Οι εξελίξεις τρέχουν στη Λιβύη, με την Τουρκία να παίζει ένα ύποπτο και ύπουλο ρόλο, δίνοντας τα πάντα στους Ισλαμιστές.


Ο λόγος ξεκάθαρος. Ο Ερντογάν θέλει να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, με σκοπό να δημιουργήσει ένα τόξο, που θα ελέγχει την κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία, σύμφωνα με παράνομους χάρτες που έχουν βγει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας, κόβει την Ελληνική ΑΟΖ στη Κρήτη.
Η Άγκυρα προσπαθεί να εμφανίσει την η Ελλάδα ως τη χώρα που θέλει να «πατήσει» στην ΑΟΖ της Λιβύης και να καταχραστεί τα θαλάσσια κοιτάσματά της. Επί της ουσίας η Τουρκία επιδιώκει να αποκόψει τη χώρα και να εμποδίσει τη συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Κι επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να βρει συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να καθίσει και αυτή στο τραπέζι της μοιρασιάς, ακόμη και σε περιοχές που δεν της ανήκουν.
Επίσης οι Τούρκοι θέλουν να μπουν και στο μάτι του Αιγύπτιου ηγέτη Αλ Σίσι, μάταια όμως. Χαφτάρ, Σίσι, Πούτιν ακόμα και ο Τραμπ, είναι αντίθετοι σε αυτά τα σχέδια της Τουρκίας και μένει να δούμε τις επόμενες εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Έτσι λοιπόν, συνεχίζεται η αποστολή στρατιωτικού υλικού στους ισλαμιστές από την Άγκυρα.

Η Τουρκία έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, εκτοξευτήρες, καθώς και αντιαρματικά βλήματα, όπως επίσης δεκάδες σφαίρες. 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά όπλα στέλνονται και μέσω Βουλγαρίας στη Λιβύη, με την Τουρκία να είναι σε αγαστή συνεργασία με μαφιόζους. Μην ξεχνάμε πως η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια στο παράνομο εμπόριο όπλων.
Μάλιστα χθες όπως πρώτο αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Τουρκία έστειλε οχήματα MRAP Kirpi.
Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατηγού Khalifa Haftar , Αλ Μισμάρι ,απεύθυνε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την υποστήριξη εξτρεμιστών στη Λιβύη, ανέφερε η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik.
Πρόκειται για ένα proxy war, ο οποίος όμως έχει πολλές πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις για τον Ερντογάν.
Η τωρινή τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» ουσιαστικά οριοθετεί τις απύθμενες τουρκικές απαιτήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ, που φτάνουν μέχρι την Κρήτη και την Λιβύη.

Για αυτό πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό καθεστώς προς τον Ερντογάν στην Τρίπολη της Λιβύης αλλιώς όλα τινάζονται στον αέρα. Στην εξίσωση όμως εισήλθε και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι με άγριες διαθέσεις και όπως φαίνεται, το παιχνίδι τώρα ξεκινάει στη περιοχή.
pentapostagma.gr