Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου η Άγκυρα.

Επικίνδυνα παιχνίδια από την Τουρκία – Σχεδιάζει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  -Συνεχίζονται οι παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ – Συναντιούνται Αναστασιάδης- Μητσοτάκης τη Δευτέρα – Η νέα τουρκική NAVTEX που «σβήνει» την Κύπρο.Σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου η Άγκυρα

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα ετοιμάζεται για μία ακόμη πρόκληση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελλαδικής εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» ο Σουλτάνος φαίνεται να σχεδιάζει να κάνει έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, «TPAO», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο.
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο… Παρακολουθεί η Αθήνα
Μάλιστα, η εταιρεία TPAO θέλει να αρχίσει τις έρευνες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις», το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά και την τουρκική κινητικότητα, έχοντας καταστήσει με σαφήνεια στους γείτονες τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» και θέλοντας να προλάβει εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν κι άλλο το κλίμα.
Η νέα τουρκική NAVTEX που «σβήνει» την Κύπρο
Την ίδια ώρα η Τουρκία επιχειρεί να «σβήσει» εντελώς την Κύπρο και εξέδωσε νέα NAVTEX για τη συνέχιση των παράνομων ερευνών του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη ΝΑVΤΕΧ 838/19 αλλά και NAVTEX 0840/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».
Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960. «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία» καταλήγει η τουρκική NAVTEX.

Συνάντηση Αναστασιάδη- Μητσοτάκη
Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψή.
Κατά την παραμονή του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και τα βήματα που αναμένεται να ακολουθήσουν Λευκωσία και Αθήνα ώστε να περιορίσουν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας και να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία με την επιβολή κυρώσεων, εφόσον δεν αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την περιοχή και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να ιδρώνει καθόλου το αφτί του Σουλτάνου καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου