Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΗΠΑ-Τουρκία για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Εσπερ είχε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Θέμα η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη.

Σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας σημειώνεται ότι ο κ. Ακάρ είπε στο κ. Έσπερ ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Τουρκία θα προχωρήσει μονόπλευρα στη δημιουργία αυτής της ζώνης.
Ο κ. Ακάρ επανέλαβε τις απαιτήσεις της Τουρκίας για απόσυρση όλων των δυνάμεων της ΥΡG και του PKK από μια περιοχή βάθους 30 – 40 χιλιομέτρων κατά μήκος της παραμεθόριου Τουρκίας - Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, την καταστροφή όλων των οχυρωματικών έργων και τα τούνελ που δημιουργήθηκαν από τους Κούρδους. Όπως επίσης και την επιστροφή όλου του εξοπλισμού που δόθηκε στους Κούρδους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύγκλιση τουΣυμβουλίουΕθνικήςΑσφάλειας
Τουρκικά μαχητικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία Τουρκικά μαχητικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία
Σήμερα συνέρχεται υπό την Προεδρία του κ. Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπου θα συζητηθεί το θέμα μιας μεγάλης επιχείρησης για την δημιουργία της επίμαχης ζώνης εντός της Συρίας όπως είχε γίνει και δυτικά του Ευφράτη.
Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και το θέμα των F35 αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η τουρκική πολεμική αεροπορία εξακολουθεί να επιχειρείτο στο Βόρειο Ιράκ κατά των θέσεων του PKK ενώ τα χερσαία στρατεύματα που έχουν μετακινηθεί εδώ και μήνες στην παραμεθόριο με την Συρία ανατολικά του Ευφράτη είναι σε ετοιμότητα για την επιχείρηση που είχε ματαιωθεί στις αρχές του χρόνου με αμερικανική παρέμβαση.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου