Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Δείτε live τα αποτελέσματά των Ευρωπαϊκών Εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις σε έξι κράτη – μέλη της ΕΕ που έχει δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν σημαντικές διαφορές από τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2014 για τα κυβερνητικά κόμματα. eu-apotelesmata01-mesa


Στη Γερμανία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται να λαμβάνει 28% ενώ πέντε χρόνια πριν είχε λάβει 35,3%, ενώ αντίθετα οι Πράσινοι εκτοξεύονται από το 10,7% το 2014 στο 22% και γίνεται το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τεράστια πτώση καταγράφουν Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καθώς καταγράφουν τα χειρότερα ποσοστά τους και βρίσκονται στο 15,5% από το 27,3% το 2014. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ανεβαίνει από το 7% στο 10%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και βρίσκεται στο 5,5%, από 7,4%.


Στη Γαλλία το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, (χαμηλότερο από όσο είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014) έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τους Πράσινους οι οποίοι καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσοστό 12, 7%.

Οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.


Στην Αυστρία και στον απόηχο του σκανδάλου με το «βίντεο της Ίμπιζα» που οδήγησε σε παραίτηση τον αντικαγκελάριο της χώρας Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Ζεμπάστιαν Κουρτς (ÖVP) λαμβάνει το 34,5% από 26,9% το 2014, ενώ το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ) χάνει περισσότερες από δύο μονάδ3ες και πέφτει από το 19,7% στο 17,5%. Το φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPÖ) παρό0λοιυ που χάνει περίπου 1% παραμένι το δέυτερο μεγαλύτερο κόμμα.


Στην Ιρλανδία το κυβερνών Fine Gael του πρωθυπουργού Λέο Βαράντγκαρ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 29% και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Fianna Fáil - Φιλελεύθεροι) με 15%.

Δύο έδρες σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, από μία ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την Κύπρο, ενώ στο Βέλγιο, όπου διεξάγονται παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές και οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και κεντροδεξιοί παλεύουν για την πρώτη θέση.

Στην Κροατία, στο νεώτερο μέλος της ΕΕ, οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 23,4% και φαίνεται να κερδίζουν 4 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 18,3% και 3 έδρες.

Στη Δανία οι σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 22/9% και ενδέχεται να εκλέξουν 4 ευρωβουλευτές και έπονται οι Φιλελεύθεροι με 20,%% και τρεις ευρωβουλευτές. Το αντιευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Σαλβίνι δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους και βρίσκεται στην τρίτη θέση, στο 13%.


Πρώτη πρόβλεψη για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρώτες προβλέψεις για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνουν ότι η Αριστερά θα λάβει 42 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 147, οι Πράσινοι 71, οι Φιλελεύθεροι 102, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 173, η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 58 και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας 56,Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα .
protothema.gr                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου