Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Λωρίδα της Γάζας: Το νέο αιματηρό «μέτωπο» Χαμάς και μαχητών του ΙΚ.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει την κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.Λωρίδα της Γάζας

Ο λόγος δεν είναι οι ισραηλινές επιθέσεις που πολύ συχνά έχουν ως στόχο την πόλη, αλλά τα ολοένα και περισσότερα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατά των παλαιστινιακών Αρχών Ασφαλείας στην περιοχή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC από την περιοχή, που αναπαρήγαγαν στο σύνολό τους και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, προχθές το βράδυ δύο σημεία ελέγχου της παλαιστινιακής αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση αυτοκτονίας από μαχητές του ΙΚ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι άνθρωποι. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα.

Σε κατάσταση συναγερμού η Λωρίδα της Γάζας

Αμέσως μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση συναγερμού, ο πρωθυπουργός της Γάζας κι επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε στον ιστότοπο της οργάνωσης πως «οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συλλάβουν τους υπευθύνους».
Σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χαμάς παλαιστινιακό πρακτορείο Shehab, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για προσπάθεια να πληγεί η σταθερότητα και η ασφάλεια των πολιτών. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο huffingtonpost «η αντίστασή μας είναι κατά του ισραηλινού κατακτητή και για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Οι εγκληματίες που έχουν λερώσει τα χέρια τους με το αίμα τριών μαρτύρων έχουν άλλους σκοπούς, όμως δεν θα πετύχουν τα σχέδιά τους και θα ηττηθούν». Η οργάνωση εξέφρασε τη στήριξή της στις δυνάμεις ασφαλείας και στις προσπάθειές του να πατάξουν τον εσωτερικό εχθρό, προσθέτοντας πως από τις επιθέσεις αυτές, ο μόνος ευνοημένος είναι «η σιωνιστική οντότητα», δηλαδή το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του στις επιθέσεις. Πρόσφατη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Σιν Μπετ, που επιβεβαιώνουν και οι υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, κάνει λόγο για σημαντική διείσδυση σαλαφιτών ισλαμιστών στη Γάζα, που έχουν προκαλέσει ρήγματα και πραγματική αφαίμαξη στελεχών από τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ (ένοπλου βραχίονα της Χαμάς) και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που περνούν στις τάξεις του ΙΚ.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση ;

Ως προς την επικινδυνότητα της νέας κατάστασης οι εκτιμήσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινιακών υπηρεσιών συγκλίνουν. Εκεί που διαφέρουν οι εκτιμήσεις αυτές είναι μόνον στον αριθμό των ενεργών μαχητών του ΙΚ μέσα στη Γάζα: οι Ισραηλινοί τους υπολογίζουν σε τουλάχιστον 600, ενώ οι πηγές της Φάταχ του Αμπάς τους ανεβάζουν σε 4 με 5.000.
Η παρουσία των τζιχαντιστών του ΙΚ αποτελεί πλέον ένα αγκάθι για την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στην πρωτοκαθεδρία της στην «αντίσταση κατά του σιωνισμού».
Η στρατολόγηση, ιδίως νέων, μέσα στη Γάζα από το ΙΚ είναι αθρόα, καθώς οι νεαροί Παλαιστίνιοι, που λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα, έχουν απογοητευθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές οργανώσεις και πλέον εκείνο που τους εμπνέει δεν είναι η τρομοκρατία ως όργανο πολιτικής πίεσης, αλλά ως αυτοσκοπός κι εκδίκηση.
Το ΙΚ στρατολογεί κατά βάση από τη νέα γενιά των μεμονομένων αγωνιστών της «Ιντιφάντας των μαχαιριών», που πραγματοποιούν αυτοσχέδιες επιθέσεις με μαχαίρι κατά Ισραηλινών.
Όπως τονίζει σχετικά η πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Χανάν Ασράουϊ, «κύριο στοιχείο αυτών των πράξεων εξέγερσης είναι η απελπισία, είναι η αγανάκτηση που γεμίζει τις ψυχές χιλιάδων νεαρών, που είναι αναγκασμένοι να ζουν περιτριγυρισμένοι από τείχη, ή παγιδευμένοι μέσα στη Γάζα».
Όπως προσθέτει η ίδια πρόμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα, «όταν η διεθνής διπλωματία αρνείται να δράσει, όταν καταρρέει όποια προσπάθεια για διάλογο, όταν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συνεχίζεται ‘η εθνική εκκαθάριση’ από τον αραβικό πληθυσμό της, τότε εκείνο που μένει είναι η εκδίκηση. Είναι τραγικό, αλλά είναι αλήθεια».
«Η Παλαιστίνη δεν θα γίνει το σπίτι σας, αλλά το νεκροταφείο σας», είχε διατυμπανίσει το 2015 ο ‘χαλίφης’ του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προβλέποντας πως σύντομα θα «αντιληφθούν όλοι την παρουσία εκεί των μαχητών της τζιχάντ».

Οι κοινωνικές αντιδράσεις

Η κοινωνική αγανάκτηση, σε συνδυασμό με την απουσία όποιας προοπτικής για ειρήνευση, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που ούτε η Χαμάς, ούτε η Φάταχ, μπορούν πλέον να εκτονώσουν και μόνον το ΙΚ φαίνεται να δίνει διέξοδο στην οργή και τη ροπή των νέων να γίνουν οι νέοι «μάρτυρες» του ιερού σκοπού.
Από την άλλη πλευρά, πέρα από τις ουρανομήκεις ιαχές πολέμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά πως δεν συμφέρει το Ισραήλ η γιγάντωση των σαλαφιτών που συνδέονται με το ΙΚ στη Γάζα.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν καταστήσει σαφές πως μία πτώση από την εξουσία της Χαμάς δεν πρόκειται να επαναφέρει τη Γάζα στα χέρια του μετριοπαθούς Αμπάς, αλλά θα την καταστήσει μία άναρχη περιοχή, ένα ένοπλο χάος κι ένα προκεχωρημένο μέτωπο της καθολικής τζιχάντ.
Σε αυτήν την περίπτωση η Χαμάς παραμένει το «μη χείρον βέλτιστον» και ο δρόμος της συνεννόησης, ή έστω του ελάχιστου πολέμου αποτελεί τη μόνη διέξοδο για το Ισραήλ, ώστε να αποφευχθεί να γίνει η Γάζα το προπύργιο του ‘χαλιφάτου’ του ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου