Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τα Γιάννινα στην εποχή του.. led.. Σε ποιους δρόμους θ’ αλλάξουν τα φώτα.

 Με την επισήμανση ότι η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη και ότι μία ακόμη παρέμβαση έρχεται σε χρόνο προεκλογικό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, να ξεκινήσει η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης στην πόλη. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε αντικατάσταση του δημόσιου φωτισμού. Έτσι σε πρώτη φάση 2.700 φωτιστικά θα αντικατασταθούν με λάμπες τεχνολογίας led. 
Πρόκειται για ένα έργο προυπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου, ωστόσο υπάρχει η προοπτική ένταξής του στο ΕΣΠΑ, όταν ανοίξει σχετική πρόσκληση. Επιπλέον θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην υποδομή και αντικατάσταση της παλιάς στον οδοφωτισμό.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε απέσπασε επαίνους από όλες τις παρατάξεις και αυτό έχει την αξία του καθώς εκπονήθηκε από στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Οι παρεμβάσεις διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
  • Οδικός φωτισμός
  • Κρεμαστός φωτισμός
  • Φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ
  • Φωτιστικά σώματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής
Οι δρόμοι που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου βρίσκονται κυρίως στην περιοχή που ορίζεται ως Κέντρο Πόλης.
Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), στην περιοχή του Κέντρου της Δ.Ε. Ανατολής,  αλλά και σε άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της Πόλης (χαρακτηριστικά αναφέρονται οι οδοί: Μ. Κοτοπούλη & Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως & Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το Κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου η Λ. Γράμμου κ.α..
Συνολικά η αντικατάσταση του φωτισμού θα καλύψει 75 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.
Ο αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Λιόντος σημείωσε ότι το έργο είναι μοναδικό για την Ελλάδα, περιλαμβάνει νέες υποδομές, μελετήθηκε ο κάθε δρόμος χωριστά και η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί με πόρους του δήμου.
Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας τοποθετήθηκε ο Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε άρτια την μελέτη σημείωσε όμως ότι πρόκειται για μία παρέμβαση που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα.
Τα πέντε χρόνια που πέρασαν ήταν πολλά, σχολίασε και ο Λάζαρος Νάτσης, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που γίνεται.
«Κάλιο αργά παρά ποτέ» ήταν το σχόλιο και του Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης αλλά και της επέκτασης σε ολόκληρο το Δήμο.
Με την υλοποίηση του έργου που έρχεται προεκλογικά συμφώνησαν ο Δημήτρης Τασούλας και ο Βασίλης Καφαράκης.
Ο Δήμαρχος κλείνοντας την συζήτηση έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο που δρομολογεί η δημοτική αρχή καθώς αλλάζει την εικόνα και την αισθητική της πόλης, εξοικονομεί πόρους και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο προγραμματισμός είναι η παρέμβαση να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου