Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

Στα 95 τα νέα κρούσματα, 1061 στο σύνολο - Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες, 32 συνολικά./Δραματική η κατάσταση από τον κορωνοϊό στην Ιταλία: 889 θάνατοι σε 24 ώρες - Πάνω από 10.000 οι νεκροί./ Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Συνεχίζεται το μοτίβο των «ορφανών».

Συνολικά 95 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 1.061.Κορωνοϊός: Στα 95 τα νέα κρούσματα, 1061 στο σύνολο - Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες, 32 συνολικά
Συνολικά 95 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 1.061. Ακόμη ανακοινώθηκαν τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες ενώ συνολικά ανέρχονται σε 32. Επίσης, 69 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένα. Πέντε ασθενείς εξήλθαν από τις εντατικές. Οι 47 ασθενείς από τους 69 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών ή με υποκείμενο νόσημα.
Επίσης ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε πως δημοσιοποιήθηκε η νέα λίστα φαρμάκων που θα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού. Έκανε επίσης ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλουν οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που είναι στο πλευρό των ασθενών.

Συμβουλές για την ψυχολογική στήριξη όσων είναι σε καραντίνα.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σύνηθες να έχουμε φοβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλοι μας αισθανομαστε τον προσωπικό μας περιορισμό. Πρέπει να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, που μας στηρίζει. Να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή». «Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Τι είπε ο κ. Τσιόδρας για την κολχικίνη.

Αναφορικά με την κολχικίνη, φάρμακο που ομάδα Ελλήνων δοκιμάζει για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Φαίνεται ότι ο ιός είναι καρδιοτοξικός, η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει, ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη, θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες».

Η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα. Αλλά με βάση αυτά είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο, τύπου Ιταλίας, δεν ακολουθείται. Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα».

Καμία χαλάρωση.

Ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, τότε αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Σε περιοχές των ΗΠΑ δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον καθένα μας. Αυτό είδαμε στην Ιταλία και οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα στον ιό να μας εκδικηθεί»

Τα πολύ ανησυχητικά συμπτώματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ανησυχητικά συμπτώματα του κορωνοϊού: Όπως είπε αυτά συνίστανται σε υψηλό πυρετό και πόνο στο στήθος.

Κοντοζαμάνης: Είμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως «η χώρα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα περιστατικά μέχρι σήμερα. Είμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης. Προετοιμαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση κάθε μέρα με εξοπλισμό και προσλήψεις. Σήμερα έχουμε κάνει σήμερα 4.200 εγκρίσεις προσλήψεων στο ΕΣΥ».
newpost.gr

Δραματική η κατάσταση από τον κορωνοϊό στην Ιταλία: 889 θάνατοι σε 24 ώρες - Πάνω από 10.000 οι νεκροί.

Για ακόμα μία ημέρα αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία
Για ακόμα μία ημέρα αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για 889 θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 3.651 νέα κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 10.023 άνθρωποι λόγω κορονοϊού, ενώ τα συνολικά κρούσματα έφτασαν στα 92.472. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.Δραματική η κατάσταση από τον κορωνοϊό στην Ιταλία: 889 θάνατοι σε 24 ώρες - Πάνω από 10.000 οι νεκροί
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
newpost.gr
Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Συνεχίζεται το μοτίβο των «ορφανών»
  Ανακοινώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα νέα δεδομένα για τα νέα κρούσματα. 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης. 179 συνολικά στην Κύπρο και εντοπίστηκαν τρία νέα ορφανά κρούσματα. 
15 άτομα αποθεραπεύτηκαν από τον ιό. Η πορεία της πανδημίας στην Κύπρο συνεχίζεται, λέχθηκε στην Διάσκεψη. Η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη αλλά διαχειρίσιμη. Ωστόσο τα πράγματα είναι οριακά για να ξεφύγουν εάν δεν τηρήσουμε τα διατάγματα.
Η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.
Ειδικότερα, 
- 3 άτομα που επέστρεψαν από Ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις
- 10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
- 1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις,
- 3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται (ορφανά).
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179, (περιλαμβανομένων και των 5 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Ο δρ.Κωστρίκης τόνισε ότι θα γίνει σύντομα αναλυτική αποτίμηση της καμπύλης.
Σχεδόν 6 χιλιάδες εργαστηριακές αναλύσεις
179 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 5,917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. "Θέλω να σημειώσω ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί", είπε ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
"Επιτρέψετε μου να επαναλάβω ότι οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν με υπομονή και επιμονή την πιστή εφαρμογή των οδηγιών, ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
"Εκτιμούμε ότι προσεχώς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, την οποία θα σας ανακοινώσουμε.
Τίποτα δεν έχει κριθεί, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι", τόνισε.
"Υπάρχουν πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη", υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ Κωστρίκης, είπε πως στη Λευκωσία εντοπίζεται το 27% των κρουσμάτων, στην Πάφο το 27%, στην Αμμόχωστο το 7%, στη Λεμεσό 14% και στη Λάρνακα το 21%.
Σε άλλη ερώτηση αν πλησιάζουμε την κορύφωση του ιού, ο δρ Κωστρίκηε είπε πως σίγουρα θα έχουμε και άλλα κρούσματα, δεν έχουμε τελειώσει είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αξιολόγηση αυτού του θέματος, έχουμε καιρό ακόμη και σύντομα θα κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, αυτή την καμπύλη δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο ιός και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, θα τα ανακοινώσουμε», ανέφερε.
Από πλευράς του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.
"Μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη, τα 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλα εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται", είπε ο δρ.Λοίζου.
"Όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και  θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.
Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ", τόνισε.
Σε ερώτηση σε σχέση με τους καρκινοπαθείς ή άλλους συμπολίτες μας που κάνουν θεραπείες και άλλες εξετάσεις και τους ζητείται να έχουν πιστοποιητικό ότι δεν έχουν νοσήσει ο δρ Λοϊζου ανέφερε πως αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το έχουν μελετήσει οι αρχές.
«Γνωρίζω ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ  για να μπορέσει να διευθετηθεί το πρόβλημα», ανέφερε. Είπε ότι αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζουν όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο και πρέπει να βρεθεί τρόπος για ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών του κορωνοϊού και άλλων  ασθενειών.

Σε άλλη ερώτηση για τους θανάτους νεαρών ατόμων στην Ευρώπη χωρίς υποκείμενα νοσήματα και αν πρέπει να διαφοροποιηθεί η τακτική και να απαιτείται ιατρική παρακολούθηση των νοσούντων για να προλαμβάνεται η επιδείνωση, ο δρ Λοϊζου είπε πως η νόσος αυτή είναι μια δυναμική κατάσταση και τα πάντα αλλάζουν καθημερινά.
«Είπα και χθες ότι υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή ειδικών που εξετάζει όλα τα νέα δεδομένα και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τις κατευθυντήριες οδηγίες που αντιλαμβάνεστε είναι δυνατό στο μέλλον να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις» ανέφερε.
"Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα", είπε ενώ κατέληξε με το πιο κάτω μήνυμα:

Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ!
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου