Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Τρέχουν με νέα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές.

Σε τρεις πυλώνες θα κινηθεί η νέα μεταναστευτική πολιτική που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που βάζουν την Κύπρο στην κορυφή της πυραμίδας με τις χώρες που δέχονται μετανάστες. Τρέχουν με νέα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές
Τα μέτρα που προωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή στρέφονται κυρίως προς τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες και κυρίως από Γεωργία, Καμερούν, Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η νέα μεταναστευτική πολιτική κτίζεται στα εξής μέτρα:
  • Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τους παράνομους μετανάστες
  • Δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας μέχρι την εξέταση των αιτήσεών τους, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν έρθουν εδώ θα είναι περιορισμένοι.
  • Εξασφάλιση της συναίνεσης χωρών μελών της ΕΕ ώστε ν’ αναλάβουν κάποιους μετανάστες για απάμβλυνση του προβλήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2019 οι παράνομοι μετανάστες που ήρθαν στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 325% σε σύγκριση με το 2018, γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως ληφθούν δραστικά μέτρα από το κράτος. Το 80% των προσώπων αυτών έρχονται διά μέσου των κατεχομένων. Όσον αφορά στους πρόσφυγες που φθάνουν από τη Συρία, γι’ αυτούς η πολιτική του κράτους δεν αλλάζει και θα παραμείνει αλληλέγγυα αφού θεωρούνται ευάλωτοι. 
 
Στο μεταξύ, το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά (το γνωστό Πουρνάρα) επεκτείνεται ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου περισσότερη βοήθεια για τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν, καθώς και παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο για καθοδήγηση. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, η νέα μεταναστευτική πολιτική θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθούν οι ροές, πάντοτε με ορθολογιστικό τρόπο, πάντοτε στα πλαίσια της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 
Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το πρόβλημα εστιάζεται όχι στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και πρέπει να ληφθούν μέτρα ενόψει του γεγονότος και αναγνωρίζοντας το μέγεθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι έχουμε φτάσει πλέον να έχουμε κατ΄ αναλογία πληθυσμού, στο 3,8% ποσοστό μεταναστών στη χώρα μας, την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν ποσοστά κάτω από 1%. «Έχουν γίνει επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο, έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση υλικοτεχνικής βοήθειας για στήριξη στα θέματα επανεγκατάστασης και των επιστροφών, και θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο υπουργός.    

   Μιχάλης Χατζηβασίλης.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου