Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

ΗΠΑ: Ο στρατός σχεδιάζει να έχει αποχωρήσει ως τα τέλη Απριλίου.

 Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους που είναι ανεπτυγμένα στη Συρία ως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal. Αν η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αλλάξει την απόφασή της, το Πεντάγωνο σκοπεύει να έχει αποσύρει μεγάλο μέρος των περίπου 2.000 στελεχών του, κυρίως μελών των Ειδικών Δυνάμεων, ως τα μέσα του Μαρτίου, με την πλήρη αποχώρηση να ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του Απριλίου, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα ή τα σχέδιά του. "Δεν συζητάμε το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης (των ένοπλων δυνάμεων) των ΗΠΑ από τη Συρία", περιορίστηκε να πει ο πλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον στην Τζέρναλ. Προ ημερών, ο Τραμπ τόνισε πως πιστεύει ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ανακηρύξει την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, την εξάλειψη του "χαλιφάτου" ως φυσικής οντότητας.
"Θέλω να περιμένω την επίσημη ενημέρωση, δεν θέλω να το πω πρόωρα", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ διέταξε τον στρατό να τερματίσει την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεών του στη Συρία, αλλά το χρονοδιάγραμμα γι' αυτό στη συνέχεια αφέθηκε ασαφές από στελέχη της κυβέρνησής του, εν μέσω ανησυχιών συμμάχων των ΗΠΑ για το τι θα σημάνει η απουσία των αμερικανικών δυνάμεων από το πεδίο. Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν δηλώσει πως ανησυχούν για το "κενό" που θα άφηνε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο πόλεμος στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζεται ακόμη. Μέλη της Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που αποτελείται από κούρδους και άραβες μαχητές, πολιορκούν το ύστατο προπύργιο των τζιχαντιστών του ΙΚ στην ανατολική Συρία. Αξιωματικοί των κουρδικών ένοπλων οργανώσεων και ορισμένοι υποστηρικτές τους στο αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζουν εξάλλου τον φόβο ότι αφού αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός, η Τουρκία ενδέχεται να κάνει πράξη τις απειλές της να τους επιτεθεί. Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συχνή επαφή με την Αγκυρα.
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη της ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κι εμπλέκονται ενεργά με την Τουρκία για το θέμα αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει παραπονεθεί πως οι ΗΠΑ κινούνται βραδέως στο θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην Τουρκία.

«Όπως μόλις είπε ο πρόεδρος Τραμπ, εργαζόμαστε μέσω διαφόρων συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη, και προσπαθούμε να προωθήσουμε μια σταθερή και ασφαλή σχέση ασφάλειας για τη βορειοανατολική Συρία, όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ..

Σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια των ατόμων που ζουν στη βορειοανατολική Συρία, ο κ. Παλαντίνο είπε πως η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές.

«Από τον Πρόεδρο και κάτω, συνομιλήσαμε εκτενώς σε ομολόγους σε διάφορα επίπεδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με την ασφαλή απόσυρση των στρατευμάτων μας από τη βορειοανατολική Συρία, σταθεροποιώντας τις απελευθερωμένες περιοχές. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας δεν θα πρέπει να εμπλακούν στρατιωτικά, και αυτό θα περιλαμβάνει και το κουρδικό στοιχείο του SDF»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε άγνοια για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν από κοινού ειδικό απόσπασμα για το συντονισμό της απόσυρσης από τη Συρία. Την ίδια απάντηση έδωσε κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστραλία να αναπτύξουν δυνάμεις τους στη βορειοανατολική Συρία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου