Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Πάνω από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγείου σύμφωνα με τον Ναύαρχο James Foggo, διοικητή των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική. Η ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι η μεγαλύτερη από την εποχή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

“Εφόσον ενεργούν με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε ο Foggo, “θα είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει κόστος και κίνδυνος από τυχόν κακή συμπεριφορά και δεν θα το επιτρέψουμε.”
Ο Ναύαρχος Foggo έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο NBC, από τη γέφυρα του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman, που βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί τις ασκήσεις των ρωσικών πλοίων με το Ναυτικό της Συρίας. Στην πιο πρόσφατη ναυτική άσκηση συμμετείχαν τουλάχιστον 10 ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από την αεροπορική βάση της Χμέιμιμ.
Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, δεν υπήρχε σχεδόν καμία ρωσική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο. Ο πόλεμος στη Συρία άλλαξε τα δεδομένα. Το λιμάνι της Ταρτούς, μοναδικής ναυτικής βάσης της Ρωσίας στην Μεσόγειο, έγινε κόμβος για τις ρωσικές δυνάμεις που αγωνίζονται να κρατήσουν τον πρόεδρο του Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.
Για τέσσερα χρόνια, ρωσικά πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό έχουν βρεθεί στη Συρία. Περισσότεροι από 63.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν υπηρετήσει εκεί, σύμφωνα με όσα είχε ισχυριστεί πέρυσι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ο αριθμός σήμερα είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερος. Η Ρωσία φέρεται να έχει δοκιμάσει πάνω από 200 όπλα στον πόλεμο της Συρίας, ανέφερε επίσης το υπουργείο.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τουλάχιστον 5 αντιτορπιλικά και αριθμό σκαφών υποστήριξης και υποβρυχίων, υπό το άγρυπνο βλέμμα αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon.
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου