Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη: «Στήνουν σκηνικό πολέμου»

 Ξεκίνησε η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη μετά την άφιξη του αμερικανικού μεταγωγικού Endurance που σηματοδοτεί την έναρξη των διασυμμαχικών ασκήσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο. Ποιοι μιλούν για «σκηνικό πολέμου».
«Έδεσε» το μεσημέρι της Τετάρτης στο νέο εμπορικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο Endurance προκαλώντας σκεπτικισμό από την πλευρά των όσων φοβούνται τη δημιουργία μιας έντασης στην περιοχή. 

Ενώ οι καλά γνωρίζοντες μιλούν για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει αποπλεύσει ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το μεταγωγικό φέρεται να κομίζει στρατιωτικό υλικό και κάποια από τα 30 ελικόπτερα του στρατού των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε συγκεκριμένες περιοχές στη Ρουμανία. 

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, το πέταγμα των Black Hawks που θα πραγματοποιείται εκείνες τις μέρες θα σηματοδοτήσει την πρώτη φάση των διασυμμαχικών ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων που θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τις ασκήσεις που φέρουν την επωνυμία «Defender Europe 2021», με εύρος εξάπλωσης από τη Βαλκανική Χερσόνησο ως τη Βαλτική Θάλασσα. 

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης Ευρώπης και Αφρικής, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών κοινοτήτων μπορεί να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων, από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Απέναντι στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στέκονται τοπικοί φορείς, όπως η Επιτροπή Ειρήνης και οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Κινητοποίηση οργάνωσε το ΚΚΕ στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, ενώ το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για διαδικτυακή συνδιάσκεψη - διαμαρτυρία, έχει οριστεί για τις 8:00 το βράδυ. 

«Στήνουν ένα σκηνικό πολέμου με αυτήν την άσκηση. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί βρίσκονται με τα όπλα στραμμένα στη Ρωσία ενώ στέλνουν μήνυμα και στην Κίνα καθότι αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή» επισημαίνει στο Sputnik o Διονύσης Κλάδης γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής - Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ. 

«Θέλουμε να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση στην προσπάθεια μετατροπής της περιοχής μας σε στόχο αντιτιθέμενων συμφερόντων. 

Το γεγονός ότι αναμένεται να περάσει από την περιοχή μας το μεγαλύτερο στρατιωτικό υλικό, που όπως λένε έχει περάσει έως σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, έχει απώτερο στόχο να βρεθούν σε ασκήσεις σε συνοριακές γραμμές με τη Ρωσία», προσθέτει.

«Γινόμαστε πιθανοί στόχοι» 

Δίπλα από τα σπίτια τους θα περάσουν δεκάδες αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα καθώς και μέσα από τους οδικούς άξονες του Έβρου

«Εμείς και τα παιδιά μας θα γίνουμε στόχος σε περίπτωση αντιποίνων προς τους Αμερικανούς. Για το λόγο αυτό δεν επιθυμούμε την παρουσία τους εδώ» προσθέτει ο κ. Κλάδης. 

Την ώρα που ξεκινά η διέλευση των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων το μόνο που, όπως τονίζει, δεν διασφαλίζεται είναι η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στους αντιπάλους. 

«Αυτό φαίνεται καθώς το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ κάνει βόλτες ανενόχλητο στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα». 

Όπως θυμάται πάντως ο κ. Κλάδης, δεν είναι η πρώτη φορά που διέρχεται το αμερικανικό πλοίο από την περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει και την περασμένη χρονιά σε αντίστοιχη άσκηση. 

«Όλα αυτά σχετίζονται με τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, με τις ευλογίες πρώτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη ΝΔ».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κλάδης: «στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αξιοποιείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως διπλή αμερικανική στόχευση, για να θυμίσουμε και το ευφυολόγημα ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη ότι "δεν μπορείς να μπαίνεις σ’ ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι"».

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής - Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ αναφέρει ότι στην περιοχή «κονταροχτυπιούνται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Και εξηγεί: «Στόχος η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων τμημάτων του εφοπλιστικού κεφαλαίου από τις αμερικανικές επενδύσεις LNG. Ο λαός όμως δεν έχει να κερδίσει κάτι. Η ενεργειακή φτώχεια της περιοχής είναι μεγάλη ενώ παραμένουμε από τα φτωχότερα τμήματα της Ελλάδας. Καλούμε σωματεία και φορείς να πάρουν θέσεις. Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει το λαϊκό κίνημα της περιοχής και μας αφορά όλους».

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου