Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Εμπρηστικός Ερντογάν ξανά: Πως να χάψουμε πως η Κρήτη είναι “κύρια ηπειρωτική χώρα”;

Μπορεί σε… χλιαρό τόνο ο Ντόναλντ Τραμπ να του ζήτησε να τα βρει με την Ελλάδα για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν έχει καμία διάθεση για κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται σε περιοδεία στην Αφρική κι εκεί ήταν όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο, όμως ο Ερντογάν, νωρίτερα, είχε συνεχίσει το… γνωστό βιολί του. Δεν θα ρωτήσει κανέναν για τη συμφωνία με τον Σάρατζ και η Ελλάδα, είπε, δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπλέκεται.
Το γεγονός πως η Κρήτη, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, είναι πιο κοντά τη Λιβύη από την Τουρκία, δεν τον ενδιαφέρει.
Η επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν ήρθε λίγες ώρες μετά τις μέρες, εμπρηστικές, δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Αφρική. Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, επανέλαβε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Η λωρίδα που δημιουργήθηκε είναι σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράψαμε (σ.σ. με τον Σάρατζ). Βόρεια υπάρχει η Τουρκία και νότια η Λιβύη. Μετά την υπογραφή, δεν θα κάτσουμε να πούμε σε κάποιον “έλα πες μας εσύ τι λες;”. Εμείς εδώ υπογράψαμε με τον Σάρατζ και το ζήτημα έχει τελειώσει. Ο Σάρατζ είναι αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, είναι το κράτος. Ενώ ο άλλος (σ.σ. ο Χάφταρ) είναι πραξικοπηματίας. Κάποιοι μέσω του Χάφταρ προσπαθούν να αλλάξουν κάποια πράγματα αλλά δεν θα το επιτρέψουμε”.

Ο Ερντογάν συνέχισε και έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, μιλώντας για έναν πρώην δήμαρχο, μέσω του οποίου έστειλε… μήνυμα στην Αθήνα. “Υπάρχει ένας κοινός φίλος στην Ελλάδα από τους παλιούς δημάρχους, του είπα: “Αν θέλεις ένα μήνυμα από εμένα για την Ελλάδα, πες τους να μην ασχοληθούν μαζί μας. Εμείς δεν έχουμε έγνοια να ασχολούμαστε με την Ελλάδα”. Στο ΝΑΤΟ (σ.σ. στη συνάντηση στο Λονδίνο) είπα στον Μητσοτάκη: “μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Από εμάς δεν θα σας έρθει καμία ζημιά”. Για το ζήτημα της Λιβύης είπα: “Εσύ τι δουλειά έχεις στη Λιβύη; Που είναι η Ελλάδα, που είναι η Λιβύη”. Όσο για την υφαλοκρηπίδα, οι ακτές πρέπει να αντικρίζουν η μια την άλλη. Τώρα έρχεται και μας λέει πως η Κρήτη είναι ηπειρωτική περιοχή. Θα το χάψουμε αν μας πει πως είναι “παιδάκι (δηλαδή μικρή) ηπειρωτική περιοχή. Όμως πως θα χάψουμε πως είναι “κύρια ηπειρωτική χώρα;”.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου