Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Ασύμβατες σχέσεις: Οι κρίσεις μεταξύ Τ/κ και AKP.


Τις κρίσεις μεταξύ Τ/κ και της τουρκικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει το τ/κ διαδικτυακό ΜΜΕ Gazeddakibris, ως μια υπενθύμιση των δέκα χρόνων παρεμβάσεων στην τ/κ κοινότητα. To συγκεκριμένο διαδικτυακό ΜΜΕ κάνει μια αναδρομή αυτών των κρίσεων και αναφέρεται στο πλαίσιο για τη δημιουργία τους: Μετά το 2004, μεταξύ Τ/κ και της κυβέρνησης της Τουρκίας οι εντάσεις άρχισαν κλιμακωτά να αυξάνονται. Τα πρώτα χρόνια του AKP και του «εκδημοκρατισμού» ακολούθησε μια πολιτική πορεία σύγκρουσης, εντάσεων και εξόντωσης στην Κύπρο, επισημαίνει η Gazeddakibris. Το αποτέλεσμα της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής επιβολής και των πολιτικών που εφαρμόζει το AKP, το οποίο αύξησε την επιρροή του από το 2010 στην Κύπρο, ήταν να δημιουργηθεί σοβαρή αναταραχή κατά του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος. Αυτή η αναταραχή αποκαλύπτει ότι η δομή στην τ/κ κοινότητα όσον αφορά στις σχέσεις με το AKP, αφορά επίσης και τη θεσμική κυριαρχία. Γι’ αυτό το λόγο η Gazeddakibris πηγαίνει πίσω στο χρόνο και υπενθυμίζει τις κρίσεις, αλλά και τις αντιστάσεις των Τ/κ στις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

To 2019, η κρίση της ειρήνης: Όταν η Τουρκία άρχισε την επίθεση στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο «πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε μια δήλωση τονίζοντας την αναγκαιότητα της ειρήνης: «Αποκαλείται ειρηνευτική επιχείρηση, αλλά ρέει αίμα, όχι νερό», είπε. Μετά από αυτό άρχισε από την Τουρκία και το AKP ένα λιντσάρισμα. O Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ακιντζί είπε: «Κάθεστε σε αυτό το γραφείο χάρη σε μας». Ένα κύμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον Τ/κ ηγέτη φούντωσε ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα, καθώς εντεινόταν η επιχείρηση λιντσαρίσματός του που περιελάμβανε και απειλές κατά της ζωής του. Ο Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε νομική διαδικασία σχετικά με τις απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του.
Το 2019, η κρίση του Πρωτοκόλλου για την Εκπαίδευση: Κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης ΡΤΚ, Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ΔΚ, και Κόμματος του Λαού, το AKP επιχείρησε να επιβάλει τη δημιουργία θρησκευτικών σχολείων στην Κύπρο, μέσα από την υπογραφή Πρωτοκόλλου για την Εκπαίδευση, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας και Τ/κ. Σε κάθε πρωτοβουλία του «υπουργείου» Παιδείας της «τδβκ» για συζήτηση, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ετίθετο ως προϋπόθεση.
Το 2018, «Ώμο με ώμο ενάντια στο φασισμό»: Η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» σε πρωτοσέλιδο τίτλο της τον Γενάρη του 2018 χαρακτήρισε «Δεύτερη Εισβολή» την επίθεση της Τουρκίας στην πόλη Αφρίν. Μέλη του AKP στη βόρεια Κύπρο οργάνωσαν επίθεση ενάντια στα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα, έκαναν ζημιές στο κτίριο και στη συνέχεια ανέβηκαν στην οροφή του «Κοινοβουλίου», όπου τοποθέτησαν σημαίες της Τουρκίας και του τουρκικού εθνικιστικού «Καλού Κόμματος». Ακολούθησε κύμα αντίδρασης από τους Τ/κ που διοργάνωσαν νυκτερινή πορεία και μέσα στον βροχερό καιρό πορεύθηκαν ενάντια στο φασισμό και την κυριαρχία του AKP.
Το 2016, το Κίνημα «Απορρίπτουμε» και η κρίση του Γραφείου Συντονισμού: Η Τουρκία ξεκίνησε μια διαδικασία για την ίδρυση Γραφείου Συντονισμού για θέματα νεολαίας και αθλητισμού στην «τδβκ». Η πλατφόρμα «Απορρίπτουμε», με επικεφαλής τη νεολαία, πραγματοποίησε μεγάλες κινητοποιήσεις ως αντίδραση στην απειλή του μέλλοντός της εξαιτίας αυτού του γραφείου. Τελικά η ίδρυση του Γραφείου Συντονισμού απορρίφθηκε.
Το 2015, η κρίση του νερού: Νέα κρίση ξέσπασε με την ολοκλήρωση του αγωγού νερού από την Τουρκία στην Κύπρο. Εκδηλώθηκε αντίδραση από την αντιπολίτευση εξαιτίας της περαιτέρω εξάρτησης που φέρνει και της διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας. Δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, ενώ αντίθετοι ήταν και κάποιοι «δήμοι». Συνεπώς υπήρξε νέα ένταση με την Τουρκία.
Το 2015, η κρίση της «κόρης» και «μητέρας πατρίδας»: Η σχέση «κόρης» και «μητέρας πατρίδας» πρέπει να τελειώσει, είχε δηλώσει με την εκλογή του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είμαστε «κόρη» της Τουρκίας, είμαστε «αδέλφια»». Η θυμωμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις και την κατακραυγή των Τ/κ για άλλη μια φορά. Ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του, ως απάντηση στον Τ/κ ηγέτη, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο Μ. Ακιντζί εξελέγη από τους πολίτες της «τδβκ». Όταν λέτε ότι είμαστε αδελφές χώρες δημιουργεί διαφορετικό πλαίσιο. Ο κ. «πρόεδρος» (σ.σ. αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη) θα πρέπει να ακούει τι βγαίνει από το στόμα του. Η «τδβκ» είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας. Αυτή η χώρα πλήρωσε τίμημα για τη Βόρεια Κύπρο. Υπήρξαν μάρτυρες. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα. Ποιος πάλεψε διεθνώς τον αγώνα της Βόρειας Κύπρου; Αναρωτιέμαι αν ο κ. Aκιντζί μπορεί να πολεμήσει μόνος του. Η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα της Βόρειας Κύπρου και θα συνεχίσει να είναι. Εξέφρασε τη δική του άποψη. Μπορούν να το πιστεύουν. Αυτό θα ήταν ντροπή».
Το 2013, η κρίση του κολεγίου Hala Sultan: Εντάσεις προκάλεσε το άνοιγμα του θρησκευτικού σχολείου «Κολέγιο Hala Sultan» το 2013. Αιτία έντασης ήταν ότι το σχολείο ήταν θρησκευτικό και παρείχε θεολογική εκπαίδευση. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από τα συνδικάτα. Μέχρι σήμερα το σχολείο θεωρείται θρησκευτικό και προωθεί τις αντιδραστικές πολιτικές του AKP.
Το 2013, η κρίση «Άλο Μπεσίρ»: Ενώ επρόκειτο να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους για συνασπισμό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), ο Υπουργός Κυπριακών Υποθέσεων του AKP, Μπεσίρ Αταλάι, τηλεφώνησε στον ηγέτη του ΡΤΚ, Οζκάν Γιορκασίογλου, υποδεικνύοντάς του ότι «κυβέρνηση» έπρεπε να δημιουργηθεί με συνασπισμό ΡΤΚ και Κόμματος Εθνικής ενότητας και όχι με το ΔΚ. Η τηλεφωνική συνομιλία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του ΡΤΚ, όπου θα ενέκρινε «συγκυβέρνηση» με το ΔΚ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η τηλεφωνική συνομιλία δημοσιοποιήθηκε και μετατράπηκε σε κρίση. Το τηλεφώνημα του Μπεσίρ Αταλάι θεωρήθηκε άμεση παρέμβαση στη βούληση των Τ/κ και δημιουργήθηκαν αντιδράσεις.
Το 2011, η αστυνομική βία: Τον Ιούλιο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Κύπρο. Οργανώσεις πραγματοποίησαν διαμαρτυρία. Η αστυνομία αντιμετώπισε τους ακτιβιστές στην ειρηνική και μη βίαιη διαμαρτυρία με σκληρή βία.
Το 2011, η κρίση του Χαλί Ιμπραχήμ Ακτσά: Νέα κρίση προκάλεσε ο διορισμός του Χαλί Ιμπραχήμ Ακτσά, επικεφαλής φιλανθρωπίας, στη θέση του πρέσβη της Τουρκίας. Ως επικεφαλής φιλανθρωπίας, ο Ακτσά είπε σε επίσκεψη του προέδρου της «τδβκ», Ντερβίς Έρογλου, ότι «οι Τ/κ θα πρέπει να τιμωρηθούν». Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου, απέστειλε στην Τουρκία επιστολή με την οποία ζητούσε να μη διοριστεί στην πρεσβεία της Τουρκίας, αλλά στη συνέχεια το AKP διόρισε τον Ακτσά σε αυτήν ακριβώς τη θέση. Υπήρξε ευρύτερη αντίδραση στο διορισμό αυτό που προήλθε κυρίως από συντεχνίες και συνδικάτα.
Το 2011, η κρίση των «αναγιωτών»: Στις 28 Ιανουαρίου 2011 δημιουργήθηκε νέα κρίση εξαιτίας του πακέτου οικονομικής στήριξης της τ/κ κοινότητας από την Τουρκία με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας για Κοινοτική Ύπαρξη, στην οποία επικράτησε το σύνθημα «Άγκυρα, μακριά το χέρι σου από το σβέρκο/γιακά μας», που απευθυνόταν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αποκαλέσει τους Τ/κ «αναγιωτούς» της Τουρκίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πραγματοποιούνται προβοκατόρικες κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες στη βόρεια Κύπρο. Διοργανώνονται μαζί με το νότο (σ.σ. Ε/κ). Μας λένε “έξω” (σ.σ. έξω από την Κύπρο/ μας διώχνουν). Δεν έχουν δικαίωμα για τέτοιες κινητοποιήσεις ενάντια στην Τουρκία. Παίρνουν περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια από μας. Πληρώνονται 10 χιλιάδες λίρες και χωρίς ντροπή διαμαρτύρονται. Λένε “φύγε από εδώ Τουρκία”. Ποιοι είστε; Έχουμε μάρτυρες, έχουμε υδρογονάνθρακες, έχουμε στρατηγικό ενδιαφέρον. Αν η Ελλάδα έχει δουλειά στην Κύπρο, στρατηγικά έχει και η Τουρκία δουλειά εκεί. Επιβάλλεται να μην ακολουθούν αυτό το δρόμο οι “αναγιωτοί” της χώρας μας. Τους υποστηρίζουμε, αυτό δεν πρέπει να ξεπληρώνεται;»

Πηγή: Gazeddakibris
Απόδοση: Άννα Μισιαούλη.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου