Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Εγκαινίασε την «Αροδαφνούσα» ο ΠτΔ. «Ο τομέας της Υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό».

Ο τομέας της Υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  – Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και του ανακαινισμένου κτηριακού συγκροτήματος του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» – Υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι έδωσαν το παρόν τους.

Θεμελιακή αρχή της πολιτικής που υιοθετεί η Κυβέρνηση είναι ότι o τομέας της υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και του ανακαινισμένου κτηριακού συγκροτήματος του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη συνέχεια ότι η Πολιτεία εντατικοποιήσε τα τελευταία χρόνια τις ενέργειες της, λαμβάνοντας μία σειρά αποφάσεων για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μεταξύ άλλων, διορίστηκε η νέα Εθνική Επιτροπή Καρκίνου που έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.
Πρόσθεσε ότι εντατικοποιήθηκε ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού παγκύπρια και του παχέος εντέρου, και εισήχθη το εννεαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV στα κορίτσια της πρώτης γυμνασίου με τελικό στόχο και τη συμπερίληψη των αγοριών.
Ανέφερε περαιτέρω ότι οργανώθηκαν πυρήνες επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες που αφορούν την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και εντάχθηκε η αποζημίωση των υπηρεσιών του τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.
Είπε ακόμα ότι παρέχονται σημαντικές χορηγίες προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, με στόχο την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και παράλληλα θεσμοθετήθηκε η σύσταση και λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας, με πολυτομεακή εκπροσώπηση Ειδικών, για αξιολόγηση όλων των νέων ογκολογικών περιστατικών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε περαιτέρω πως η πολυτομεακή προσέγγιση των ογκολογικών προβλημάτων υγείας αποτελεί τη βάση της σύγχρονης αντιμετώπισής τους, αφού παρέχει στον ασθενή ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τόσο κατά τη διάγνωση, όσο και τη θεραπεία και την ανάρρωση, περιλαμβανομένου και του ιδανικού επιστημονικά συνδυασμού θεραπειών.
Σημείωσε ακόμα ότι χάρη στις στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου Υγείας και την αγαστή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσει η Πολιτεία, τόσο με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου όσο και με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις, «επιδιώκουμε πάντοτε στο μέτρο του δυνατού και ομολογουμένως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν με την επέκταση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για τη φροντίδα περαιτέρω συμπολιτών μας, τόσο στην Αροδαφνούσα όσο και μέσω των άλλων Υπηρεσιών του προς τους εξωτερικούς ασθενείς, και ενόψει της προετοιμασίας του Κέντρου για την 2η φάση του ΓεΣΥ, πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας ύψους 900 χιλιάδων ευρώ που έλαβε για το 2019, ο Σύνδεσμος έλαβε επίσης ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Τόνισε στη συνέχεια ότι το έργο που εγκαινιάστηκε είναι αποτέλεσμα της ευαισθησίας και του αλτρουισμού του ζεύγους Κύπρου και Έλενας Τσέντα, οι οποίοι ανέλαβαν τα απαιτούμενα έξοδα για την ανακαίνιση και την επέκταση των κτηρίων.
Παρατήρησε πως παρά την άρνηση του υπό αναφορά ζεύγους να γίνει αναφορά στη φιλάνθρωπη δωρεά των 6 εκατομμυρίων, είπε πως είχε την ειλικρινή πεποίθηση ότι έπρεπε να εκφράσει δημοσίως τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου προσωπικά και της πολιτείας, καθώς η πράξη τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς όφελος συμπατριωτών μας που το έχουν ανάγκη.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αδάμος Αδάμου είπε πως με τη γενναιόδωρη στήριξη των δωρητών Κύπρου και Ελένης Τσέντα προσεγγίζεται το όραμα του συνδέσμου «κανένας καρκινοπαθής να μην μένει αβοήθητος».
Ο κ. Αδάμου διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι «δεν θα κάνουμε έκπτωση στα όνειρα, θα προσηλώσουμε τη ματιά μας στον στόχο ώστε η Αροδαφνούσα και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύνδεσμος να είναι μια ανοιχτή αγκαλιά έτοιμη να προσφέρει στήριξη και φροτίδα.
Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του θα τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματα του Συνδέσμου. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σε λίγες μέρες το κτήριο θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του «Αροδαφνούσα» οι κλίνες του αυξάνονται από 15 σε 26.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο δωρητής Κύπρος Τσέντας είπε πως από προσωπικές εμπειρίες δικών τους ανθρώπων, ο ίδιος και η σύζυγος του διαπίστωσαν την ανάγκη για επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του «Αροδαφνούσα» ώστε να καταστεί μια σύγχρονη μονάδα που θα προσφέρει ευχάριστο περιβάλλον στους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Ο κ. Τσέντας είπε επίσης ότι η μελέτη του έργου άρχισε την άνοιξη του 2017 και αυτό ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το αναβαθμισμένο περιβάλλον θα γεμίσει θετική ενέργεια το προσωπικό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έργο της στήριξη των ασθενών.
Τον αγιασμό στα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων τέλεσε ο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος στην παρουσία του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι Υπουργοί, Εσωτερικών Νίκος Νουρής, Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου