Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Γενί Σαφάκ: Τώρα αρχίζει το παιχνίδι στη Μεσόγειο.

Με τον τίτλο «Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο» η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κομπάζει σήμερα ότι η Άγκυρα με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και «εξαγγέλλει» τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.Γενί Σαφάκ: Τώρα αρχίζει το παιχνίδι στη Μεσόγειο

«Αφού διέλυσε τη ζώνη της τρομοκρατίας στη Συρία με τρεις επιχειρήσεις, η Τουρκία κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τη Λιβύη συνεργάστηκαν ενάντια στον αποκλεισμό τους από την ενεργειακή μοιρασιά και ανακοίνωσαν νόμιμα σύνορα δυτικά της Μεσογείου. Η απόφαση θα εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση και θα αρχίσει να ισχύει όταν γνωστοποιηθεί στα ΗΕ», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει παράλληλα ότι η Τουρκία με την κίνηση αυτή αναστέλλει πλέον τις προσπάθειες για συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπως επίσης και τις επιδιώξεις της Ελλάδας για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο.
Έγκριση από τουρκική βουλή και γνωστοποίηση στον ΟΗΕ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών Ερντογάν, περιλαμβάνει και συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται αρμόδια επιτροπή από τη Λιβύη είχε επισκεφτεί την Τουρκία στις 18-19 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει μαζί Τούρκους εμπειρογνώμονες όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η επόμενη φάση της διαδικασίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο –σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ»- θα είναι η έγκρισή του από την τουρκική εθνοσυνέλευση και τέλος η γνωστοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για μία νόμιμη συμφωνία, η οποία συνήφθη με μία κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η νομιμότητά της.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου