Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Συνεχίζονται οι φήμες για «στρατιωτική βάση» στο κατεχόμενο Τρίκωμο

  Οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων σχετικά με τη μη κατάλληλη αποθήκευση σιτηρών, οι φήμες ότι θα δημιουργηθεί «στρατιωτική βάση» σε περιοχή στο κατεχόμενο Τρίκωμο, οι δηλώσεις του «ΥΠΕΞ» ενόψει και της τριμερούς στις 25 Νοεμβρίου και οι αντιδράσεις που προκαλεί η καθυστέρηση της συζήτησης του «προσχεδίου νόμου» για τις «υπηκοότητες», είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αναστήθηκαν οι φανατικοί» γράφει ότι σήμερα εορτάζεται η 96η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πολλά από τα μνημεία προς μνήμην του ιδρυτή Κεμάλ Ατατούρκ καταστρέφονται από φανατικούς, ειδικά στην Τουρκία και ειδικά κατά την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Γράφει αλλού ότι σε 13 χρόνια ποινής φυλάκισης καταδικάστηκε νεαρός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για βιασμό νεαρών φοιτητριών. Η εφημερίδα δεν κάνει αναφορά σε άλλο θέμα στην πρώτη σελίδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών» δημοσιεύει γραπτή δήλωση του «Υπουργού Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι σχετικά με το Κυπριακό ενόψει και της τριμερούς στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, αυτό που έχει σημασία είναι να αναζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος. Αλλού γράφει ότι 20χρονος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια ποινής φυλάκισης για υπόθεση βιασμού τριών 19χρονων γυναικών, τις οποίες γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρει, ακόμα, ότι υπέκυψε τελικά στα τραύματα του ο 35χρονος, μετά από 40 ημέρες νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Σμύρνης, ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στρατιωτική βάση στην καρδιά του τουρισμού» αναφέρεται σε φήμες σχετικά με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης κοντά σε τουριστικά καταλύματα στο κατεχόμενο Τρίκωμο, ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι θα υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Δημοσιεύει αλλού δηλώσεις στην εφημερίδα, του Τουφάν Ερχιουρμάν, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, σχετικά με το όραμα του κόμματος του για τις «εκλογές». Γράφει ακόμα ότι το «κακουργιοδικείο» Λευκωσίας καταδίκασε τον 20χρονο Μουρσέλ Αϊντίν σε 13 χρόνια ποινής φυλάκισης για υποθέσεις βιασμών φοιτητριών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μπορεί να χαθούν 17 χιλιάδες τόνοι σιτηρών» αναφέρεται σε δηλώσεις του «προέδρου» της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναΐμογουλαρι, σχετικά με την ανεπάρκεια χώρου αποθήκευσης σιτηρών, σοδειά της προηγούμενης χρονιάς, που θα χρησιμοποιήσουν φέτος οι κτηνοτρόφοι ενώ ήδη 70 χιλιάδες τόνοι σιτηρών βρίσκονται εκτεθειμένοι στις βροχές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο ιατρικό κέντρο στην κατεχόμενη Μόρφου λόγω των επιθέσεων που δέχτηκαν ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αποφασίστηκε όπως ο χώρος φρουρείται από μέλη της «αστυνομίας». Γράφει, ακόμα, ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν και στα κατεχόμενα εκδηλώσεις για την Ημέρα ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου 1923).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Εδώ και 140 μέρες "ήρθε - έρχεται"» γράφει ότι τις αντιδράσεις των κομμάτων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ το «προσχέδιο νόμου» με τις αλλαγές στο θέμα της παραχώρησης της «υπηκοότητας» είναι έτοιμο εδώ και 140 ημέρες, όπως αναφέρεται, εντούτοις ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στο «υπουργικό». Γράφει ακόμα ότι σε 13 χρόνια ποινής φυλάκισης καταδικάστηκε 20χρονος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό τεσσάρων 19χρονων φοιτητριών. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη 64χρονου με την κατηγορία της προώθησης δύο γυναικών στην πορνεία.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου