Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει εδώ και λίγες ώρες σε αέρα και θάλασσα σε Αιγαίο, Α. Μεσόγειο και στις ακτές τις Λιβύης.

Και καπού εδώ υπάρχει και η εμπλοκή της Ελλάδα. Πριν λίγo αναχώρησε από την Αθήνα ένα Falcon 50EX, το οποίο έχει προορισμό την Βεγγάζη.
Είναι άγνωστο ποια είναι η αποστολή του και ποιους μεταφέρει μέσα. Ίσως έχουμε ενημέρωση τις επόμενες ώρες.
Κινητικότητα έχουμε και στην θάλασσα, καθώς από τα ξημερώματα αναχώρησε από την Μαύρη Θάλασσα Cargo πλοίο με σημαία Λιβάνου, το οποίο αφού  έκανε στάση στην ναυτική βάση του Ακσάζ, συνέχισε την πορεία του προς Τυνησία.

Μεταφέρει όπλα με σκοπό να ενισχύσει τους τουρκόφιλους της Τρίπολης; Ενεργοποιήθηκε άτυπα η συνεργασία Τυνησίας-Τουρκίας; Η Τύνιδα βέβαια με επίσημες δηλώσεις ήταν αρνητική στο να παραχωρήσει λιμάνια στον Ερντογάν, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Ταυτόχρονα έχουμε συνεχείς πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τρίπολη και Μισράτα. Οι Λιβυκές αεροπορικές γραμμές μεταφέρουν τζιχαντιστές, ενώ βάζουν ως ανθρώπινες ασπίδες απλούς επιβάτες, για μην καταρριφθούν τα αεροσκάφη από τον LNA.
Ήδη έχουν φθάσει 200 τζιχαντιστές όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, ενώ αναμένονται άλλοι 1.000 σήμερα.
Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, οι δυνάμεις του οποίου ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής πως πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.
Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί στο αίτημα» για αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει παρέμβαση, με την επίσκεψη που έχει προγραμματίσει να κάνει στη Λιβύη ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με υπουργούς Εξωτερικών άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Πλησιάζει στο κέντρο της Τρίπολης ο Χαφτάρ
Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά, ωστόσο κυκλοφορούν φήμες πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σαράζ έχει εγκαταλείψει την πόλη και βρίσκεται στο Λονδίνο.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.
Στέλνει ενισχύσεις η Τουρκία
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε από την Πέμπτη πως η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, ενώ όπως τόνισε την Παρασκευή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».
«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.
Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.
«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.
«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.
pentapostagma.gr