Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«Σκληραίνει» το παιχνίδι για την Αμμόχωστο… Έτοιμη η Λευκωσία να πάρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Σκληραίνει» το παιχνίδι για την Αμμόχωστο… Έτοιμη η Λευκωσία να πάρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Παίζουν «σκληρό» παιχνίδι με την Αμμόχωστο… Με «πλάτες» από Τουρκία επιμένουν Οζερσάι και Τατάρ για άνοιγμα της περίκλειστής πόλης – Αλωνίζει η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο – Η στάση της Κυβέρνησης – Αντιδράει και η αντιπολίτευση του ψευδοκράτους.

Με τον έναν Τούρκο Υπουργό μετά τον άλλο να επισκέπτεται τα κατεχόμενα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μετά τις εξαγγελίες του «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ και «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, για άνοιγμα της, η ψευδοκυβέρνησης -απόντας του Μουσταφά Ακιντζί- έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης ενόψει και της άφιξης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
Στο μεταξύ, χθες, για πρώτη φορά μετά από το 1974, ο κ. Οζερσάι άνοιξε την περίκλειστη πόλη για να ξεναγηθούν Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Την ίδια ώρα η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Με έκδοση Navtex, που τίθεται σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή».
Για ακόμη μία φορά, μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε ότι αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο. Διαμηνύοντας ότι αν χρειαστεί η Τουρκία θα κάνει ότι έκανε και το 1974 στην Κύπρο.
Έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία… 
Σε δηλώσεις του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στις συζητήσεις με την κα Λουτ και τις συζητήσεις της κας Λουτ με τον κ. Ακκιντζί, και όχι με τον κ. Οζερσάι. Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να γίνει αυτό το βήμα που χρειάζεται στις συζητήσεις με την κα Λουτ για να φτάσουμε με τον ΓΓ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα όσα καθημερινά και εν πολλοίς προπαγανδιστικά προβάλλονται για την Αμμόχωστο είναι απολύτως άκυρα. Υπάρχουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,  αλλά και οι μέχρι τώρα συζητήσεις για το Κυπριακό».
Ερωτηθείς αν θα γίνουν κάποια διαβήματα σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες του κ. Οζερσάι στην Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε «να είστε βέβαιοι ότι όποτε γίνονται ενέργειες που απαιτούν διαβήματα, αυτά γίνονται χωρίς από την πλευρά μας να έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε γλώσσα προπαγάνδας».
Νωρίτερα, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Λευκωσίας αν η άλλη πλευρά προχωρήσει με σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο υπουργός σημείωσε πως «το θέμα έχει συζητηθεί και με τον κ. Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Από εκεί και πέρα, και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου και πρώτ’ απ’ όλα με το Δήμο της Αμμοχώστου, με τον οποίο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ,έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πίσω από τέτοιες σκέψεις.
Να σας πω επίσης ότι στην πρόσφατη απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αυτό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων των σχετικών αναφορών στα Ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο».
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από πολιτικά κόμματα για τα Βαρώσια
Πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην τ/κ πλευρά, με ανακοινώσεις και δηλώσεις, αναφέρονται στα Βαρώσια και δηλώνουν ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και πως η «κυβέρνηση» προσπαθεί να στρεβλώσει την ατζέντα με πράγματα που δεν θα γίνουν και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη.
Ο Ερντογάν Σορακίν, γγ του ΡΤΚ δήλωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων είναι σημαντικό και η αξιολόγησή του εκτός της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν είναι σωστή. Πρόσθεσε ότι το διεθνές δίκαιο δεν δέχεται την προσέγγιση ότι «τα Βαρώσια είναι τουρκική επικράτεια», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν το ζήτημα να επιλυθεί εκτός της διαδικασίας που προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι η πολιτική της «κυβέρνησης» αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης”, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εκβιασμό και δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ως στοιχείο καταπίεσης. Τέτοιες πολιτικές, είπε, δεν είναι δυνατόν να συμβάλουν στη λύση του κυπριακού, προσθέτοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των Βαρωσίων είναι λάθος και ότι η τ/κ κοινότητα δεν θα ωφεληθεί καθόλου.
Ο Αλπάι Ντουρντουράν, μέλος της γραμματείας του ΚΝΚ συμβούλευσε να ακολουθήσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προσανατολίζονται προς λύση με ειρηνικές μεθόδους. «Εάν οι πλευρές επιθυμούν βοήθεια στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρέπει να κάνουμε το πρόβλημα πιο δύσκολο μέσω επίδειξης δύναμης σαν να επρόκειτο να αρπάξουμε τις περιουσίες των Ε/κ».
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου