Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ξεκλείδωμα με στόχο την κανονικότητα-Οι αλλαγές και η ανησυχία για εκτροχιασμό./Παρατείνεται η αναβολή παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Στη σκιά της αύξησης κρουσμάτων και υπό το φόβο νέου εκτροχιασμού, ξεκινά τη Δευτέρα η δεύτερη φάση χαλαρώσεων. Ο στόχος είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, να δώσει το έναυσμα για την πορεία προς την νέα κανονικότητα, που υπολογίζεται μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν κρίσιμα, λόγω και της έξαρσης στη Λεμεσό και η προσπάθεια θα είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα.


Από τη Δευτέρα, επιστρέφουν στα θρανία και οι υπόλοιποι μαθητές Λυκείων, επαναλειτουργούν ωδεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλες απογευματινές δραστηριότητες για μάθημα έναν προς ένα, γκαλερύ, σχολές χορού και κολυμβητήρια. Επαναρχίζουν εξάλλου οι ομαδικές προπονήσεις και επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας.

Στη βάση κριτηρίων που έχουν σχέση με το μέγεθός τους, ανοίγουν από τη Δευτέρα και τα γυμναστήρια:

  • Η εκγύμναση θα γίνεται μόνο για σκοπούς ατομικής εκγύμνασης με προσωπικό γυμναστή τηρουμένων των αποστάσεων.   
  • Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (στις στις ένα). 
  • Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 στις 2 αθλούμενους).
  • Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 στις 4 αθλούμενους). 

Στις οκτώ Μαρτίου επιστρέφουν εν τω μεταξύ και οι υπόλοιποι μαθητές, ενώ στις 16 ανακοινώθηκε το άνοιγμα των χώρων εστίασης.

Οι αλλαγές στα sms.

To ξεκλείδωμα κι άλλων δραστηριοτήτων έφεραν, προσθήκες στα γραπτά μηνύματα τα οποία παρέμειναν δύο.

Σύμφωνα με στις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για σκοπούς επίσκεψης σε οίκους ευγηρίας ή δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Για μετακίνηση για σκοπούς ατομικής άθλησης/προπόνησης σε γυμναστήρια, σχολές χορού και στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και μονοπάτια στις φύσης, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στον αριθμό 6.

Για μετάβαση πολιτών σε οργανωμένα παζαράκια σε υπαίθριες αγορές, αποστέλλεται SMS στην κατηγορία 2.

Για μετάβαση σε χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, απαιτείται η αποστολή sms στον αριθμό 9.

Υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέψουν.

Όπως και το Φεβρουάριο, έτσι και τώρα, με στόχο να περιοριστούν οι πιθανότητες δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης εντός των χώρων εργασίας, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ, για όλους στις εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από την πρώτη Μαρτίου.

Στη συνέχεια, σε εβδομαδιαία βάση, παραμένει υποχρεωτική η διενέργεια εξέτασης των εργαζομένων, στις ισχύει για στις εργαζόμενους στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Εντατικοποίηση ελέγχων με στόχευση τη Λεμεσό.

Η μεγάλη έγνοια αυτή τη στιγμή είναι η επιβάρυνση στην επαρχία Λεμεσού, όπου θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με αύξηση των σημείων δειγματοληψίας και εντατικοποίηση των ελέγχων, σε μια προσπάθεια μείωσης των εστιών μετάδοσης.

Αυστηροί έλεγχοι για τήρηση των πρωτοκόλλων θα διενεργούνται πάντως σε όλες τις επαρχίες. Γι’ αυτό το λόγο θα καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Την προσπάθεια θα ενισχύσουν 260 άνεργοι που θα προσληφθούν ειδικά γι' αυτό το σκοπό.

Παράλληλα θα κινείται με γοργούς ρυθμούς και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μέχρι τις αρχές Απριλίου θα εμβολιαστούν 200 χιλιάδες άτομα, είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη δόση. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που εάν επιτευχθεί θα υπάρξει ανοσία του πληθυσμού.

«Μέχρι τότε όμως και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα αποφασιστεί εάν μαζί με τους χώρους εστίασης στις 16 Μαρτίου θα αρθούν και κάποιοι από τους περιορισμούς στις διακινήσεις όπως τα sms και η ώρα του κέρφιου.

reporter.com.cy

Παρατείνεται η αναβολή παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Την παράταση της αναβολής των ασκήσεων και καθολικών παρουσιάσεων των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, αποφάσισε το Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο των μέτρων που είναι σε ισχύ για αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.


Το Υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωση του, διευκρινίζει ότι, οι παρουσιάσεις για επιστρατευτικές τακτοποιήσεις (επιδόσεις ΦΑΠ) καθώς και ο έλεγχος ατομικού οπλισμού θα πραγματοποιούνται κανονικά κατόπιν επικοινωνίας των Μονάδων με τους εφέδρους - εθνοφύλακες, τηρουμένων όλων των μέτρων που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αναφέρει, τέλος, ότι για τις παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μετά την 31η Μαρτίου, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.   

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου