Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Το μήνυμα Γκουτέρες προς Τατάρ για ιδέες δυο κρατών./Σε βαθιά νερά μπαίνει σήμερα η Πενταμερής.

Σύννεφα μαζεύτηκαν ήδη από την δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη στη Πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξαιτίας κυρίως της εμμονής της τουρκικής πλευράς για λύση στη βάση δυο κρατών.Σύμφωνα με ενημέρωση του Σίγμα από την Γενεύη,  για την χτεσινή συνάντηση του Γ.Γ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες  με τον κατοχικό ηγέτη , ο ΓΓ επεσήμανε στον Τατάρ τα ακόλουθα:

α). Η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

β). Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

γ). Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Aυτή την στιγμή γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες. Ο ΠτΔ ετοιμάζεται για σύσκεψη με συνεργάτες του ενόψει των σημερινών συναντήσεων στην Έδρα ΗΕ

Σε μια άλλη εξέλιξη, έτοιμος παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ από τη Γενεύη η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο και δεν θα δοθεί παράταση, ενώ, σε επίπτωση ναυαγίου και αυτής της προσπάθειας, ο ΓΓ φέρεται να προβληματίζεται για την παράδοση της εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σκέψη, που μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή τους.

sigmalive.com

Σε βαθιά νερά μπαίνει σήμερα η Πενταμερής.

         Ανδρέας Πιμπίσιης, Γενεύη.   

Η πρώτη ημέρα της Πενταμερούς δεν έδειξε και πολλά ως προς το ζητούμενο αυτής της άτυπης διάσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στις συναντήσεις τους με τον Αντόνιο Γκουτέρες οι δύο ηγέτες κατέθεσαν τις θέσεις τους που λίγο ή πολύ ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από σήμερα η διαδικασία μπαίνει σε βαθιά νερά με σειρά συναντήσεων, οι οποίες μέχρι το βράδυ ενδεχομένως θα δώσουν κάποιο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια.

Στις 11 το πρωί (10 Γενεύης) θα αρχίσει η ολομέλεια της Πενταμερούς. Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της κάθε πλευράς θα συνοδεύεται με πέντε συνεργάτες του (1+5). Κατά την έναρξη της ολομέλειας θα τους καλωσορίσει ο ΓΓ ΟΗΕ και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Ακολούθως θα πάρουν το λόγο οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας και Ντόμινικ Ράαμπ.

Μετά την σύνοδο της ολομέλειας ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους τρεις ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12.30 (11.30), Νίκο Δένδια 13.45(12.45) και Ντόμινικ Ράαμπ 15.00 (14.00).

Στις 16.15 (15.15) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ για να ακολουθήσει στις 19.00 (18.00) η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ευθύς μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Το δείπνο θα αρχίσει στις 22.00 (21.00) στη διάρκεια του οποίου αναμένεται ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων που θα έχουν προηγουμένως τοποθετηθεί στο τραπέζι.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου