Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ανεβαίνει η ένταση στην Α. Μεσόγειο. Από την Συρία μέχρι το Ιράν και από την Υεμένη μέχρι το Λίβανο, η περιοχή φλέγεται επί καθημερινής βάσεως.

Χθες μάλιστα είχαμε και εμπλοκή ρωσικών Su-35 με Ισραηλινά μαχητικά στη Συρία. Χθες αργά το βράδυ μαχητικά του Ισραήλ μπήκαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ.
Αμέσως σηκώθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά από την βάση Khmeimim, όπου ύστερα από εμπλοκή οι Ισραηλινοί άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς άλλη κατεύθυνση.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των συγκεκριμένων Ισραηλινών μαχητικών ήταν να βομβαρδίδουν μετέπειτα στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τα μαχητικά σταμάτησαν την αποστολή τους και το Ισραήλ έστειλε στο Λίβανο drones, καθώς μετά την εμπλοκή δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν ορθά την αποστολή τους! 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟΣ 
Εν συνεχεία οι Ισραηλινοί έστειλαν μόνο ένα μαχητικό, το οποίο έπληξε αργά το Σάββατο το βράδυ θέσεις ιρανικών δυνάμεων στη Συρία κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιρανικές δυνάμεις σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε στόχους στο Ισραήλ.
«Η επιδρομή είχε στόχο τις δυνάμεις της Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού) και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που προετοίμαζαν τις τελευταίες μέρες να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον θέσεων στο Ισραήλ από τη συριακή επικράτεια», τόνισε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ιρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν drones με εκρηκτικά για να επιτεθούν στο βόρειο Ισραήλ.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA τόνισε ότι η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στον εναέριο χώρο της Δαμασκού το Σάββατο το βράδυ.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν και είδαν ισχυρές εκρήξεις στον ουρανό της συριακής πρωτεύουσας.
«Η επιθετικότητα συνεχίζεται και οι αντι-αεροπορικές δυνάμεις αντιμετώπισαν εχθρικούς στόχους και κατέρριψαν τους περισσότερους από αυτούς στην νότια συνοικία», μετέδωσε το SANA, αναφερόμενο σε περιοχές στο νότιο τμήμα της Δαμασκού.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η «πλειονότητα των ισραηλινών πυραύλων καταστράφηκε πριν φτάσουν στον στόχο τους».

Αντιθέτως, ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πλήγμα της ισραηλινής επίθεσης ήταν «σημαντικό».
pentapostagma.gr