Τουρκικό κατασκοπευτικό,πιθανώς μη επανδρωμένα αερόχημα, πραγματοποίησε αναγνωριστικές πτήσεις κοντά στο Δέλτα του Έβρου, εν μέσω κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και με την Άγκυρα να προσπαθεί να γκριζάρει συνεχώς τη Θράκη μέσω των Τούρκων του ΚΙΕΦ.


Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη τουρκική κινητικότητα κοντά στον Έβρο και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν δυο μέρες, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις τουρκικών UAV  στη Λέσβο, σε συγχρονισμό με πρόκληση της ακτοφυλακής στο φυλάκιο της Παναγιάς.
Η Τουρκία, πλέον, έχει εντάξει πλήρως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων κατά της Ελλάδας, με πτήσεις στον Έβρο και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καταγράφοντας θέσεις της ελληνικής αμυντικής διάταξης και οπλικά συστήματα.
Δείτε χάρτη:

Στόχος της Άγκυρας είναι η στρατηγική κυριαρχία στο Αιγαίο με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο απώλειας προσωπικού.

Η κλιμάκωση των επιχειρησιακών δράσεων της «γειτονικής» χώρας, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό καθώς ως τώρα δεν έχει βρεθεί ένας ικανοποιητικός τρόπος αντιμετώπισης των UAV, καθώς η Ελλάδα πρέπει να δαπανά σημαντικά ποσά για τα μαχητικά μας, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο απώλειας των πιλότων.
Είναι προφανές οτι η στρατηγική απλής παρακολούθησης δεν μας ευνοεί ούτε σε επίπεδο κόστους, ούτε σε δύναμη αποτροπής, καθώς η καθημερινή πλέον χρήση των τουρκικών UAV οδηγεί σε δαπάνη σημαντικών ποσών, χωρίς να αντιμετωπίζεται επαρκώς η νέα απειλή.
Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα στην ελληνοτουρκική κρίση, για την οποία πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και να απαντήσουμε μα αγορά αντίστοιχων συστημάτων που θα σαρώνουν ανά πάσα στιγμή τα σύνορα με την Τουρκία, χωρίς υψηλό κόστος και με μειωμένο ρίσκο ατυχήματος που μπορεί να κοστίσει ζωές.
pentapostagma.gr