Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

Πρώτη κοινοβουλευτική τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πρώτη κοινοβουλευτική τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Στη Λευκωσία η πρώτη συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξενεί σήμερα την πρώτη συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έχει στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα εστιάσει στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, δρ Αλί Αμπντέλ Άαλ.
Την Κυριακή το μεσημέρι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε στην Κύπρο, ενώ, το βράδυ αναμενόταν και η ελληνική αντιπροσωπεία. Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, κάνοντας λόγο σε ανάρτηση του για μια σημαντική μέρα για τις ήδη άριστες σχέσεις των χωρών.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12:15 με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων, οι οποίοι ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Αιγύπτου και της Ελλάδας, στο οποίο και θα παρακαθήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση.
Πέραν των παρεμβάσεων των Προέδρων των τριών κοινοβουλίων σε όλα τα θέματα, έχουν προσκληθεί επίσης Κύπριοι εμπειρογνώμονες, που θα παρουσιάσουν εισηγήσεις στα αντίστοιχα ζητήματα. Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, Ανδρέας Πουλλικκάς, θα μιλήσει για το θέμα της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου προς ενίσχυση της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Θεοχάρους, θα αναπτύξει το θέμα «Προοπτικές Τουριστικής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας-Αιγύπτου».
Επίσης, η Έφορος Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Πηλείδου, θα παρουσιάσει εισήγηση για το θέμα της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και άλλων θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κουβέιτ, Χαράλαμπος Χατζησάββας, θα μιλήσει για την προώθηση της διδασκαλίας της αραβικής γλώσσας.
Τον Πρόεδρο της Βουλής της Αιγύπτου συνοδεύουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Αιγύπτου-Κύπρου, Karim Abdelkareem Darwish, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Σχέσεις με την Αφρική,  Tarek Mohamed Abdelhamid Radwan και το Μέλος του Κοινοβουλίου, Mohammed Mostafa El-Sallab. Παρόντες επίσης στη Συνάντηση θα είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος και η Πρέσβειρα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mai Taha Mohamed Khalil.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου