Σε μια προπαγάνδα χωρίς τέλος έχουν επιδωθεί οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης, με τις «ευλογίες» της Άγκυρας φυσικά, κατηγορώντας το ελληνικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας, που πλέον μετατράπηκε σε «τουρκική κοινότητα», και παρουσιάζοντας τα τζαμί ως «πολιτιστική κληρονομιά» της Ελλάδας.


Το τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη που βρίσκεται στο κέντρο της Κω και το τζαμί Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι (Κερμεντές) που υπέστησαν ζημιά εξαιτίας του σεισμού τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, έκλεισαν για λατρεία με σκοπό την αποκατάσταση.
Ωστόσο, η αποκατάσταση των δύο τζαμιών εν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να υποστηρίζουν ότι η «τουρκική» κοινότητα στην Κω δεν έχει χώρο για να προσευχηθεί.
Πρόσφατα, η έκταση των 34 στρεμμάτων που ανήκε στο Μουσουλμανικό Τουρκικό Ίδρυμα της Κω, πωλήθηκε σε μια τουριστική εταιρεία από το εξουσιοδοτημένο εκτελεστικό συμβούλιο του ιδρύματος με το πρόσχημα της παροχής οικονομικών πόρων για την αποκατάσταση των τζαμιών στο νησί. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα τζαμί ανοιχτό.

Τι αναφέρουν για τα τζαμιά οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε προκλητικά:

«Το Τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη και το Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά, τα οποία ήταν ανοιχτά για προσευχή στο νησί της Κω, έκλεισαν από τις Ελληνικές αρχές με το επιχείρημα ότι υπέστησαν ζημιές στο σεισμό το 2017.
Παρόλο που έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από τις Ελληνικές αρχές, τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν αρχίσει ακόμη εδώ και δύο χρόνια. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα στο μυαλό ότι η αποκατάσταση καθυστερείτε σκόπιμα.
Η καθυστέρηση της αποκατάστασης παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας της τουρκικής κοινότητας στην Κω. Από την άλλη πλευρά, με το πρόσχημα της συντήρησης, τα ακίνητα που ανήκουν στο Μουσουλμανικό Τουρκικό Ίδρυμα της Κω πωλούνται από την εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος.
Ενώ η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, καταβάλλει προσπάθειες παγκοσμίως, αντίθετα δεν εκπληρώνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της διατηρώντας τα ιστορικά μνημεία εντός των συνόρων της, όπως στην περίπτωση των τζαμιών στην Κω.
Ζητάμε από τη χώρα μας την Ελλάδα να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τα τζαμιά που χτίστηκαν την Οθωμανική περίοδο στην Κω το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της και να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας που ζει στο νησί».
pentapostagma.gr