Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021

Νέα Πενταμερή ανακοίνωσε ο Γκουτέρες – «Δεν τα παρατάω»/Δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος… Πρώτη αποτίμηση Πενταμερούς.

Νέα πενταμερή συνάντηση ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε δηλώσεις το με το πέρας της Διάσκεψης ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά δεν παρατάμε την προσπάθεια».

Ο κ.Γκουτέρες τόνισε ότι θα γίνουν στο μεταξύ διαβουλεύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο ΓΓ είπε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη. 

Το SigmaLive και το ΣΙΓΜΑ θα καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις της Γενεύης με ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις από την απεσταλμένη του ΔΙΑ και του ΣΙΓΜΑ, Αρχισυντάκτρια της Σημερινής, Σκεύη Σταύρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, για το αποτέλεσμα της πενταμερούς 
 
Καμία καταδίκη από γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για την απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη, για την πρόταση του δεύτερου για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό και κυριαρχική ισότητα.
 
Η σιωπή του κυρίου Γκουτέρες όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτη. Την ίδια ώρα η αναφορά του πως τάχα δεν βρέθηκε αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών, αποδεικνύει ότι είναι ένας «αδιόρθωτος ισορροπιστής». Πώς είναι δυνατόν να αναμένει να βρει κοινό έδαφος όταν το καταβρόχθισε όλο η αδιαλλαξία της Τουρκίας;
 
Οι διαρκείς παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το πικ νικ του κατοχικού ηγέτη και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, οι συνεχείς προκλήσεις στη Δένεια και η – από καιρό – εισήγηση των κατεχομένων για λύση δυο κρατών, δεν άφησαν και πολλά περιθώρια κοινού εδάφους. Αυτά όλα δεν τα είδε ο κ. Γκουντέρες;
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.
 
Από την άλλη η απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Γενεύη, δυσχέραινε περισσότερο την όλη ατμόσφαιρα.  Δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο ξανά
 
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.

Σε λίγα λεπτά εξάλλου αναμένονται και δηλώσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη 

Ανακοίνωσε νέα πενταμερή ο ΓΓ του ΟΗΕ – «Ήταν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις»
 
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Ολομέλειας στη Γενεύη προέβη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. 
 
Ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς, σημειώνοντας πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος. 
 
 

 

Στο μεταξύ νέο Εθνικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σε λίγο στη Γενεύη. 

 Ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια – Προβαίνει σε δηλώσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ

 

Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ,στο Παλάτι των Εθνών.

   sigmalive.com

Δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος… Πρώτη αποτίμηση Πενταμερούς.

Φιλί ζωής στη διαδικασία… χωρίς πρόοδο – Παραδοχή Γκουτέρες ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος – «Αλλά δεν τα παρατώ…» είπε – Δήλωση και ερμηνεία

Ο Τατάρ με την κατάθεση του εγγράφου 6 σημείων στη διάσκεψη που οδηγούν ένα προς ένα στη διχοτόμηση της Κύπρου, δεν άφησε περιθώρια στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν είχε τίποτε άλλο να ανακοινώσει πλην μίας νέας συνόδου τύπου Γενεύης, τους επόμενους μήνες.

«Προσπάθεια να τετραγωνίσουμε τον κύκλο» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνοντας σαφές μήνυμα για το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

«Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Διεξήγαμε εκτενείς διαβουλεύσεις, διμερείς συναντήσεις και ολομέλεια για να βρούμε κοινό έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας δεν έχουμε ακόμη βρει αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψει την επανέναρξη μιας επίσημης διαπραγμάτευσης σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού αλλά δεν τα παρατώ, η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, αφορά  αυστηρώς το να αγωνιστώ για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί.

Καταφέραμε να συμφωνήσαμε ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον άλλη συνάντηση, 5 συν τα ΗΕ, ξανά, με στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει ο διάλογος και να μπορέσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα» είπε μεταξύ άλλων. 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ της παρούσας περιόδου και της επόμενης διάσκεψης, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν οι προϋποθέσεις για να είναι επιτυχής η επόμενη συνάντηση. «Δεν τα παρατώ και θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατόν κλίμα για την επόμενη», είπε. Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, είπε ότι δύο με τρεις μήνες είναι το χρήσιμο χρονοδιάγραμμα, εφόσον στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ αν είναι μεγάλο δεν θα βοηθήσει στην κοινή μας προσπάθεια για λύση.

«Η θέση που εκφράστηκε χθες από τους Τουρκοκυπρίους ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά. Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριο αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Η θέση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από όπου έμεινα στο Κραν Μοντανά και με στόχο να επιτευχθεί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία, στα έξι στοιχεία που παρουσίασα στο Κραν Μοντανά και στο ευρωπαϊκό κεκτημέν».

Κληθείς να πει πώς θα ενεργήσουν τα ΗΕ δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δύο κρατών, ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική.

Πρόσθεσε ότι «ο ΓΓ έχει μια εντολή που του δίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να διεξάγω τις επίσημες διαβουλεύσεις στη βάση των όρων εντολής μου, αλλά σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο που όλες οι αντιπροσωπείες να μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους και αυτό μας επιτρέπει να διαβουλευτούμε και να δώσουμε αναφορά  στο ΣΑ για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση».

Προηγήθηκε απόρριψη, από την τουρκική πλευρά, του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου στην Κύπρο, καθώς αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως βήμα προς τα εμπρός.

Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά πέτυχε το στόχο με τον οποίο μετέβη στη Γενεύη, που δεν ήταν άλλος από το να βάλει περισσότερα εμπόδια στη διαδικασία.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου