Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Και επίσημα επιστροφή μαθητών Γυμνασίων και Δημοτικών Λεμεσού. Πρώτες αντιδράσεις εκπαιδευτικών-γονέων./Στήριξη τουρισμού μέχρι το τέλος Ιουνίου./Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις-Με περιορισμούς η Μεγάλη Εβδομάδα.

 Κλείδωσε για τις 2 Απριλίου η επιστροφή μαθητών Γυμνασίων Παγκύπρια και Δημοτικών Λεμεσού – Οι πρώτες αντιδράσεις από οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς – Διαβουλεύσεις για ρινικά τεστ σε μαθητές Δημοτικού της 4ης,5ης και 6ης τάξης – Mε υποχρεωτικά αρνητικά rapid test τα Γυμνάσια.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία αφορά μόνο τους μαθητές Γυμνασίου, ενώ για τα Δημοτικά θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο όταν καταρτιστεί πλάνο μετά από τη διαβούλευση που θα γίνει για τα ρινικά τεστ εάν αυτό αποφασιστεί.

Ικανοποίηση εκπαιδευτικών… Γνώμονας η ασφάλεια

Ικανοποίηση εξέφρασε μιλώντας στη Cyprus Times αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου.

«Η παρουσία μαθητών στα σχολεία μας ικανοποιεί και θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς αυτό το ζητούσαμε εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά η επιστροφή πρέπει να γίνει με αρνητικά rapid test και τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας».

Την ίδια ώρα οι κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Πρόεδρος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε ότι οι γονείς φωνάζουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν με φυσική παρουσία στις σχολικές μονάδες.

«Επιτέλους επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία. Θα αναμένουμε να δούμε τα μέτρα στήριξης για την ομαλή μετάβαση των μαθητών.

Επισήμανε ότι οι γονείς αναμένουν να δούμε τι θα γίνει με την ύλη, τα διαγωνίσματα, τις τελικές εξετάσεις και την παράταση της σχολικής χρονιάς έτσι ώστε οι μαθητές να λάβουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται.

Διαβούλευση για ρινικά τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές Δημοτικών…

Όπως ανακοινώθηκε, κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).

Ερωτηθείς ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους εάν η οργάνωση συμφωνεί με τα ρινικά τεστ εφόσον αποφασιστούν τελικά, είπε ότι «για το συγκεκριμένο θέμα θα αναμένουμε επίσημη ενημέρωση θα διαβουλευθούμε με τους γονείς και αν είναι κάτι που είναι αποδεχτό και θα βοηθήσει την κατάσταση ώστε να προλαβαίνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων, δεν θα υπάρχει θέμα».

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι, «από την στιγμή που δεν θα είναι παρεμβατικό τεστ και αποφασίσουν οι επιστήμονες ότι μπορεί να λειτουργήσει στους μαθητές για εμάς δεν υπάρχει θέμα. Αν αυτό προσθέτει στην ασφάλεια του σχολείου θα το δούμε», είπε.

Για την επιστροφή μαθητών στις τάξεις ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι επαναλειτουργούν τα σχολεία, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που δεν θα φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, νοουμένου ότι τα παιδιά Δημοτικών δεν φέρουν υποχρεωτικά μάσκα και δεν κάνουν τεστ πράγμα που δημιουργεί περισσότερους κινδύνους.

«Θα γίνουν και αλλαγές στα πρωτόκολλα και εκεί και όπου παρουσιάζονται κρούσματα να κλείνει η συγκεκριμένη τάξη και εκεί και όπου υπάρχουν κρούσματα να κλείνει έγκαιρα το σχολείο, χωρίς να έχουμε μαζικό κλείσιμο σχολείων.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει το κλείσιμο σχολείων ή τάξεων, να είναι στοχευμένο.

cyprustimes.com

Στήριξη τουρισμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

         Στήριξη τουρισμού μέχρι το τέλος Ιουνίου                                         Παράταση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, ειδικά στην τουριστική βιομηχανία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε την Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Θα στηριχθεί η απασχόληση με έμφαση τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες. «Έχουμε πληροφορηθεί ότι Κομισιόν έχει εγκρίνει 125 εκατ. ευρώ επιπρόσθετη χρηματοδότηση», είπε η Υπουργός Εργασίας σημαίνοντας πως η συνολική χρηματοδότηση θα αγγίξει στα 604 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με την σειρά του ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε μεταξύ άλλων, αύξηση του προϋπολογισμού για αντιμετώπιση της πανδημίας, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργικό ενέκρινε επίσης ν/σ για έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων για έκδοση δανείων προς επιχειρήσεις. Στο ν/σ προστέθηκαν διατάξεις ορισμών «μεγάλη επιχείρηση», «πολύ μεγάλη», «μικρή επιχείρηση».

philenews.com

Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις-Με περιορισμούς η Μεγάλη Εβδομάδα.

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου το πλάνο αποκλιμάκωσης που περιλαμβάνει συντηρητικές χαλαρώσεις και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 1 Απριλίου.

Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις-Με περιορισμούς η Μεγάλη Εβδομάδα

Χαλαρώσεις, οι οποίες είναι συντηρητικές με στόχο τη διαφύλαξη της επιδημιολογικής εικόνας. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας.  

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων παγκύπρια, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.
  • Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά (7) άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής). Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
  • Κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).
  • Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας.
  • Επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθισματα και στη βάση πρωτοκόλλου.
  • Αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία (3) για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή. Τονίζεται ότι τις υπόλοιπες μέρες, επιτρέπεται η αποστολή δύο (2) γραπτών μηνυμάτων. 

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση, αλλά παραμένουν σε μη ασφαλή όρια. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη και αναστρέψιμη», σημείωσε.

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μας επιτρέπει να προχωρούμε με μερικά βήματα αποκλιμάκωσης. «Εργαζόμαστε ασταμάτητα, ώστε να βελτιώσουμε τις επιδημιολογικές επιδόσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να άρουμε ακόμη περισσότερους περιορισμούς».

Ακολουθούν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Κύπρου.

Η στρατηγική των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ στους εργαζόμενους, τον μαθητικό πληθυσμό και σε άλλες ομάδες, «μάς προσφέρει», όπως ανεφερε «τη δυνατότητα να δρούμε σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουμε τις λοιμώξεις, να ιχνηλατούμε τις επαφές και να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού. Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω και των μεταλλάξεων που καθιστούν τον ιό πολύ πιο επιθετικό, εξού και υιοθετείται πλέον από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της στρατηγικής τους για επανεκκίνηση».

Ο Κώνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε και στο όπλο του εμβολιασμού το οποίο, όπως υπογράμμισε, βοηθά στην επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών, με στόχο να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό το ποσοστό θωράκισης του πληθυσμού.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί εθνικό εγχείρημα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Στη βάση της ροής εμβολίων που παραλαμβάνει η Κύπρος, συνεχίζεται ο εμβολιασμός, με έμφαση στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού με ηλικιακό κριτήριο. Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι πλέον εμφανής, αφού εδώ και εβδομάδες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και ηλικιωμένους, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων άνω των 70 ετών. Παράλληλα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μείωση των βαριά νοσούντων, αφού στις πλείστες περιπτώσεις που εκδηλώνονται συμπτώματα, είναι πολύ ήπιας μορφής».

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ο υποργός Υγείας «εξίσου μεγάλη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας. Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ όλους τους πολίτες για την προσπάθεια και για τη συνεργασία. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και εφησυχασμός ή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Τήρηση των μέτρων, τεστ και εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας», ανέφερε καταλήγοντας.   

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου