Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Tαξίδι Λουτ χωρίς όρους αναφοράς.

Ταξίδι αστραπή θα πραγματοποιήσει η Τζέιν Χολ Λουτ προκειμένου να προετοιμάσει τις επαφές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες. Η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται το βράδυ του Σαββάτου και ήδη ζήτησε να συναντήσει τους δύο ηγέτες την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής. Tαξίδι Λουτ χωρίς όρους αναφοράς

Σκοπός της συνάντησης είναι η προετοιμασία των επαφών που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες αργότερα τον Σεπτέμβρη. Δεν αναμένεται ότι θα μπει σε βάθος η συζήτηση επί της ουσίας των θεμάτων του Κυπριακού και κυρίως σ’ ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς.
Η άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ έγινε γνωστή μετά από ανακοίνωση του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού προσδιόρισε την επίσκεψη Λουτ και την πραγματοποίηση επαφών μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.
Η αναχώρηση της Λουτ από το νησί θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχει με τους δύο ηγέτες. Γι’ αυτό και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φύγει είτε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου είτε την επομένη 3 του μήνα. Αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα χρειαστεί να έχει και έναν δεύτερο κύκλο επαφών με τους δύο ηγέτες.
Απάντησε σε πληροφορίες
 Οι δηλώσεις Μπαρίς Μπουρτζιού έγιναν με αφορμή δημοσιεύματα για την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των δύο ηγετών. Τα σχετικά δημοσιεύματα τοποθετούσαν την τριμερή συνάντηση, Γενικού Γραμματέα και ηγετών, το Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Μπουρτζιού η ημερομηνία πραγματοποίησης της τριμερούς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αυτό που υπάρχει ως δεδομένο είναι οι χωριστές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες.
Συνέχισε λέγοντας πως «επί του παρόντος, υπάρχει μόνο η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Αναμένουμε αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου».
Τραβούν κόκκινες γραμμές
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, παράλληλα με τις προετοιμασίες υποδοχής της Τζέιν Χολ Λουτ, φροντίζει να φρεσκάρει τις κόκκινες γραμμές της.
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού διαμηνύει πως οι όροι αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Tο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
- Tις συγκλίσεις και τα συμφωνημένα ζητήματα του παρελθόντος.
- Το πλαίσιο Γκουτέρες όπως καθορίστηκε στο Κραν Μοντανά στις 30 Ιουνίου 2017.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά εκφράζει τη θέση ότι η νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Καταγράφει επίσης τις προτεραιότητές της που είναι:
Πολιτική ισότητα: Η τ/κ πλευρά επιμένει στο ζήτημα αυτό, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνη στους Ε/κ ότι με τη στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα οδήγησαν τις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ σε αδιέξοδο. Για το θέμα της πολιτικής ισότητας επικαλούνται τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αποτελεσματική συμμετοχή: Προτεραιότητα είναι και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων ως προέκταση του διαμοιρασμού της εξουσίας.
Συνδιαχείριση φυσικού αερίου: Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί ότι κακώς η πρότασή του για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση απορρίφθηκε και ότι κακώς δεν αξιολογήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ρίχνει το φταίξιμο στην ε/κ πλευρά για δήθεν μονομερείς δραστηριότητες στη θάλασσα, οι οποίες προκαλούν εντάσεις. Επιμένουν ότι αυτό που διεκδικούν δεν είναι 50-50 στο μερίδιο που αντιστοιχεί από τα έσοδα, αλλά ένα λογικό ποσοστό.
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη παρουσίασε έτοιμη την πλευρά του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ετοιμότητα για συμφωνία σε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και υποσημειώνοντας ότι αυτά δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.
Ανδρέας Πιμπίσιης.
philenews.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου