Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στην Αρμενία – Στόχος η κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ./Οι Αρμένιοι τσακίζουν τους Αζέρους Τούρκους: Κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και διέλυσαν τανκς (βίντεο).

 Η αναθεωρητική, ιμπεριαλιστική Τουρκία, υποκινεί τη φασιστική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν σε νέα πολεμική σύγκρουση με την Αρμενία, προκειμένου να γίνει ανακατάληψη του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από τις δυνάμεις του Αλίεφ, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν και συνεχίζει:

Εδώ και μερικές εβδομάδες προετοιμάζονταν το Αζερμπαϊτζάν γι’ αυτή την επίθεση.

Η Τουρκία φρόντισε να ενισχύσει την πρώτη γραμμή του μετώπου των Αζέρων με τζιχαντιστές, οι οποίοι πολεμούσαν στη Συρία στο πλευρό της και μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Αρμενία, αλλά ενίσχυσε το Αζερμπαϊτζάν και με πολεμικό υλικό.

Οι πρώτοι 150 Τζιχαντιστές, έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία, με ειδική πτήση τσάρτερ.

Σύμφωνα με το αρμενικό δίκτυο Zartonk media που εδρεύει σε Los Angeles, California των ΗΠΑ, ο πόλεμος ξεκίνησε μετά από επίθεση των Αζέρων με πυραύλους, προς το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει και τον πόλεμο προπαγάνδας.

Γέμισε τα σύνορα της Αρμενίας με τρικάκια που πέταξαν Αζέροι, γραμμένα στα αρμενικά, τα οποία θέλουν να εμφανίσουν ότι ρίχτηκαν από την κυβέρνηση της Αρμενίας και καλούν τους πολίτες του Νακγόρνο Καραμπάχ, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητοί συμπολίτες. Περήφανοι πολίτες της Αρμενίας.

»Υπερήφανοι πολίτες του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

»Υπερήφανοι Αρμένιοι της Διασποράς.

»Ο εχθρός ξεκίνησε επίθεση κατά του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

»Η επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

»Οι πληροφορίες θα συνοψίζονται και θα μεταδίδονται ανάλογα με τις ανάγκες.

»Γι’ αυτό σας παρακαλώ να εμπιστευθείτε μόνο τις επίσημες πηγές και να είστε προσεκτικοί σε πληροφορίες που διαρρέουν οι εχθροί μας.

»Ας σταθούμε όλοι στο πλευρό του κράτους και του στρατού που υπερασπίζονται τις ιερές θέσεις πατρίδας μας και θα κερδίσουμε.

»Ζήτω ο ένδοξος Αρμενικός στρατός!

»Ζήτω η Αρμενική πολιτεία!

»Ζήτω ο Αρμενικός λαός!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες από την πλευρά των Αζέρων είναι μεγάλες.

Ο στρατός του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) έχει καταρρίψει δυο στρατιωτικά ελικόπτερα των Αζέρων και έχει καταστρέψει επίσης, τρία άρματα μάχης ATS.

Αρκετοί Τζιχαντιστές που πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων στην πρώτη γραμμή, έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Από Αρμενικής πλευράς αναφέρεται ένας στρατιώτης νεκρός.

Σύροι Τουρκμένοι τζιχαντιστές μισθοφόροι, που μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν ενάντια στους Αρμένιους.

Οι Αρμένιοι τσακίζουν τους Αζέρους Τούρκους: Κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και διέλυσαν τανκς (βίντεο).

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν αεροπορική και πυραυλική επίθεση προς την κατεύθυνση του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), κατά μήκος ολόκληρης της συνοριακής γραμμής. Βομβαρδίζεται το Στεπανακέρτ, μεταδίδει η δημόσια Αρμενική Ραδιοφωνία.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αρμενική πλευρά κατέρριψε δύο ελικόπτερα και τρία εχθρικά UAV. Οι μάχες συνεχίζονται.

Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, είναι τουρκική φυλή, τα αζερικά είναι τουρκική διάλεκτος, είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά της Τουρκίας.

Το Αζερμπαϊτζάν σε αυτή την επίθεση υποστηρίζεται από το καθεστώς Ερντογάν και με Τουρκμένους τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από τη Συρία.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, ή απλά Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991 – 2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της ΕΣΣΔ και κάποιες γειτονικές περιοχές που της δίνουν κοινά σύνορα με την Αρμενία προς τη δύση, το Ιράν στα νότια, και το Αζερμπαϊτζάν στα βόρεια και τα ανατολικά.

Ανακοίνωση αρμενικού ΥΠΕΞ:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρστάχ.

Σε δήλωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

«Σήμερα τα ξημερώματα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βομβαρδίζει τους ειρηνικούς οικισμούς του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

»Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

»Η αρμενική πλευρά θα δώσει κατάλληλη απάντηση, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του Αρτσάχ καθώς και Θα δώσει επαρκή απάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

»Όλη η ευθύνη για την επίθεση θα αναλάβει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν».

Ανακοίνωση αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας «αντεπίθεσης», η οποία αποδεικνύει ότι οι ενέργειες είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, έγραψε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν στη σελίδα της στο Facebook.

«Κάθε στρατιώτης με βασικές γνώσεις μπορεί να αποδείξει ότι ο προγραμματισμός μιας επιθετικής επιχείρησης είναι θέμα εβδομάδων.

»Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση της κλιμάκωσης στα σύνορα, τα αζερικά και τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν δημοσιεύματα από την πρώτη γραμμή, τα οποία αποδεικνύουν, ότι η πρόκληση που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν είχε προγραμματιστεί από πριν».

Η Αρμένισσα εκπρόσωπος ανάρτησε και το ακόλουθο βίντεο, που δείχνει αζερικά τανκς να καταστρέφονται από αρμενικά πυρά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου