Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΗΠΑ: Το Πεκίνο απομονώνει και άλλο την Ταϊβάν – Δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο.

Η Κίνα και τα νησιά Κιριμπάτι αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά ΜΜΕ, εξέλιξη που σηματοδοτεί την περαιτέρω διπλωματική απομόνωση της Ταϊβάν, με την οποία το μικροσκοπικό Κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού διέκοψε τις σχέσεις του μία εβδομάδα νωρίτερα.Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο πρόεδρος των Κιριμπάτι Τανέτι Μααμάου υπέγραψαν χθες Παρασκευή κοινή διακήρυξη, με την οποία αποκαθίστανται οι διμερείς σχέσεις, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, ανέφερε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Η Ταϊβάν, που αυτοαποκαλείται Δημοκρατία της Κίνας, δεν αναγνωρίζεται πια παρά από 15 κράτη.
Η νήσος έχει χάσει πλέον επτά υποστηρικτές μετά την ανάδειξη της Τσάι Ινγκ-ουέν στην προεδρία της Ταϊβάν το 2016. Το κόμμα της Τσάι τηρεί αδιάλλακτη γραμμή έναντι του Πεκίνου.
Την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν κυβερνούν αντίπαλα καθεστώτα από το 1949, όταν διέφυγαν στη νήσο οι εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι-τσεκ, μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές μαχητές του Μάο Τσε Τουνγκ.
Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας, που θα πρέπει να ενωθεί με την Κίνα, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την καταφυγή στη βία.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο «Κίνες», κάθε Κράτος καλείται να επιλέξει ποια θα αναγνωρίσει. Ελάχιστες είναι πλέον οι χώρες με επιρροή που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν και όχι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σχεδόν όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Το Βατικανό είναι το τελευταίο που απομένει στην Ευρώπη.
Η Κίνα και τα νησιά Κιριμπάτι διατηρούσαν σχέσεις ως το 2003, όταν η μικροσκοπική, αλλά στρατηγικής σημασίας, χώρα αποκατέστησε σχέσεις με την Ταϊπέι.
Η Κίνα απέσπασε από την Ταϊβάν επτά συμμάχους σε τρία χρόνια: το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και, αυτόν τον μήνα, τα νησιά του Σολομώντα και τα Κιριμπάτι. Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές πως θα επιδιώξει να μεταβάλει τη στάση και των υπολοίπων κρατών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου