Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει πυραύλους Patriot μαζί με τους S-400.

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα ρωσικά συστήματα S-400, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Ερντογάν στην έκθεση MAKS της Ρωσίας
Προσφορά στον Ντόναλντ Τραμπ για την αγορά πυραύλων Patriot έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τους έκανα μια προσφορά. Είπα στον Τραμπ: "Μπορούμε να αγοράσουμε Patriot από εσάς μαζί με ρωσικούς S-400. Απάντησε: "Αν μιλάτε σοβαρά, ας εργαστούμε πάνω σε αυτό"», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet.
Η δήλωση του κ. Ερντογάν έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ότι η ιδέα της Άγκυρας για την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot παραμένει στο τραπέζι.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνθήκες μιας πιθανής συμφωνίας για πυραύλους Patriot θα πρέπει «τουλάχιστον να ταιριάζουν με εκείνες των S-400».
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για Αμερικανούς Patriot ανεξάρτητα από το πόσα συστήματα S-400 παρήγγειλε από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, λέγοντας ότι το όπλο είναι ασύμβατο με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις των νέων αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον Ιούλιο την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ως αντίποινα για την αγορά των S-400, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου