Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν - Άνοιξε 1 στα 5 ξενοδοχεία./Τουρισμός: Αισιοδοξία πως πολύ σύντομα θα ανοίξει η βρετανική αγορά.

 Άνοιξε ένα στα πέντε ξενοδοχεία, δεν ξεπερνούν το 15% οι πληρότητες πανελλαδικά – Περί τις 24.000 αφίξεις τις δύο πρώτες μέρες.


Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις μαζί με την επανεκκίνηση του συνόλου της οικονομίας, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πανδημίας και να μπουν οι βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή ανάκαμψη.
Το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει ελκυστικός και αγαπημένος προορισμός δίνει ανάσες αισιοδοξίας στην τουριστική αγορά, η οποία ελπίζει οι χιλιάδες αναζητήσεις στο διαδίκτυο να μεταφραστούν έστω και σε last minute κρατήσεις.

Οι πρώτες αφίξεις.

Στην παρούσα φάση, οι κρατήσεις πανελλαδικά διανύουν «περίοδο ισχνών αγελάδων», αφού οι περισσότερες αγορές εμφανίζονται για την ώρα «διστακτικές», ενώ άνοιξε μόλις ένα στα πέντε ξενοδοχεία.
Οι ιδιοκτήτες τους αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για πληρότητες και αναμένουν τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αφού αυτές κινούνται για την ώρα σε περιβάλλον βαρομετρικού χαμηλού και κυμαίνονται από μηδενικές μέχρι μονοψήφιες και στην καλύτερη περίπτωση πέριξ του 15% σε δημοφιλείς προορισμούς.
Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, η εικόνα κατά τις δύο πρώτες ημέρες από το άνοιγμα του τουρισμού κρίνεται θετική, καθώς η χώρα μας, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κατάφερε να προσελκύσει 24.000 αφίξεις τουριστών.
Η έλευσή τους από την περασμένη Παρασκευή άρχισε να... θυμίζει καλοκαίρι στους θερινούς προορισμούς που είχαν ερημώσει από το lockdown.

«Ο ιός είναι ακόμη εδώ»

Οι πιο πολλοί επιχειρηματίες κρατούν «μικρό καλάθι» και ελπίζουν να έχουν ένα καλό τετράμηνο, από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, με το Φθινόπωρο να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη της φετινής σεζόν.
«Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επανέλθει η βρετανική αγορά και να μην έχουμε «άνοιγμα και κλείσιμο αγορών όπως συνέβη πέρυσι», επισημαίνουν.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και δυστυχώς ο τουρισμός είναι ο πρώτος που την πληρώνει.
Ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν έχουμε ξεμπερδέψει.
Η επιτάχυνση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος και η ατομική ευθύνη για τη διατήρηση της επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα, είναι προϋπόθεση για να έρθουν τουρίστες», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Πιέσεις για ΦΠΑ.

Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% έστω και τώρα, για όλο το 2021 (ή και το 2022) αναμένεται να τεθεί επιτακτικά προς την κυβέρνηση.
Παρόλο που οι φορείς πιστεύουν ότι η τουριστική σεζόν ξεκινά καλύτερα (αφού πέρυσι τα ξενοδοχεία τέτοια εποχή ήταν κλειστά, ενώ φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν τα περισσότερα, αν όχι όλα - περίπου 10.000) η αγωνία τους μέχρι να αποκτήσουν ρυθμό οι κρατήσεις θα βρίσκεται στο «κόκκινο».
Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή παραμένει σημαντική εκκρεμότητα για τον κλάδο και οι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά.
Ίσως και να αποτελεί μονόδρομο, καθώς θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν ένα μεγαλύτερο τμήμα της πελατείας στη Μεσόγειο.

Ανταγωνιστικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 25η θέση ανταγωνιστικότητας στον Παγκόσμιο Τουριστικό και Ταξιδιωτικό Δείκτη από 140 χώρες αν και όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το CompeteGR με θέμα: Τουρισμός ή Φιλοξενία, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης, σύμφωνα με την Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, περιζήτητοι προορισμοί όπως είναι η Κρήτη (250/263), τα Ιόνια νησιά (256/263), το Νότιο Αιγαίο (259/263), και το Βόρειο Αιγαίο (268/268) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις από άποψη ανταγωνιστικότητας στο σύνολο των ευρωπαϊκών περιφερειών (οι αριθμοί στην αντίστοιχη παρένθεση εμφανίζουν την κατάταξη).

Πέντε ζώνες άμυνας

Με το restart του τουρισμού, η χώρα μας άρχισε να εφαρμόζει πέντε ζώνες άμυνας απέναντι στην πανδημία.
Αυτές, είναι σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Αριστοτελία Πελώνη:

  • Στις πύλες εσόδου, όλοι οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης, ενώ από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.
  • Διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ και πάλι στις πύλες εισόδου, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι δεν είναι αρνητικοί στον ιό.
  • Ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.
  • Εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό.
  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών.
bankingnews.gr

Τουρισμός: Αισιοδοξία πως πολύ σύντομα θα ανοίξει η βρετανική αγορά.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η Ελλάδα επί του παρόντος βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα για τους Βρετανούς τουρίστες, που σημαίνει πως τα ταξίδια επιτρέπονται μεν, εντούτοις όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας θα πρέπει να μπαίνουν αναγκαστικά σε δεκαήμερα καραντίνα.Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει σύντομα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr υπάρχει αισιοδοξία πως στην επόμενη αναθεώρηση η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει στην πράσινη λίστα, οπότε η βρετανική αγορά- που αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εσόδων και επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό- θα ανοίξει χωρίς περιορισμούς, δηλαδή χωρίς υποχρεωτική καραντίνα… κάτι που θα αναζωπυρώσει όπως είναι αναμενόμενο τις κρατήσεις.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν υπόψη των λοιμωξιολόγων στη Μεγάλη Βρετανία όλα τα δεδομένα από την Ελλάδα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η αισιοδοξία πως η Ελλάδα θα μπει στην πράσινη λίστα έγκειται στην αισθητή υποχώρηση των κρίσιμων δεικτών της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδας. 

Ο φάκελος που θα παραδοθεί στους Βρετανούς ειδικούς θα περιλαμβάνει τα ενεργά κρούσματα, τη μείωση των δεικτών θετικότητας και μετάδοσης, τη μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών, τη σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων, αλλά και τα αυξημένα διαγνωστικά τεστ που γίνονται σε ημερήσια βάση και την καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Δίνεται άλλωστε έμφαση πως σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών με την επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία".

Μεγαλώνουν οι πιέσεις.

Η λίστα στη Μεγάλη Βρετανία του "φωτεινού σηματοδότη", με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες, ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες, σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών- προορισμών. Οι πιέσεις όμως από την ταξιδιωτική βιομηχανία μεγαλώνουν. 

Οι επικεφαλής της British Airways και του μεγαλύτερου αεροδρομίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Heathrow, προέτρεψαν την βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση των περιορισμών στα ταξίδια τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ανοίξουν οι "διάδρομοι" με μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Είναι σαφές για εμάς ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρίσκεται στην πράσινη λίστα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Sean Doyle. Ο επικεφαλής του Heathrow, John Holland-Kaye, τόνισε ότι πρέπει επίσης να προστεθούν Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Η σημασία της βρετανικής αγοράς.

Φορείς της τουριστικής αγοράς σημειώνουν πως η υποχρεωτική καραντίνα είναι αποθαρρυντική για διακοπές και μέχρι τώρα οι κρατήσεις είναι αμφίβολες, αναφέρουν όμως πως αυτό θα αλλάξει όταν καταργηθούν οι περιορισμοί.

Η δυναμική της βρετανικής αγοράς αποτυπώνεται πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κως και Ρόδος περιλαμβάνονται στους προορισμούς με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου