Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τα νεα δεδομένα της δολοφονίας του Κατσίφα και η παρουσία του Έλληνα υφΥΠΕΞ./Αλβανία: Ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Ισλάμ.

 Στον απόηχο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έρχονται να προστεθούν και νέα δεδομένα, τα οποία μπορούν να προβάλουν όλο και πιο ξεκάθαρα τις συνθήκες στις οποίες διαβιοί ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αλβανικών αρχών για εκσυγχρονισμό και αλλαγή σελίδας στα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας, η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τείνει να μοιάζει με την εποχή του χοτζικού ολοκληρωτισμού. Και σα να μην έφτανε αυτό, μερικά ελληνικά «παπαγαλάκια» συνεχίζουν να λασπολογούν τη μνήμη του εκλιπόντος εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, για τον οποίο εδώ και δύο χρόνια δεν έχει εκδοθεί το επίσημο πόρισμα ως προς τις συνθήκες της δολοφονίας του.

Ειδικότερα, η συνέντευξη στην οποία προχώρησε ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA, σχετικά με την κακοποίησή του μία ημέρα πριν την εκτέλεση, φέρνουν στο φως ένα καλά οργανωμένο σύστημα, το οποίο ασκεί συντονισμένη τρομοκρατία στους «ενοχλητικούς» Έλληνες της Αλβανίας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες «μη συμμορφωμένοι» Έλληνες απομονώνονται από την πολιτεία μιας και η δικαιολογημένη απαίτηση των δικαιωμάτων τους δε συμβαδίζει με την δήθεν εκσυγχρονισμένη Αλβανία. 

Άραγε η χθεσινή παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Βλάση στο μνήμα του Κ. Κατσίφα, εκτός από αξιοπρόσεκτη και ενθαρρυντική, είναι σε θέση να λύσει μια για πάντα την υπόθεση, αποτίοντας φόρο τιμής και απαιτώντας από τις αρχές της γείτονος το πόρισμα;

Εάν ναι, τότε το μέλλον των Ελλήνων σε ολόκληρη την Αλβανία, θα είναι όντως ευοίωνο!

Ο Ανταποκριτής.

himara.gr 

Αλβανία: Ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Ισλάμ.

Μπορεί η Βουλή της Αλβανίας να ενέκρινε Νόμο περί Αντισημιτισμού, υιοθετώντας διεθνείς ανάλογες πρακτικές. Επί το πλείστον χθες διοργανώθηκε απ’ την Βουλή της Αλβανίας για τον Αντισημιτισμό στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επί το πλείστον κατά την υπογραφή στο Λευκό Οίκο αρχές Σεπτεμβρίου σχετικού μνημονίου κατανόησης μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έφερε προ τετελεσμένου Βελιγράδι και Πρίστινα για την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και αμοιβαία αναγνώρισης Κοσσόβου και Ισραήλ με δέσμευση του πρώτου επίσης για ίδρυση της διπλωματικής αντιπροσωπείας στα Ιεροσόλυμα επίσης.

Όλα αυτά με την επισήμανση του χαρακτηρισμού Κοσσόβου και Αλβανίας ως μουσουλμανικές χώρες που εν τούτοις έχουν άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό είναι το διεθνές πλαίσιο και η εστίαση σε σκοπιμότητες των μεγάλων διαμορφώνοντας εικόνα προς το άμεσο χρονικά συμφέρον τους.

Πλην όμως τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν είναι ειδυλλιακά.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας που επιδιώκει την αφύπνιση έναντι των κινδύνων απ’ τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό και την εξ αυτού τροφοδοτούμενη τρομοκρατία και του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν, προκαλεί ήδη συνέπειες στο ευαίσθητο θρησκευτικό τοπίο της Αλβανίας. Δεν είναι μόνο η αυτόματη ενεργοποίηση του δικτύου, του από Άγκυρα ποικιλοτρόπως δομημένο και ελεγχόμενο, Ιμάμηδων και της διάχυσης σκοτεινής προπαγάνδας στα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.

Ακόμη και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια επιδιώκοντας ίσως το αντίθετο στην ουσία πέφτουν την παγίδα της διάδοσης των «επιχειρημάτων» του Ισλάμ.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Αλβανία το θρησκευτικό τοπίο είναι περίπλοκο και εύθραυστο. Συνταγές που αλλού μπορεί να έχουν κάποια απόδοση προς τη θετική κατεύθυνση εδώ δύναται να ανάψουν φωτιές.

Κατ επανάληψη δύο φορές σε πολιτικές συζητήσεις στο μεγάλης ακροαματικότητας Top Channel, ακούστηκαν τα εξής: «…και η CIA έχει εκτελέσει δολοφονίες με θρησκευτικό χαρακτήρα και κίνητρο» και επίσης μόλις χθες το βράδυ: «…εάν μου προσβάλεις τα ιερά εγώ σκοτώνω».

Την πρώτη φράση είπε νομικός δήθεν, γυναίκα επί το πλείστον που εμφανίστηκε στο πάνελ των προσκεκλημένων με την περιβολή του φερετζέ. Τη δεύτερη γνωστός και με επιρροές στην Αλβανία γελοιογράφος, μουσουλμανικής καταγωγής.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι όταν αυτά λέγονται δημοσίως στα τηλεοπτικά κανάλια τι «προπαγανδιστικό πανηγύρι» γίνεται στα τεμένη και στους κύκλους των φανατικών όπου συνήθως υφίσταται Ιμάμης ακραίων αντιλήψεων.

Σε τέμενος των Τιράνων όπου εκτελεί χρέη υπευθύνου για το κήρυγμα της Παρασκευής ο Ιμάμης που είχε γίνει γνωστός και στο πανελλήνιο καθώς «κατηχούσε και καθοδηγούσε πνευματικά» τον ποδοσφαιριστή Λίλα του ΠΑΣ Γιάννενα, ονόματι Αχμέντ Καλάγια, την περασμένη εβδομάδα, οι πιστοί κλήθηκαν βγαίνοντας απ’ το τζαμί να ποδοπατούν πορτρέτου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν.

Η επιφανειακά ήρεμη κατάσταση στο βάθος δείχνει με ηφαίστειο προ της ενεργοποίησης. Υφίστανται λόγοι πολιτικοί μάλιστα που μπορεί να επηρεάσουν την εκδήλωση φαινομένων στο προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για συμφέρον το Ερντογάν ώστε να δείξει ότι δεν είναι μόνος του στη γλώσσα μίσους κατά της Γαλλίας και της ΕΕ αλλά και άλλων χωρών της περιοχής που μάλιστα είναι υποψήφιες προς ένταξη. Οι κόντρες μέσα στην Μουσουλμανική Κοινότητα είναι γνωστές και τα στρατόπεδα διαμορφωμένα: αυτό του ήπιου τοπικού Ισλάμ και των στελεχών που ελέγχονται και στηρίζονται από τις τουρκικές υπηρεσίες.

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα που πρόκειται επικίνδυνα να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες λόγω της Πανδημίας και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν, επίσης είναι ένας λόγος που μπορεί να εξωθήσει για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε θρησκευτικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εξ άλλου το μόνο εύκολο μέσα στα τόσα αδιέξοδα που ταλαιπωρούν την αλβανική κοινωνία να της υποδειχθεί ο «άπιστος» της Δύσης ως υπαίτιος με ότι αυτό συνεπάγεται.

tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου