Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Κρίσιμες ώρες στη Γενεύη – Σε εξέλιξη έκτακτη Ολομέλεια./Νύχτα θρίλερ στη Γενεύη για Κυπριακό: Με λίστα έξι σημείων Τούρκοι και Τατάρ πρότειναν λύση δύο κρατών και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου! (έγγραφο).

Ώρα Κυπριακού στη Γενεύη. Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή ημέρα στη Γενεύη σε ό,τι αφορά την έκβαση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, επιβεβαίωσε το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών αφού ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση του για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ  η ε/κ πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής.

Η αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται από το απόγευμα της Μ.Δευτέρας στη Γενεύη ενώ το επίσημο μέρος της άτυπης Διάσκεψης άρχισε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

sigmalive.com

Νύχτα θρίλερ στη Γενεύη για Κυπριακό: Με λίστα έξι σημείων Τούρκοι και Τατάρ πρότειναν λύση δύο κρατών και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου! (έγγραφο).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό που συγκάλεσε απόψε στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας αποφασίστηκε από τον κ. Γκουτέρες, υπό το φως των εξελίξεων στις διμερείς επαφές που αυτός είχε σήμερα με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξάλλου πριν τη σύνοδο χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Βρετανίας και Ελλάδας, Ντομινίκ Ράαμπ και Νίκο Δένδια, αντίστοιχα.

Η πρόταση της τ/κ πλευράς σπάζει το στάτους κβο, δηλώνει η εκπρόσωπος του Τατάρ

“Ιστορική ημέρα η σημερινή, πρώτη φορά η τ/κ πλευρά κατέθεσε μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση για να σπάσει το στάτους κβο” ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση 6 σημείων που ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε το πρωί στην ολομέλεια της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη.

Η Ντογρούγιολ είπε ότι πρώτη φορά ο Τ/κ θέλησαν επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους τους.

Είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει μια διαδικασία που θα φέρει ένα ρεαλιστικό και μόνιμο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

“Βεβαίως εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή. Εμείς ήρθαμε εδώ να τερματίσουμε μια κουραστική, εκφυλιστική διαδικασία για την ομοσπονδία  που διαρκεί εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Το μήνυμα που έχει δοθεί είναι ξεκάθαρο». Οι Τ/κ, δήλωσε, δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους”.

Τελείωσε η συζήτηση αναφορικά με τη λύση ομοσπονδίας, είναι η θέση που κατέθεσε η κατοχική Τουρκία μέσω του υποτακτικού της, Ερσίν Τατάρ στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κατοχικός ηγέτης, μέσω του δισέλιδου εγγράφου παρουσίασε την απαράδεκτη πρότασή του για τα «δύο κράτη» και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, με βάση τις τουρκικές θέσεις ο Γ.Γ. θα έπρεπε να τους είχε καλέσει σε τάξη κι εάν δεν το κάνουν να διακόψει τη Διάσκεψη και να την επαναλάβει μόνο όταν η Τουρκία εγκαταλείψει τη θέση αυτή.

Η Τουρκία μέσω του Τατάρ καλεί τον Γ.Γ. να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος για ίσο διεθνές καθεστώς και κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Εννοεί σαφέστατα την τουρκική πρόταση για δύο κράτη

Το ψήφισμα, αναφέρει, θα δημιουργήσει μία νέα βάση για να εγκαθιδρυθεί μία συνεργασία μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών. Εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Οι συνομιλίες, αναφέρει, να επικεντρωθούν στην μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο ανεξαρτήτων κρατών αναφορικά με τις περιουσίες, την ασφάλεια, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tα έξι σημεία για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.

Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Τατάρ που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο υφιστάμενα κράτη».

Το έγγραφο του Ερσίν Τατάρ καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η «σχέση συνεργασίας» η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους:

  1. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  2. Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.
  3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
  4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.
  5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
  6. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τους συνεργάτες τους ετοιμάζουν λεπτομερείς απαντήσεις επί όλων των σημείων στα οποία αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ τα οποία και θα παρουσιάσει κατά την αποψινή τους συνάντηση.

Τσαβούσογλου προς Γκουτέρες: Η λύση στο Κυπριακό είναι τα δύο κράτη

λύση στην Κύπρο είναι τα δύο ισότιμα, κυρίαρχα κράτη, δήλωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον οικοδεσπότης της άτυπης διάσκεψης 5+1. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στo διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί».

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε και διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο κρατών» και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων. Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ραάμπ, έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ότι επιβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως το όραμα λύσης της Τ/κ πλευράς και ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι νέες διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ των «δύο κρατών».

Τον προβληματισμό του για τη στάση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε ο Δένδιας

Τον προβληματισμό του για τη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς, όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε στο συνομιλητή του την ανάγκη η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου