Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο – Προειδοποιούν οι επιστήμονες: Έρχονται ισχυροί μετασεισμοί – Να προσέχουν οι κάτοικοι.

 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το απόγευμα της Παρασκευής καταγράφηκε ακόμη μια δόνηση 4,9 Ρίχτερ στο νησί.

Δεν σταματά να ταρακουνιέται η Σάμος και τα παράλια της Τουρκίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας - στα 7 Ρίχτερ το υπολογίζει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το απόγευμα της Παρασκευής καταγράφηκε ακόμη μια δόνηση 4,9 Ρίχτερ στο νησί.

Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της Σάμου και των γύρω περιοχών, ενώ έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ήδη οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθεί έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Χουλιάρας στο Newpost: Προσοχή στους ισχυρούς μετασεισμούς.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο Newpost.gr εκτίμησε πως θα υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία υπογραμμίζοντας πως ήδη καταγράφονται μικρότερες δονήσεις.

Ο σεισμολόγος εκτίμησε πως θα είναι έντονη η μετασεισμική ακολουθία εφιστώντας την προσοχή στα παλιά κτίρια. Τέλος, σε σχέση με το εστιακό βάθος το προσδιόρισε στα πρώτα δέκα χλμ.

Τσελέντης: Δυστυχώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος.

Πρόβλεψη ότι θα υπάρχουν αρκετοί μετασεισμοί οι οποίοι θα είναι ισχυροί, έκανε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. «Είναι ο κύριος σεισμός, το λέω μετά βεβαιότητας αυτό. Δυστυχώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και άρα θα μας δώσει υψηλούς μετασεισμούς για μεγάλο διάστημα. Ο κόσμος να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και τις παραλίες. Έχουμε ένα μικρό τσουνάμι και πρέπει να είναι μακριά από παραλίες ο κόσμος. Ήταν ο κύριος σεισμός και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς», είπε ο κ. Τσελέντης.

«Και στη Σάμο έχουμε τσουνάμι και στα γειτονικά νησιά θα έχουμε σε λίγο, αλλά δεν είναι κάτι», επεσήμανε.

Παπαζάχος: Οι μετασεισμοί μπορεί να είναι πιο ισχυροί.

«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο 6,8, ή 6,9 Ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία», είπε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως θα ακολουθήσουν πολύ μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου