Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

«Ούτε πρόοδος ούτε ναυάγιο»… Τα σενάρια για κινήσεις Γκουτέρες./«Παπαγάλος της Άγκυρας ο Τατάρ»

 «Ούτε πρόοδος ούτε ναυάγιο»… το καλύτερο σενάριο – Δύσκολο το εγχείρημα Γκουτέρες – Η Μεγάλη… Μεγάλη Τετάρτη και το «μενού» των επαφών – Αποστολή της Cyprus Times στην Γενεύη, την «Πρωτεύουσα της Ειρήνης»

«Ούτε πρόοδος ούτε ναυάγιο» είναι η κυρίαρχη απάντηση από το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών για το τι αναμένουν από την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι 29 Απριλίου στη Γενεύη.

Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, θέλει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ανανεώνει το ραντεβού προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Το εγχείρημα του Αντόνιο Γκουτέρες περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολο μιας και οι πλευρές δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα για την επιδιωκόμενη λύση και ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη που να γεφυρώνει δύο άκρως διαφορετικές προσέγγισης. Η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά προσέρχονται στην άτυπη πενταμερή με την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής τους στο Κρανς Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, ενώ από η τουρκική και Τκ πλευρά υποστηρίζουν ότι το Κρανς Μοντάνα αποτελεί παρελθόν και θέτουν ευθέως στο τραπέζι θέμα δύο κρατών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στα θέματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές, όπως είναι η πολιτική ισότητα και τα θέματα κυριαρχίας, προκειμένου να δοκιμάσει τα όρια του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τη θέση του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Η πλευρά μας καθιστά σαφές ότι δεν συζητά θέμα κυριαρχικής ισότητας, ζήτημα το οποίο έθεσε υπόψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ρητή και κατηγορηματική είναι η θέση της Λευκωσίας ότι δεν συζητά ακραίες θέσεις ή έστω και ιδέες, που βρίσκονται εκτός πλαισίου ψηφισμάτων του ΣΑ, όπως είναι για παράδειγμα η θέση για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Η Λευκωσία αναμένει ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να ασκήσει πιέσεις επαναφέροντας το φόβητρο για την επόμενη μέρα σε περίπτωση αδιεξόδου, είτε με κίνηση στα Βαρώσια ή στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε και γενικότερα με θέματα που σχετίζονται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Κλειδί ο Γκουτέρες.

Στη Γενεύη θα δοκιμαστεί η διπλωματική δεινότητα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού. Αγνωστο παραμένει εάν θα επιχειρήσει κάποια κίνηση, κατά το πρότυπο του πλαισίου που κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις των μερών στα θέματα-κλειδί του Κυπριακού, όπως είναι οι εγγυήσεις-ασφάλεια-εδαφικό (για την Εκ πλευρά) και τα ζητήματα κυριαρχίας/ εξουσίας για την Τκ πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιοδήποτε χειροπιαστό αποτέλεσμα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προσανατολίζεται να παραπέμψει το διάλογο σε επίπεδο τεχνοκρατών, για μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, ώστε να επανέλθει ενδεχομένως με μια νέα διάσκεψη. Η Τουρκία ευνοεί κάτι τέτοιο και σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιδιώκει όπως και το νέο ραντεβού έχει άτυπο χαρακτήρα ώστε ευκολότερα να μπορεί να θέσει στην ατζέντα ζητήματα που συγκρούονται με ψηφίσματα του ΣΑ ή ακόμη να έχει το έρεισμα να εγείρει και θέμα αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο ο γενικός γραμματέας να κηρύξει ναυάγιο της πρωτοβουλίας.

Μεγάλη… Μεγάλη Τετάρτη.

Το μενού των επαφών της Μεγάλης Τετάρτης 28/4 παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Εθνη, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να έχει σειρά επαφών με όλους τους πρωταγωνιστές, τόσο χωριστά όσο και σε κοινές συναντήσεις. Η μέρα αρχίζει στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) με κοινή συνάντηση όλων των μερών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα κάνει εναρκτήρια δήλωση και θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους ηγέτες των δύο πλευρών και τους υπουργούς εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους υπουργούς εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων ενώ αργά το απόγευμα θα δει χωριστά τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο στις αντιπροσωπείες. Την Πέμπτη το πρωί ο γγ του ΟΗΕ θα συναντηθεί χωριστά με τους δύο ηγέτες Ερσίν Τατάρ και Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα τους δει μαζί. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθούν όλα τα μέρη σε διευρυμένη σύνθεση (ο επικεφαλής τις αντιπροσωπείας και πέντε συνεργάτες του).

cyprustimes.com

«Παπαγάλος της Άγκυρας ο Τατάρ»

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στα κατεχόμενα, ενώ στη Γενεύη αρχίζει σήμερα η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι δηλώσεις του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες άσκησε σφοδρή κριτική κατά του Τατάρ χαρακτηρίζοντάς τον «παπαγάλο της Άγκυρας», πυροδότησαν την αντίδραση του δεύτερου απαντώντας με ιδιαίτερο έντονο ύφος. Την ίδια ώρα ο Σανέρ κατηγόρησε το τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για πρόκληση διχασμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kıbrıs Postası, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας». Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΓΤΠ, μιλώντας στην δημοσιογράφο Αϊσεμντέν Ακίν της διαδικτυακής εφημερίδας Bugün Kıbrıs, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ο Τατάρ τοποθετήθηκε στον «θώκο» στον οποίο κάθεται εκ μέρους της Τουρκίας με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Στη Γενεύη θα επιδείξει συμπεριφορά κατά τρόπο που θα είναι ο παπαγάλος της Άγκυρας». Σημειώνοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» στο Κραν Μοντάνα, ο Ακιντζί είπε ότι «ήταν μια στιγμή που πλησιάσαμε πολύ στη λύση» και υποστήριξε ότι «δεν κατέστη δυνατό να επιδειχθεί βούληση» γι’ αυτό. 

Ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «έχει πετάξει στον κάλαθο των σκουπιδιών» τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι και ο Τατάρ προβαίνει σε δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση. «Είναι βέβαιο πως δεν θα βγει κάτι από τη Γενεύη», είπε.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου