Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Μητσοτάκης: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη.

Μητσοτάκης: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη

Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός – Επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη, προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Σε ομιλία του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τελευταίο σταθμό της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε:
“Το δικό μας μήνυμα είναι σταθερό, καθαρό και ειλικρινές  προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου: καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας”.
Οπως είπε, “έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις”.
“Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή. Παρά λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και τους παροξυσμούς τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία”, συνέχισε.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η παρουσία μου στην Κύπρο και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της  Ζώνη, κάτι που άλλωστε απορρέει από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.
Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανένωση του νησιού θα πρέπει να είναι στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, ευρωπαϊκής χώρας.
“Για μία λύση που θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους”, είπε.
Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι “φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες. Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Και να μην εφησυχάζουμε”.
“Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Και θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε εδώ, να υπηρετείτε την πατρίδα αλλά και την αδελφή Κύπρο. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών, αλλά και της κοινής μας υποχρέωσης να μεριμνούμε διαρκώς για τη σταθερότητα στο νησί. Και είμαι σίγουρος, ότι υπηρετείτε καθημερινά το δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο σας, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και σας βεβαιώνω ότι η χώρα σάς το αναγνωρίζει. Όπως, κ. Διοικητά, δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ. Τιμούμε τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε απ’ τον ηρωισμό τους και την αυταπάρνησή τους”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εσείς, οι αξιωματικοί, οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, τους είπε, “τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον». Και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας: το γαλανό του ουρανού, το μπλε της θάλασσας να πλαισιώνουν  Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από το ίδιο δάφνινο στεφάνι. Όλοι αυτό σας το αναγνωρίζουν, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και προσωπικά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την αποστολή την οποία επιτελείτε”.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σε κλίμα συγκίνησης επισκέψεις μνήμης και τιμής στους Έλληνες και Κύπριους αγωνιστές. Πρώτος σταθμός ήταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχθηκαν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Δήμος Βρυωνίδης και συγγενής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Εκεί ξεναγήθηκε στα κελιά των μελλοθανάτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην αίθουσα απαγχονισμού και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους αγωνιστών.
Στη συνέχεια, προστίθεται, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το μνημείο της  Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται τάφοι πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 και αεροπλάνο «Νoratlas», όμοιο εκείνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή κατά την επιχείρηση «Νίκη».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε επίσης στεφάνι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.
Το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον  Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`. Δεν έγιναν δηλώσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου