Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΕΞ κάλεσε Πρέσβη Λιβύης για εξηγήσεις. Μελετούνται μέτρα αντίδρασης.

Διπλωματικός «πυρετός» συνεχίζει να επικρατεί μετά την ανακοίνωση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου. Αν και το περιεχόμενο του μνημονίου παραμένει ακόμη άγνωστο, Αθήνα και Λευκωσία ήδη αντέδρασαν.

Ο Πρέσβης της Λιβύης στην Κύπρο κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που απώτερο στόχο έχει τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», προσθέτοντας ότι Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος βρίσκονται σε συντονισμό και μελετούν συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης προς όσα κατεύθυνση.
Συνέδεσε το μνημόνιο με τη στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη, ενώ υποστήριξε -χωρίς να υποτιμά την κατάσταση- ότι η Λιβύη δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε τέτοια πράξη λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.
Άμεση και έντονη ήταν και η αντίδραση από την Αθήνα η οποία κάλεσε, χθες, τον Πρέσβη της Λιβυής στη χώρα να πάει τη συμφωνία στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα απελαθεί.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου