Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Lockdown: Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες - Η αγορά μουδιασμένη - Ανυποχώρητοι οι λοιμωξιολόγοι.

 Δεν ανοίγουν Mall, κέντρα αισθητικής, ωδεία, γυμναστήρια και χώροι εστίασης. Οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε απόγνωση. Τι είπαν στο NEWPOST.


Επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Λουκέτα σε πολλές γωνιές των δήμων. Μαγαζιά που έκλεισαν με την πανδημία και δεν άνοιξαν ποτέ. Κέντρα αισθητικής, χώροι εστίασης, φροντιστήρια, Ωδεία, γυμναστήρια με κατεβασμένα ρολά από τον περασμένο Νοέμβριο. Έμποροι σε απόγνωση, εργαζόμενοι σε απελπισία.

Η  αγορά  θέλει ρευστότητα  και δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να επιτευχθεί η ομαλοποίηση της, λένε οι αρμόδιοι, στο  χώρο.

Το λιανικό εμπόριο άνοιξε  στις 5 Απριλίου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η  χρήση του μηνύματος 13032, click away και Click in Shop, είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας του πολίτη. Να θυμίσουμε  ότι σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη το λιανικό εμπόριο τον  Δεκέμβριο του 20΄, που άνοιξε το λιανεμπόριο μετά το δεύτερο κύμα, κατέγραψαν το χαμηλότερο ιικό φορτίο. Τονίζοντας στο NEWPOST ότι για την  αύξηση των κρουσμάτων δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο.

Η οικονομική βοήθεια του κράτους ήταν ελάχιστη αλλά όχι ικανοποιητική για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα των κλειστών επιχειρήσεων.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μας έσωσε, ήταν μια μικρή προκαταβολή. Επειδή είμαστε κλειστοί δε σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν έξοδα.  Τώρα θα συμπληρώσουμε την 7η  - αν υπολογίζω σωστά -  αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τώρα πότε θα μας τα δώσουν,  δεν ξέρω. Πάντως εύχομαι να ανοίξει η εστίαση μετά  Πάσχα, όπως λέει η κυβέρνηση για να ξέρουμε κι εμείς πώς θα βαδίσουμε» λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου στο NEWPOST

Αρνητικοί οι   λοιμωξιολόγοι -  εισάκουσε η κυβέρνηση

Η Παρασκευή(16/4) για τους ειδικούς ήταν η μέρα των αποφάσεων. Οι περισσότεροι ήταν εξαρχής επιφυλακτικοί με τις εισηγήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης ν΄ ανοίξουν Mall, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια.

Η κυβέρνηση εισάκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων  και κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊου στη χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοίνωσε μόνο στην επαναλειτουργία  των σχολών οδηγών με self Testing δυο φορές τη βδομάδα για εργαζόμενους και εξεταζόμενους τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και το άνοιγμα του λιανεμποριου στην Κοζάνη  με click away.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, η επιθυμία των λοιμωξιολόγων  είναι πρώτα να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των καταστημάτων και των λυκείων και μετά να λάβουν τις όποιες αποφάσεις, ενώ στόχος τους για το Πάσχα είναι, να φθάσουμε ως εκεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα και χωρίς νέες εξάρσεις της πανδημίας.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει έδαφος 

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, η οποία διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου 2020 σε 500 επιχειρήσεις του κλάδου, αυξήθηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι πώλησης, καθώς το 6% δήλωσε ότι δημιούργησε e-shop κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 25% ότι ξεκίνησε να κάνει πωλήσεις μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών, στο ίδιο χρονικό διάστημα, και το 12%, αντίστοιχα, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Δεν είναι τυχαίο που τον  περασμένο μήνα οι εισπράξεις του ΦΠΑ, με την αγορά σε lockdown, εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 7% σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, που οι αριθμοί δείχνουν ότι ένα μέρος του η αγορά λειτουργούσε κανονικά.

Το NEWPOST «βγήκε» στην αγορά, συνάντησε καταστηματάρχες,  μίλησε με ιδιοκτήτες εστίασης, φροντιστηρίων,  και ινστιτούτων αισθητικής.

«Εμείς πουλάμε μπουφάν και τα καλοκαιρινά μας είδη είναι ελάχιστα. Δεν δουλεύαμε ποτέ με eshop δεν το ξέραμε. Δίναμε σε όλη την αγορά μπουφάν και διατηρούμε το κατάστημα μας στον Άγιο Δημήτριο. Με την πανδημία φτιάξαμε eshop, αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι κόποι του πατέρα μου θα πάμε χαμένοι.  Ίσως κλείσει μετά από 50 χρόνια με  όλα αυτά που συμβαίνουν. Το καλοκαίρι ποιος θα αγοράσει μπουφάν» είπε στο NEWPOST  ιδιοκτήτης καταστήματος στον Άγιο Δημήτριο

Η ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής στα Πετράλωνα, εξηγεί  στο NEWPOSΤ, ότι  είχαν μια μικρή ελπίδα πως θα άνοιγαν την Δευτέρα αλλά χάθηκε μετά την απόφαση των ειδικών.  «Ναι ήμουν αισιόδοξη, η απογοήτευση μου  είναι μεγαλύτερη. Μπορούμε να δουλέψουμε γιατί μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα.  Άλλωστε οι δικοί μας χώροι επιβάλλεται η αποστείρωσή.   Άνοιξα το μαγαζί μου πριν 5 χρόνια. Ότι οικονομίες είχα τις ξόδεψα για να κάνω μια δική μου επιχείρηση. Επένδυσα στις σπουδές μου και έφερα ακόμα και μηχανήματα από το εξωτερικό. Ξέρετε η δική μας η δουλειά δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία.    

Ιδιοκτήτες εστίασης στο NEWPOST

H Αλεξία, έχει ένα χρόνο να βγάλει το λουκέτο από το οινομαγειρείο της. «Μη ρωτάτε πώς βγήκε η χρονιά, ήταν μια βοήθεια τα επιδόματα αλλά όχι η λύση.  Άμα έχεις στόματα να ταΐσεις και παιδιά να σπουδάσεις καταλαβαίνεται ότι δεν υπάρχει σωτηρία» ανέφερε στο NEWPOST     

« Εμείς δε δουλεύουμε καλοκαίρια είναι υπόγειο το οινομαγειρείο. Δουλεύει μόνο χειμώνα. Και ν΄ ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα εμείς δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Το δουλεύω εδώ και 30 χρόνια το μαγαζάκι μου, πλήρωνα μουσικούς, και γκαρσόνια.» είπε    

Τοπικός καταστηματάρχης ρούχων στην  Δεριγνύ: μας αναφέρει: Τους ενδιαφέρει ο τουρισμός σε αυτό στοχεύουν. Για τους υπόλοιπους δεν τους ενδιαφέρει. Τα δικά μας μαγαζιά δεν είναι σε τουριστικές περιοχές. Δουλεύουμε με την τοπική κοινωνία. Ούτε έχω τη δυνατότητα να φτιάξω eshop  γιατί  στην ηλικία μου δεν ξέρω να το δουλεύω. Οι πελάτισσες μου είναι άλλης γενιάς  δεν ξέρουν να αγοράζουν με click τι να κάνω θα το κλείσω.»

Εργαζόμενος στο NEWPOST: «Είμαι σε αναστολή σύμβασης από την αρχή της πανδημίας. Ναι ήταν μια ανάσα αλλά δεν ήταν αρκετό. Δεν λέω το κράτος ήταν αδιάφορο, όμως όταν έχεις οικογένεια τα έξοδα τρέχουν και προστέθηκαν και άλλα έξοδα. Είμαστε πέντε άτομα στο σπίτι, θέλουμε  20 μάσκες τη  βδομάδα, άλλα  τα αντισηπτικά τα μαντιλάκια. Όλα αυτά είναι λεφτά. Είναι έξτρα έξοδα. Άρα αυτό που λένε μείναμε σπίτι και δεν έχουμε έξοδα, δεν ισχύει. Τα παιδιά δεν σταμάτησαν τα φροντιστήρια τους. Το ρεύμα αυξήθηκε.»  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου