Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Χριστοδουλίδης: Αναλαμβάνει η Μέργκελ για εκτόνωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο.

 Η Άγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως εξήγησε, δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση από μέρους της Τουρκίας και εξέφρασε την ευχή ότι θα έχουν αποτελέσματα οι διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές, ενώ εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα τεκταίνονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αναφερόμενος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι επικράτησε πολιτική συναντίληψη σε σχέση με τον τρόπο που οι Βρυξέλλες θα διαχειριστούν το θέμα της Λευκορωσίας, ώστε να είναι ο ίδιος με τον τρόπο που θα διαχειριστούν τις τουρκικές προκλήσεις.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία καλείται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Λευκωσίας είτε για διάλογο, είτε για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Ε.Ε δίνει περιθώριο στην Τουρκία μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, που θα γίνει η σύνοδος κορυφής, και εξέφρασε την ευχή οι προσπάθειες που καταβάλλονται να φέρουν αποτελέσματα και να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευχή όπως στα κατεχόμενα εκλεγεί ηγέτης που να επιθυμεί τη λύση διζωνικής-δικοινοτικής-ομοσπονδίας, και να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Γκράνς Μοντανά.

ΑΚΕΛ: Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ

Η Ε.Ε απέδειξε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων αφού δεν επιβάλει κυρώσεις ανάλογες των προκλήσεων της Τουρκίας, τονίζει το ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την Ε.Ε ότι εφαρμόζει πολιτική 2 μέτρων και 2 σταθμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα αλλά αποτελούν ένα εργαλείο πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικοινωνιακά εξήλθε νικήτρια από ακόμη ένα άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ, αφού δόθηκε η εντύπωση ότι θα επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις στην Τουρκία που θα την πονέσουν.

Ο κύριος Στεφάνου επέκρινε την κυβέρνηση για απραξία όσον αφορά στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το κυπριακό, τονίζοντας επίσης ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος δεν αναφερόταν καν στη βάση λύσης που είναι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση αναλώθηκε σε υποκατάστατα, ενώ καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις ότι με τις τριμερής συναντήσεις θα βοηθηθεί η λύση του κυπριακού.

ΔΗΚΟ: Θετική η σύσταση καταλόγου για κυρώσεις

Το ΔΗΚΟ δια του Γ.Γ Άθου Αντωνιάδη χαρακτήρισε θετικό ότι η Ε.Ε ετοίμασε κατάλογο με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και ευχήθηκε στη σύνοδο κορυφής να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο κύριος Αντωνιάδης είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον εκτός ορίων και χαρακτήρισε σημαντικό ότι η Γαλλία πρωτοστατεί στο να επιβληθούν κυρώσεις. Εκτίμησε τέλος ότι αν υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις, αυτό θα πονέσει τη Τουρκία.

ΕΔΕΚ: Τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι χώρες-μέλη της Ε.Ε έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, με προεξάρχουσα την Γερμανία, για αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να τερματιστεί η ψευδαίσθηση που υπάρχει σε Ελλάδα και Κύπρο, ότι με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε θα εκλείψουν τα προβλήματα, αφού η Άγκυρα δεν θέλει κάτι τέτοιο. Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ενισχυθεί στρατιωτικά.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου