Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ερντογάν: «Τα τουρκικά στρατεύματα θα εισέλθουν σύντομα στη ζώνη ασφαλείας της Συρίας»

Τα τουρκικά στρατεύματα θα εισέλθουν σε μια προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία “πολύ σύντομα”, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Δευτέρα, μετά την έναρξη λειτουργίας κοινού κέντρου επιχειρήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σαββατοκύριακο: 
«Προχωρούμε αργά στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη. Όπως και με πολλά άλλα ζητήματα που ορισμένοι θεωρούν ότι είναι στο απυρόβλητο, εμείς βάζουμε το πρόβλημα ανατολικά του Ευφράτη ξανά σε πορεία (επίλυσης).»
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμφωνήσει στις αρχές του μήνα να δημιουργήσουν το κοινό κέντρο για την προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας, αλλά έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της ζώνης ή τη δομή διοίκησης των δυνάμεων που επρόκειτο να λειτουργήσουν στην περιοχή.
Η Τουρκία όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί τυχόν καθυστερήσεις στη συμφωνία από αξιωματούχους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει από μόνη της μια διασυνοριακή επίθεση για να εκκαθαρίσει τα σύνορά της από τις δυνάμεις της YPG.
Ωστόσο ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων κι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τα σχέδια για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία είχε κάνει όλες τις προετοιμασίες για να πραγματοποιήσει τα δικά της σχέδια, αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της.

Πριν λίγες μέρες πάντως πραγματοποιήθηκε η πρώτη αμοιβαία πτήση αναγνώρισης με στελέχη των δυο χωρών, γεγονός που δείχνει ότι αν μη τι άλλο υπάρχει κάποια πρόοδος.
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου