Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ.


Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ – Οι επαφές με Λουτ και η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία στο επίκεντρο.

Ολοκληρώθηκε στις 12:00 η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.
Το σώμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις συναντήσεις του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τις επαφές του  κ. Τσίπρα στην Τουρκία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.
Να διαμορφωθεί στρατηγική και τακτική, είπε το ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο, δηλώνει ο Ν. Παπαδόπουλος 
Το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής τακτικής και στρατηγικής για αντιμετώπιση των επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που είχε με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ όπως επίσης και για τη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η εικόνα που βγαίνει από αυτές τις επαφές, είπε, όπως και από το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί μέχρι σήμερα είναι ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο σε σχέση με την προσπάθεια σε σχέση διαμόρφωσης όρων αναφοράς που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Αυτό, σημείωσε, οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους, «φυσικά στην αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, τις απαιτήσεις που μπαίνουν και από την ηγεσία τ/κ κοινότητας αλλά και σε πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώραν αυτή τη στιγμή τόσο στην Τουρκία όσο επίσης και στα κατεχόμενα».
Οφείλουμε, είπε, «όπως εμείς τονίσαμε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διαμορφώσουμε μιαν αποτελεσματική τακτική και στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς έτσι ώστε όχι μόνο να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση αλλά να αντιμετωπίσουμε φυσικά και τις υπόλοιπες επιδιώξεις της Τουρκίας σε σχέση με τη διαμόρφωση πραγματικοτήτων, όπως τις αποκαλεί η τουρκική πλευρά, είτε επί του εδάφους είτε  επί της ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας, κάτι φυσικά θα πρέπει να αποτρέψουμε με μια σωστή τακτική και στρατηγική».
Τα μηνύματα στο Κυπριακό δεν είναι αισιόδοξα, λέει ο Περδίκης 
Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι ήταν μια ενημερωτική συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις συναντήσεις του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συνεχίζεται η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί, είπε ο κ Περδίκης ενώ πρόσθεσε ότι σημειώνεται και σημαντική υπαναχώρηση από τις συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί στον προηγούμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα και να σταματήσουμε ως πολιτική ηγεσία να βαυκαλιζόμεθα με ψευδαισθήσεις» κατέληξε.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου