ο κορωνοϊος». Ανεξάρτητα από το ότι πραγματοποιούσε κανονικά συναντήσεις.

Εκτός από την ουσία, πρέπει να εξετάσουμε και την εικόνα. Αν μελετήσουμε την επικοινωνιακή πολιτική του Τατάρ, θα δούμε πως δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που ακολουθεί ο Ερντογάν. Από τα τραγούδια που εξυμνούν τους δύο ηγέτες, στα κακόγουστα σποτάκια για τη διάδοση των θέσεων τους. Από τις απαγγελίες ποιημάτων με κάθε ευκαιρία, στις καλά σκηνοθετημένες συναναστροφές με… απλούς πολίτες. Αρκεί κάποιος να δει το βίντεο που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη ο Τατάρ για να ευχηθεί στους Τουρκοκύπριους για το ραμαζάνι.

https://youtu.be/5SAZIAQRUOw

Μιλώντας για τη γιορτή των μουσουλμάνων, ο Τατάρ φρόντισε να αντιγράψει και σ’ αυτό το επίπεδο τον Τούρκο Πρόεδρο. Γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν διοργάνωνε την προκλητική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, θέλησε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Μετά από 25 χρόνια άνοιξε τον νεστοριανό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αμμόχωστο ξανά ως τζαμί Σινάν Πασά και έσπευσε για να προσευχηθεί.

Είναι τα δείγματα μιας άβουλης και άβολης στάσης που ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ, αφήνοντας την Άγκυρα να αποφασίζει για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα των κατεχομένων. Κι αυτό θα το βρούμε ξανά μπροστά μας στο Κυπριακό, αφού με αυτά τα μυαλά δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει έστω κατάληξη σε συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

cyprustimes.com

«Εμφανίζονται» σιγά-σιγά οι ανυπότακτοι έφεδροι. Πάνω από πεντέμισι χιλιάδες πήραν ΦΑΠ.

Πάνω από πεντέμισι χιλιάδες έφεδροι πήραν ΦΑΠ – 204 ΦΑΠ παραδόθηκαν από την Αστυνομία – Οι αριθμοί μέχρι στιγμής – Τι αναφέρει ο Εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ στη Cyprus Times.


 

Ανεβαίνει σιγά-σιγά ο αριθμός των πολιτών που παρουσιάζονται για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με την εφεδρεία, μετά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Άμυνας για την εφαρμογή συστήματος που θα εντοπίζει τους ανέντακτους.

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερής αναφέρει πως προχωρά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η διαδικασία και αρκετές χιλιάδες έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας, μέχρι σήμερα έχουν τακτοποιήσει προσωπικά το ζήτημα 5,405 πολίτες οι οποίοι αποτάθηκαν στα Τμήματα Επιστράτευσης ώστε να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση της εφεδρείας για να επαναταχθούν.

Σε 204 περιπτώσεις και μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος παραδόθηκαν ΦΑΠ από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχων ή άλλων περιπτώσεων.

Την ίδια στιγμή 1454 απέστειλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως νομίμως δεν δύνανται να παρουσιαστούν είτε γιατί διαβιούν στο εξωτερικό είτε για λόγους σπουδών ή και άλλους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων που ίσχυαν λόγω πανδημίας δόθηκε παράταση συμμόρφωσης με τη νομοθεσία μέχρι την 31η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την σχετική πρόνοια, μη συμμόρφωση με την νομοθεσία θεωρείται αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, ο έφεδρος υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες ευρώ (€2000) ή και τις δυο (2) αυτές ποινές.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου