Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Δεν κατεβαίνει ο Πάνος Καμμένος στις εκλογές - Στον «αέρα» οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ./Ένωση Κεντρώων: Διαλύεται η ΚΟ μετά την παραίτηση Σαρίδη.

 Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45.000 ψήφοι), ήταν κάτι περισσότερο από απογοητευτικό.Δεν κατεβαίνει ο Πάνος Καμμένος στις εκλογές - Στον «αέρα» οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ
Την απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν λάβει η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45.000 ψήφοι), ήταν κάτι περισσότερο από απογοητευτικό. Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε».
Οι ΑΝΕΛ -που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους- βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή. Ηταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση, στα ηγετικά κλιμάκια, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Bουλή.
ethnos.gr

Ένωση Κεντρώων: Διαλύεται η ΚΟ μετά την παραίτηση Σαρίδη.

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αριθμεί πλέον τέσσερις βουλευτές.
img-70cc87c3adda04d452ce8b660be13cab-v_1.jpgΤυπικά τέλος σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία αποστασιοποίησης έδωσε με την επιστολή αποχώρησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σαρίδης. Το θέμα είναι όμως ότι η ανεξαρτητοποίηση του κ. Σαρίδη σηματοδοτεί τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, τη διαφοροποίησή του από την οποία είχε κάνει σαφή τόσο με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του 2018 όσο και με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν από λίγες μέρες.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αριθμεί πλέον τέσσερις βουλευτές, τον ίδιο, τον Μάριο Γεωργιάδη, τον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και τον Δημήτριο Καβαδέλλα οπότε με βάση όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, οδηγείται σε διάλυση. Αυτό, υπό άλλες συνθήκες θα σήμαινε απώλεια μιας σειράς προνομίων αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, των διαθέσιμων γραφείων στο Κοινοβούλιο αλλά και τη δυνατότητα ορισμού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και εισηγητή στα νομοσχέδια. Επίσης αφορά τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής, την οποία από την Ένωση Κεντρώων κατέχει ο Μάριος Γεωργιάδης. Ωστόσο με δεδομένη την επικείμενη προκήρυξη εκλογών, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα οπότε στην πράξη, δεν θα δρομολογηθούν αλλαγές, τουλάχιστον όχι εξ αυτού του λόγου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Ένωση Κεντρώων εξέλεξε εννέα βουλευτές στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά είχε σταδιακά σημαντικές διαρροές. Πρώτη αποχώρησε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τον Ιούλιο του 2016 που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ανεξαρτητοποιήθηκε και πάλι. Τον Απρίλιο του 2018 το δρόμο της εξόδου επέλεξε ο Γεώργιος Κατσιαντώνης προσχωρώντας λίγο αργότερα στη ΝΔ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν ο κ. Σαρίδης είχε συγκρουστεί με τον Βασίλη Λεβέντη είχε μεν… ανοίξει την πόρτα, από την οποία πρόλαβε και βγήκε ο Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος προσχώρησε στη συνέχεια στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έτσι ο κ. Σαρίδης παρέμενε μεν στη ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, δίνοντας ωστόσο δείγματα διαφορετικών θέσεων.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σχολίασε με νόημα: «Ο κ. Σαρίδης ήταν εκτός κόμματος εδώ και δύο χρόνια. Ήθελε τον τίτλο του Συμπιλίδη. Ήταν ο μόνος που δεν είχε και τον αποκτά από σήμερα». Ο κ. Λεβέντης μίλησε για προδοσία και την ανάγκη πιο αυστηρών επιλογών στα ψηφοδέλτια επισημαίνοντας πάντως πως όποιος «προδίδει ένα κόμμα πρέπει να παραδίδει την έδρα».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου