Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Λιβύη: Αναχαιτίστηκε η επίθεση του Χ.Χαφτάρ στην Τρίπολη - Η τουρκική αερογέφυρα ανέτρεψε την κατάσταση.

Αναχαιτίστηκε, σχεδόν σε όλα τα σημεία γύρω από την Τρίπολη της Λιβύης η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, χάρη στην αερογέφυρα ενισχύσεων που έστησε η Τουρκία δια μέσου των FIR, κυρίως της Αιγύπτου, αλλά και της Ελλάδας, παραβιάζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και στρατιωτικού προσωπικού στις αντιμαχόμενες δυνάμεις του GNA (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση) και LNA (οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ιορδανία κλπ.).ΕΚΤΑΚΤΟ - Λιβύη: Αναχαιτίστηκε η επίθεση του Χ.Χαφτάρ στην Τρίπολη - Η τουρκική αερογέφυρα ανέτρεψε την κατάσταση

Περισσότεροι από 800 φιλότουρκοι ή Τουρκμένοι ισλαμιστές μεταφέρθηκαν από την Συρία και αναπτύχθηκαν άμεσα στα σημεία που είχε διαρραγεί ή υπήρχε κίνδυνος να διαρραγεί η αμυντική διάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, από τα συνολικά 11 σημεία από τα οποία είχε ξεκινήσει η επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, κανένα από αυτά δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή με διάρρηξη.
Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών μισθοφόρων (2..000 δολ. τον μήνα για συμβόλαιο τριών ή έξι μηνών υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση μαζί τους) διεξάγονται στις περιοχές Al-Khalatat, Yarmouk, Ain Zara, Wadi Al-Rabie και Al-Zatarna, νότια της Τρίπολης καθώς και Ramla, Al-Tuwaysheh και Al-Kazerma κοντά στην Τρίπολη Διεθνές Αεροδρόμιο.
Οι φιλότουρκοι μισθοφόροι από την Συρία έχουν αναπτυχθεί επίσης στις περιοχές Warsfana, Al-Sa'idia, Al-Aziziya και Al-Hirah, νοτιοανατολικά της Τρίπολης και έχουν καταγάγει ήδη τις πρώτες τους νίκες απέναντι στις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ, οι οποίες έτσι ή αλλιώς αποτελούνται κι αυτές κατά κύριο λόγο από Σουδανούς μισθοφόρους ή μισθοφόρους από τo Τσαντ.
Προέρχονται από τις περιοχές της Αφρίν, έχουν δηλαδή σημαντική πολεμική εμπειρία και οι Τούρκοι τους αντικαθιστούν στην Αφρίν με τακτικά τουρκικά στρατεύματα κατοχής για να τους «απελευθερώσουν» και να πάνε στην Λιβύη.
Οι πλέον ικανοί και πολεμοχαρείς που μεταφέρθηκαν στην Λιβύη είναι οι Τουρκμένοι από το σώμα «Σουλτάνος Μουράτ», που πολέμησαν στην Συρία κατά των Κούρδων.
Μια υπολογίσιμη δύναμη περίπου 2.000 ανδρών της οποίας έχουν μεταφερθεί ήδη στην Τρίπολη περί τους 400.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν εντοπίσει την προσπάθειά τους πλέον στην κατάληψη ή στην αδρανοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου, για να σταματήσουν την ροή ενισχύσεων, γιατί όλα θα κριθούν από αυτό: Αν θα καταφέρει να καταλάβει το Διεθνές Αεροδρόμιο.
Αλλωστε η Τρίπολη  δεν είναι μια απλή πόλη: Με πληθυσμό 1.682.000 κατοίκων, το 30% των κατοίκων της Λιβύης, βάσει του πολεοδομικού σχεδίου του Μουαμάρ Καντάρφι εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 400 τετ.χλμ.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που λένε ότι «Το παιχνίδι χάθηκε για τον Χαφτάρ από την στιγμή που, για άγνωστους λόγους, Ελλάδα και Αίγυπτος άφησαν να περάσουν οι τουρκικές ενισχύσεις προς την κυβέρνηση Σαράτζ».
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου