Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά προτιμούμε τον διάλογο.

Το Ιράν «απάντησε» στις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και κινούνταν εντός των χωρικών υδάτων της Φουτζέιρα στα ΗΑΕ.Ιράν

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον κατά του Ιράν, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τεχεράνη προχώρησε στην αντεπίθεση, «διαψεύδοντας» τις κατηγορίες, ενώ «έριξε το γάντι» σε εκείνους που επιθυμούν πόλεμο των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί αρνήθηκε την εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση σε πετρελαιοφόρα στην ΑΟΖ των ΗΑΕ, ενώ πρόσθεσε  ότι ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους τους.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα προτιμούσε να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους.
Αναφερόμενος στο σχόλιο του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τεχεράνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι περιμένει πράξεις από τις ΗΠΑ, καθώς τα λόγια δεν αρκούν.

Η «επίθεση» Μπόλτον προς την Τεχεράνη

Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι, πως «ναυτικές νάρκες, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν» ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στο λιμάνι Φουτζέιρα.
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απαντήσουν «με σύνεση» στις δραστηριότητες του Ιράν. Στόχος των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν στο Ιράν και τους εταίρους του ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες κινδυνεύουν να προκαλέσουν σκληρή απάντηση.
Ο Μπόλτον εκτίμησε ότι το γεγονός πως δεν εξαπολύθηκαν άλλες επιθέσεις στην περιοχή είναι απόδειξη ότι η αμερικανική απάντηση ήταν «επιτυχής».
Παράλληλα ο Μπόλτον εξέφρασε την ανησυχία του για την επίλεκτη δύναμη αλ Κοντς του ιρανικού στρατού. Κυρίως το ενδεχόμενο ο στρατηγός Σολεϊμανί των Φρουρών της Επανάστασης να χρησιμοποιεί σιίτες πολιτοφύλακες στο Ιράκ για να επιτεθεί στα αμερικανικά στρατεύματα.
Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνη τη δύναμη αλ Κοντς, αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από: Sputnik / ΑΠΕ – ΜΠΕ
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου