Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αδικαιολόγητος φόβος και πανικός προκαλείται από τις προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία αλλά και την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου και νότια της Κρήτης. Εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα κατά πόσο οι σεισμικές αυτές δραστηριότητες συσχετίζονται μεταξύ τους, καθώς επίσης για το πώς επηρεάζεται η ευρύτερη περιοχή.Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή
 
Επιστήμονες προχωρούν σε εκτιμήσεις οι οποίες υιοθετούνται και από πολιτικά πρόσωπα στην Τουρκία για σεισμούς τους οποίους αναμένεται να ακολουθήσουν, δίνοντας μάλιστα και τον αριθμό τους στην κλίμακα Ρίχτερ.
 
To philenews, επικοινώνησε με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Κώστα Κωνσταντίνου ο οποίος δίνει απαντήσεις τόσο σε ερωτήματα που αφορούν τις λεγόμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις όσο και για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή πέριξ του νησιού μας.
 
Αναφορικά με τις προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης σεισμού.
«Αυτό που συζητείται σε επίπεδο έρευνας είναι το στοιχείο της πρόβλεψης αφού εκδηλωθεί ο σεισμός. Επεξηγώντας, αναφέρει πως οι σεισμοί όταν γίνονται, οφείλονται σε ρήξη των πετρωμάτων στον φλοιό της γης οι οποίες παράγουν σεισμικά κύματα δυο κατηγοριών. Αυτό που μελετάται στο φαινόμενο αυτό είναι η δυνατότητα να καταγραφεί η ταχύτητα άφιξης των σεισμικών κυμάτων, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο γίνεται διαχείριση κρίσιμων υποδομών. Για παράδειγμα, πυρηνικοί σταθμοί ή νοσοκομεία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν λίγα δευτερόλεπτα πριν τον ερχομό του σεισμού προκειμένου προβλέψει τις άμεσες δράσεις του για την αποφυγή ζημιών», τονίζει.
Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, δεν αποτελούν προγνώσεις αλλά έγκαιρες προβλέψεις σεισμών. Αυτό που μπορεί να γίνει από πλευράς των προηγμένων κοινωνιών είναι να θωρακίσουν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις τους με τρόπο όπου όταν ο εγκέλαδος χτυπήσει την πόρτα τους να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Όπως σημειώνει, υπάρχουν μελέτες οι οποίες οι οποίες παρατηρούν τον σεισμικό κίνδυνο μιας περιοχής, την τρωτότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη σεισμική ενέργεια που μπορεί να απελευθερωθεί, το είδος των πετρωμάτων και διάφορους άλλους παράγοντες, προκειμένου να διαφανεί ποιος είναι ο αντισεισμικός κώδικας, που πρέπει να εφαρμόζεται.
 
Για το σεισμό στην Τουρκία
 
Ο σεισμός της Τουρκίας των 6,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας το οποίο οριακά μπορεί να δώσει τόσο μεγάλα μεγέθη σεισμών. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς, ίσως τους μεγαλύτερους που μπορούν να παραχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο.
 Επηρεάζεται η Κύπρος;
 
Ο κ. Κωνσταντίνου, ξεκαθαρίζει πως οι σεισμοί που συμβαίνουν στη δική μας περιοχή οφείλονται κατά κύριο λόγο στο λεγόμενο κυπριακό τόξο, το οποίο μπορεί να δώσει μικρότερους σεισμούς, οι οποίοι δεν συσχετίζονται με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αλλά ούτε και με τους σεισμούς που παρατηρούνται στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, οι σεισμοί βόρεια της Ρόδου και Ανατολικά της Κρήτης σημειώνονται σε εντελώς διαφορετικό χώρο τόσο από την Κύπρο όσο και από την Τουρκία.
 
Να περιμένουμε αλυσιδωτές επιπτώσεις;
 
Δεν είναι λίγες οι συζητήσεις που γίνονται, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, εάν ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να επηρεάσει γειτονικές περιοχές και ζώνες, δύναται να παρουσιάσει αλυσιδωτές επιπτώσεις (domino effect). Δηλαδή να δραστηριοποιήσει περιφερειακές ζώνες.  «Σε σεισμούς μεγαλύτερους των 7,5 Ρίχτερ η αναστάτωση στο εσωτερικό της γης, δύναται να μεταναστεύσει σε γειτονικές ζώνες.
«Με την εμπειρία που υπάρχει δεν περιμένουμε ότι ένας σεισμός της τάξεως του 6,8 Ρίχτερ να επηρεάσει σε τέτοια απόσταση άλλα συστήματα. Είμαι σίγουρος ότι όπως παρακολουθούμε εμείς, παρακολουθούν όλα τα σεισμολογικά κέντρα της περιοχής το φαινόμενο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία είναι λίγο πιο αυξημένη από την συνήθη» καταλήγει.
 
  Μυρτώ Ζουμίδου.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου