Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ανάλυση: Άνοιξε νέα μέτωπα ο Πρόεδρος./Καταγγέλλουν τον Βύρα για απειλές-«Αν δεν εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, θα απολυθούν».

 Διάγγελμα Αναστασιάδη που θα πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.


Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαφθορά, μέσω του οποίου επιχείρησε να απαντήσει στα όσα του αποδίδονται εδώ και μήνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα o Πρόεδρος Αναστασιάδης, μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς.

Αρχίζοντας το διάγγελμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάγγειλε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία, να δημιουργήσουν την αντίληψη, είτε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς είτε ακόμα και για την έκταση του φαινομένου, κάτι που, και τα δύο, δεν ανταποκρίνεται ποσώς στην πραγματική διάσταση του προβλήματος». Αφού αναφέρθηκε στη φράση του Γκαίμπελς, υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ ότι «όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται τόσο πιο πιστευτό γίνεται», καταπιάστηκε με το βίντεο του Al Jazeera με τους Συλλούρη, Τζιοβάνη, Πιττάτζη. Είπε σχετικά: «Με αφορμή τις υπαρκτές αδυναμίες και κενά ενός προγράμματος που στόχο είχε την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ώρες που η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο χρεωκοπίας, που η ανεργία έφτανε το 16%, που λειτουργούσαν κοινωνικά παντοπωλεία, απέδωσαν στην Κυβέρνηση τις ευθύνες διαφθοράς και εγκληματικών ενεργειών των ελαχίστων που καταχράστηκαν το πρόγραμμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με ήχο και εικόνα, η κοινωνία έγινε μάρτυρας των προσώπων που εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς και που βεβαίως δεν ανήκαν σε μέλη της Κυβέρνησης ή της κυβερνητικής παράταξης».

Ο Πρόεδρος κατάγγειλε ότι «ηθελημένα και αγνοώντας τις πιο πάνω πραγματικότητες, επιλέγηκε η διαφθορά ως το πεδίο συνένωσης όσων στόχο είχαν, είτε την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων είτε μια απόφαση που ελήφθη ότι ο Αναστασιάδης πρέπει να απομακρυνθεί, ή όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου στο εθνικό πρόβλημα, έστω και αν οι θέσεις τους στο Κυπριακό αλληλοσυγκρούονται, είτε ακόμη και κάποιων που καλή τη πίστει, υιοθέτησαν όσα επί 24ωρου προβάλλονται».

Και συνέχισε: «Αυτό που προκαλεί θλίψη, είναι η μεγιστοποίηση ενός προβλήματος, αναδεικνύοντας το ως το μόνο που αντιμετωπίζει ο τόπος, αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού, αγνοώντας την πανδημία και τα προβλήματα που συσσώρευσε, τα οποία απειλούν να γονατίσουν επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αγνοούν τα πάντα».

Εργαλειοποίησαν τον Γενικό Ελεγκτή.

Ένα από τα σημεία των αναφορών του Προέδρου, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις είναι το εξής: «Το πιο θλιβερό, όμως, είναι πως παραγνωρίζοντας τις πιο πάνω συνθήκες, κάποιοι έφτασαν στο σημείο με πρόσχημα την δήθεν πάταξη της διαφθοράς, να επιχειρήσουν την παράλυση και κατάρρευση του κράτους, στις πιο κρίσιμες ώρες, αρνούμενοι την ψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς να έχουν ουσιαστικά διαφωνία επί της φιλοσοφίας του, ενεργοποιώντας και εργαλειοποιώντας προς τούτο, δυστυχώς, έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους». Και διερωτήθηκε «Πόσο η κομματική, διερωτώμαι, ή η προσωπική πολιτική επιβίωση υπερέχει του συμφέροντος του συνόλου;»

Οι παραδοχές.

Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε την ύπαρξη κενών και αδυναμιών του προγράμματος, κυρίως ως προς τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου, γι’ αυτό και έγιναν έξι συνολικά τροποποιήσεις μέσα σε επτά χρόνια. «Παρά ταύτα και με όλες τις αυστηροποιήσεις, τις τροποποιήσεις δεν απετράπη η κατάχρηση ή οι εγκληματικές ενέργειες από μια μερίδα επιτήδειων» είπε. Και τόνισε: «Με παρρησία θέλω να δηλώσω ενώπιον σας πως αναγνωρίζω και αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, Επιτροπή υπό την Δήμητρα Καλογήρου, της οποίας η έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό αδυναμιών, ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων ή και άλλων ευθυνών από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία σήμερα διερευνώνται για τις πράξεις τους.

Είπε επίσης και άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν και ενέργειες που έγιναν για τη δίωξη όσων ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις. «Και δεν είναι τυχαίες οι αναφορές μου γιατί όπως έχω προαναφέρει, μέσα από τη συστηματική διαστρέβλωση των γεγονότων, επιχειρείται καθημερινά η δημιουργία της εντύπωσης πως η Κυβέρνηση αρνείται ή δήθεν φοβάται τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή» είπε και κατάγγειλε ότι κάποιοι «έχουν υιοθετήσει τα ψεύδη ως τρόπο πολιτικής επιβίωσης».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση ουδεμία ένσταση έφερε ή φέρει, όπως ο Γενικός Ελεγκτής παραλάβει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων ευθύς μετά την ολοκλήρωση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής, προκειμένου και ο ίδιος να προβεί στους ελέγχους σύμφωνα με τις συνταγματικές του αρμοδιότητες». Και διερωτήθηκε «πόσα ακόμη ψέματα θα επιστρατεύσουν όσοι έθεσαν σε κίνδυνο την κατάρρευση του κράτους ή την φυσική ή οικονομική επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας».

Έντονα ενοχλημένος ο Πρόεδρος κατάγγειλε προσπάθεια αμφισβήτησης του ήθους, του κύρους και της εντιμότητας των τεσσάρων προσωπικοτήτων που συνιστούν την Ερευνητική Επιτροπή την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε. «Μία προσπάθεια που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την εργαλειοποίηση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, με στόχο την ανάδειξη του ως ως του μόνου έντιμου και αξιόπιστου να διενεργεί ελέγχους, εν γνώσει τους ότι οι εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή που απορρέουν από το Σύνταγμα είναι περιορισμένες, όπως ρητά αναφέρει και στη δήλωση του ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, στις 10 Δεκεμβρίου».

Βολές κατά Παράσχου.

Αφού διερωτήθηκε «ποιος αλήθεια μπορεί να αμφισβητήσει πλέον την στοχευμένη εκστρατεία διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οποία στόχο είχε και έχει να εμπεδώσει στους πολίτες ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του επειδή τάχα είναι διεφθαρμένοι φοβούνται δήθεν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο σάλο που προκάλεσε πρόσφατα το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου, χωρίς να τον κατονομάσει: «Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου, αφού φτάσαμε στο κατάντημα, δημοσιογράφος που παραδέχεται ότι δεν κατέχει τα οποιαδήποτε στοιχεία, να ισχυρίζεται δημόσια, στηριζόμενος σε φήμες, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε δήθεν εκτός Κύπρου εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη από το επενδυτικό πρόγραμμα και γι’ αυτό, μη συμβάλλοντας στη λύση του Κυπριακού, ως ισχυρίζεται, χάσαμε την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί να χαρακτηρίσω το φαινόμενο.

Το εξίσου απαράδεκτο, αντί να απολογηθεί για την ύβρη που εκστόμισε, αφού όλες οι πηγές που επικαλέστηκε τον διέψευσαν, είχε το θράσος να καλεί εμένα να αποδείξω ότι δεν είναι κακοήθη ψεύδη και λάσπη τα όσα ισχυρίστηκε».

Ο Πρόεδρος έριξε τη μπάλα στα κοινοβουλευτικά κόμματα «που σήμερα εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές πάταξης της διαφθοράς», εάν ασκούσαν διαχρονικά τις εκ του συντάγματος εξουσίες και υποχρεώσεις τους τότε: «Θα υιοθετούσαν έγκαιρα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για χρόνια ενώπιον τους, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, θα υιοθετούσαν τις συστάσεις της GRECO που αφορούν το νομοθετικό σώμα σε σχέση με ζητήματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς, δεν θα στήριζαν ένα πρόγραμμα που σήμερα ισχυρίζονται πως έγινε για λόγους διαφθοράς, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να ζητούσαν την κατάργηση του και θα ασκούσαν ως όφειλαν αποτελεσματικά τον θεσμικό ελεγκτικό τους ρόλο, με βάση τα στοιχεία που ανελλιπώς τους παρέχονταν».

Τα ανέχομαι ως πολιτικός, όχι ως άνθρωπος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακόμη και οι σκληρότεροι των επικριτών του αναγνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκε την όποια καλόπιστη ή και κακόπιστη κριτική για τις όποιες θέσεις υιοθετούσε ή για τυχόν λάθη και παραλείψεις που έχει διαπράξει.«Είναι καλά γνωστό σε πολιτικούς φίλους, αλλά και αντιπάλους πως ουδέποτε η στιγμιαία πικρία υπήρξε αφορμή να διατηρώ διάσταση σχέσεων με όσους διαφώνησα ή αντιπαρατέθηκα» είπε και τόνισε ότι «αυτό, όμως, που ως άνθρωπος και όχι ως πολιτικός δεν μπορώ να αποδεχτώ, είναι την όποια συστηματική και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, μέσα από κακόβουλα ψεύδη και φήμες, να τρωθεί το ήθος, το κύρος και η αξιοπρέπεια μου».

Καταλήγοντας παραδέχθηκε ότι ήταν αιχμηρός στις αναφορές του. «Όμως επί μήνες ανέχομαι και υπομένω μία χωρίς προηγούμενο προσπάθεια διασυρμού, με υποτιμητικά υπονοούμενα, προσβολές και αήθεις ισχυρισμούς που υπερβαίνουν κάθε όριο πολιτικού πολιτισμού και δεοντολογίας» είπε. Και κατέληξε: «Ανέχθηκα και υπέμενα, γιατί γνωρίζω καλά πως οι απαιτήσεις σας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι να αναλώνεται σε διαμάχες αλληλοεπίρριψης ευθυνών, αλλά την ώρα της κρίσης, με την τόλμη και τις αποφάσεις του, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει».

Καταλήγοντας είπε ότι δεν προτίθεται να επανέλθει στο κεφάλαιο αυτό, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής. «Και τούτο για λόγους καθαρά σεβασμού προς το έργο που κλήθηκε η Επιτροπή να διεκπεραιώσει».

cyprustimes.com

Καταγγέλλουν τον Βύρα για απειλές-«Αν δεν εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, θα απολυθούν».

Η Παγκύπρια Συντεχνία «ΙΣΟΤΗΤΑ» σε γραπτή ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, «απείλησε φροντίστριες του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας του Δήμου Λάρνακας ότι, αν δεν εμβολιαστούν για τον νέο κορωνοϊό, θα απολυθούν». Ο Δήμαρχος Λάρνακας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «δεν ευσταθεί η καταγγελία της Συντεχνίας, αφού σε καμία περίπτωση δεν λέχθηκε ότι θα απολυθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.
Στην ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία «ΙΣΟΤΗΤΑ» αναφέρει πως «η ενέργεια αυτή του Δημάρχου Λάρνακας είναι αυθαίρετη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας, καθώς ως φορέας δημόσιας εξουσίας οφείλει να ενεργεί πάντοτε εντός πλαισίου νόμου (αρχή της νομιμότητας), τόσον όσον αφορά τις εξουσίες και αρμοδιότητές του όσο και σε σχέση με τα δικαιώματα των διοικουμένων/εργαζομένων υπό την εξουσία/επίβλεψή του. Η πράξη του αυτή είναι αυθαίρετη, για τον λόγο ότι ο εμβολιασμός, ως ιατρική πράξη, απαιτεί/προϋποθέτει πάντοτε ενυπόγραφη συνειδητή συγκατάθεση του ατόμου, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αυτονοµία και η ελεύθερη βούλησή του».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος στο «άρθρο 5 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την εφαρμογή της Βιολογίας και Ιατρικής», μιας Σύμβασης, που όπως αναφέρεται, κυρώθηκε με Νόμο και προβλέπει ότι «επέμβαση στο πεδίο της υγείας δύναται να διεξάγεται μόνο μετά την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δύναται κατά οποιοδήποτε χρόνο να αποσύρει ελεύθερα τη συγκατάθεση του».

Με βάσει τα πιο πάνω, καταλήγει η ανακοίνωση της Συντεχνίας «ουδείς εργοδότης δύναται να αποπειράται να εξαναγκάζει οποιοδήποτε εργαζόμενο να προβεί σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη και ουδείς εργαζόμενος πρέπει να ανέχεται τέτοια απόπειρα».

Ο κ. Βύρας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τονίστηκε στους εργαζόμενους η σημασία του γεγονότος ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ότι οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων από τον κορωνοϊό προέρχονται από τους Οίκους Ευγηρίας και τις κλειστές δομές και πως πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεση μας ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός σε συνανθρώπους μας με δική μας ευθύνη».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε πως «η συνομιλία που είχα με τις φροντίστριες του Μελάθρου έγινε στην παρουσία δέκα ατόμων κατά τη διάρκεια χθεσινής παράδοσης δύο τροχοκαθισμάτων για χρήση από τους ηλικιωμένους. Αυτό που επισημάνθηκε στις φροντίστριες είναι ότι κάθε 72 ώρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τέστ κορωνοϊού».

Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «στις φροντίστριες τονίστηκε ότι πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα του εμβολιασμού τους από τη στιγμή που φροντίζουν ηλικιωμένους. Συνολικά στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας φιλοξενούνται 14 ηλικιωμένοι και εργάζονται οκτώ φροντίστριες από τις οποίες οι πέντε δεν θέλουν να εμβολιαστούν για δικούς τους λόγους» είπε.

Προκαλώ, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας «τον οποιονδήποτε να πει δημόσια κατά πόσον στη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τις φροντίστριες του Μελάθρου, είχαμε αναφέρει σε κάποιον ότι θα απολυθεί σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Τους έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι πρέπει να εμβολιαστούν από τη στιγμή που φροντίζουν ηλικιωμένους σε κλειστές δομές και έχοντας υπόψη ότι τα αυξημένα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό είναι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας απάντησε πως «έχουμε σοβαρή ευθύνη για τις ζωές των συνανθρώπων μας και ειδικά όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες. Θεωρώ μέγιστη επιπολαιότητα και ανευθυνότητα από άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους να μην θέλουν να εμβολιαστούν έναντι του Covid-19».

Πηγή: ΚΥΠΕ

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου