Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σενάρια για χαλαρώσεις από 1η Απριλίου. Αξιολόγηση και ασκήσεις επί χάρτου μέχρι την υστάτη./Γιούρι Γκέλλερ: Το πλοίο στο Σουέζ μετακινήθηκε από τη δύναμη του μυαλού./Σε αποχή κατέρχονται οι νεφροπαθείς Αμ/στου – Διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση τους.

 Σενάρια για χαλαρώσεις από 1η Απριλίου. Αξιολόγηση και ασκήσεις επί χάρτου μέχρι την υστάτη. Διαθέσιμα 19,246 ραντεβού για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σοβαρή παχυσαρκία – Με ρινικό τεστ οι ανήλικοι από σήμερα για αποφυγή της ταλαιπωρίας – Εβδομάδα αποφάσεων για το τι θα ισχύει από την 1η Απριλίου κι έπειτα – Σταθεροποίηση της εικόνας αλλά με προσοχή και επιφύλαξη τα επόμενα βήματα – Τα επικρατέστερα σενάρια

Μία ακόμα κρίσιμη εβδομάδα, που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της Κύπρου ξεκίνησε, καθώς εκπνέει την Τετάρτη το ισχύον διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, με την Κυβέρνηση να καλείται να λάβει την ίδια μέρα αποφάσεις για το τι θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν και αυτή τη φορά οι ασκήσεις επί χάρτου για τις αποφάσεις, θα συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Πάντως, αν και η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθεροποίηση, η ευρεία διασπορά του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στην κοινότητα, δεν επιτρέπει γενναιόδωρες χαλαρώσεις. Με προσοχή και επιφύλαξη θα πρέπει να γίνουν και τα επόμενα βήματα, διαμηνύουν οι επιστήμονες, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση της επιδημιολογικής μας εικόνας.

Οι επιδημιολόγοι, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Κυριακής, οριστικοποίησαν τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, την Παρασκευή 2 Απριλίου αναμένεται ότι θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα γυμνάσια. Οι μαθητές των γυμνασίων, εκτός απροόπτου, επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Το ίδιο αναμένεται και για τους μαθητές των Δημοτικών της Λεμεσού που παρακολουθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις δεν πρέπει να αναμένονται, εκτός απροόπτου, όσον αφορά τις συναθροίσεις, ενώ για τα sms που αφορούν τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Στο τραπέζι των επιστημόνων τέθηκε και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του καθεστώτος με τα sms για τα Σαββατοκύριακα.

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθούν και τα αιτήματα τομέων σχετικών με τον αθλητισμό. Δεν αποκλείεται το σώμα να ανάψει «πράσινο» σε κάποιες επιπλέον χαλαρώσεις στους τομείς της άθλησης και των απογευματινών δραστηριοτήτων των παιδιών. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται να αυξηθεί τόσο ο αριθμός των αθλούμενων όσο και των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια.

Άγνωστο παραμένει για την ώρα το τι θα αποφασιστεί για ξενοδοχεία και εάν τελικά θα επιτραπεί η διαμονή σε αυτά από την 1η Απριλίου και σε διαμένοντες στην Κύπρο.

Εμβολιασμοί για ευπαθείς ομάδες.

Στο μεταξύ, άνοιξε από σήμερα για πρώτη φορά η Πύλη Εμβολιασμού για ευπαθείς ομάδες, γεγονός που αφήνει ικανοποιημένους τους πολίτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές.

Η πύλη άνοιξε στις 8 τα πρωί για τη διευθέτηση ραντεβού ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη και ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη διάθεσή τους 19,246 ραντεβού, αριθμός που καλύπτει όλους τους δικαιούχους. Τα άτομα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες έχουν ήδη ενημερωθεί και με γραπτό μήνυμα για τη δυνατότητα διευθέτησης του ραντεβού τους.

Η Πύλη Εμβολιασμών θα λειτουργήσει με τον συνηθισμένο τρόπο και οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για το είδος εμβολίου που είναι διαθέσιμο σε κάθε Κέντρο Εμβολιασμού, έχοντας δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξουν και να γνωρίζουν ποιο από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια θα λάβουν.

Ρινικό τεστ μόνο για ανήλικους.

Από σήμερα και με στόχο την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει μέθοδο δειγματοληψίας ρινικά στους μαθητές Λυκείων, Ειδικών Σχολείων και σε όσους ανήλικους επισκέπτονται τα σημεία δειγματοληψίας ανά το παγκύπριο.

«Η δειγματοληψία ρινικά θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση μόνο για τους ανήλικους, ώστε να διευκολυνθούν τα παιδιά, ως πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, να μην αισθάνονται άβολα και δυσφορία κατά τη διενέργεια του τεστ και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας.

cyprustimes.com

Γιούρι Γκέλλερ: Το πλοίο στο Σουέζ μετακινήθηκε από τη δύναμη του μυαλού.

  Ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός πνευματιστής Γιούρι Γκέλλερ  παροτρύνει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του μυαλού προκειμένου να αποσυνδεθεί το πλοίο Ever Given από τη διώρυγα του Σουέζ. Ο πνευματιστής  δίνει οδηγίες στους οπαδούς του να επικεντρωθούν στην μετακίνηση του Ever Given την ίδια ώρα καθημερινά - στις 11:11.

Όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post, στην αριθμολογία, ο χρόνος 11:11 πιστεύεται ότι κατέχει πνευματική σημασία μεταξύ εκείνων που προσυπογράφουν τη θεωρία. «Όταν κοιτάζετε ένα ρολόι και βρίσκετε την ώρα να είναι 11:11, πολλοί θα κάνουν μια ευχή ή θα κάνουν μια προσευχή, καθώς θεωρείται μια ευοίωνη στιγμή», σημειώνεται.

Ο Γκέλλερ ισχυρίζεται ότι η συλλογική δύναμη του μυαλού στον κόσμο – και όχι τα 14 ρυμουλκά που προσπαθούν να αποσπάσουν το πλοίο - το έχουν ήδη μετακινήσει «λίγο».

«Συνεχίστε την καλή δουλειά. Εστίαση κάθε μέρα στις 11:11 π.μ. και 11:11 μ.μ. Στείλτε την ενέργειά σας για να ελευθερώσετε το πλοίο. Βοηθήστε επίσης τα ρυμουλκά», έγραψε ο Γκέλλερ στο Twitter.

 

   sigmalive.com

Σε αποχή κατέρχονται οι νεφροπαθείς Αμ/στου – Διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση τους.

 Η αγανάκτηση, η πικρία και η απογοήτευση οδήγησαν τους νεφροπαθείς της Αμμοχώστου να κατέλθουν σε επ’ αόριστον αποχή από την αιμοκάθαρση, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τους Γιώργος Κέζος.

Κάλεσε τον ΟΚΥΠΥ να σταματήσει να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει γιατρός, αφού κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.
Ο κύριος Κέζος είπε ότι υπάρχει γιατρός του οποίου έληξε το συμβόλαιο και ο ΟΚΥΠΥ του έκανε πρόταση να του το ανανεώσει με τα μισά χρήματα που έπαιρνε προηγουμένως.

Πρόσθεσε ότι Σαββατοκύριακα και αργίες καλύπτει on call ο επί καθήκοντι γιατρός της Λάρνακας, ενώ σε περίπτωση που τύχει επείγον περιστατικό, χρειάζονται 45 λεπτά για να φτάσει ο ασθενής στο Νοσοκομείο και να αξιολογηθεί από γιατρό.
Ο κύριος Κέζος είπε ότι για όλα υπάρχουν λύσεις και κάλεσε τον ΟΚΥΠΥ να συναντηθεί μαζί τους και να σταματήσουν να λεν ψέματα. Τόνισε ότι σε μια ώρα όλα μπορούν να λυθούν.

Κατήγγειλε επίσης ότι τα υφιστάμενα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι παλιά και χρειάζεται να αγοραστούν καινούργια για να γίνονται καλύτερα οι θεραπείες. Ο κύριος Κέζος διερωτήθηκε γιατί αγοράζονται καινούργια μηχανήματα για τις άλλες επαρχίες και όχι για την Αμμόχωστο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό και τόνισε ότι πρόθεση του οργανισμού είναι να αναβαθμίσει την μονάδα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπως έπραξε και με άλλες μονάδες.
Ο κύριος Χαριλάου είπε ότι σε κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί 24 ώρες η μονάδα αιμοκάθαρσης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι ασθενείς κατά το πρωινό και απογευματινό ωράριο.

Χαρακτήρισε αχρείαστη την αποχή λέγοντας ότι δεν πρέπει κάποιοι να βάζουν μπροστά τους ασθενείς και επανέλαβε ότι θα διοριστεί σύντομα 2ος γιατρός. Ο κύριος Χαριλάου είπε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν αρνείται να συναντηθεί με τους νεφροπαθείς.

Εξάλλου σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Νεφρολογικής εταιρείας Κυριάκος Ιωάννου κατήγγειλε ότι ο ΟΚΥΠΥ ίσως να προχώρησε σε μια παράνομη προκήρυξη θέσης αφού ζητά παθολόγο για την μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Τόνισε ότι δεν μπορεί ο παθολόγος να ανταποκριθεί και γνωστοποίησε ότι η νεφρολογική εταιρεία θα ζητήσει νομική συμβουλή. Ο κύριος Ιωάννου είπε ότι δεν φτάνει να έχεις τις μηχανές αλλά χρειάζεται ο ασθενής να έχει την φροντίδα του γιατρού και του νοσηλευτή για να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Πάντως σχολιάζοντας τις επικρίσεις για παράνομη προκήρυξη θέσης ο Πάμπος Χαριλάου είπε ότι μπορούν να ζητήσουν νεφρολόγο ή άλλη ειδικότητα.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου